måndag 4 januari 2016

"Slöjan är en feministisk symbol"

Det finns många som vanligtvis inte bryr sig ett skvatt om kvinnors rättigheter, men som gärna med pseudofeministiska argument hetsar mot kvinnor som bär slöja - som en förevändning för att få ett slagträ mot muslimer.

För en alternativ syn på slöjan, läs gärna detta inlägg av företrädare för Facebookgruppen Muslimska feminister ...

10 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Jag håller inte med, Erik. Men jag är för religionsfrihet och jag anser inte att slöja ska förbjudas eller så. Det är var och ens ensak vad de vill ha på sig? Men det finns gränser, och burka borde inte vara lagligt att bära i Sverige av flera skäl. Vad tycker du?

Erik Rodenborg sa...

Jag anser nog att burka och niqab, (men inte "vanligt" slöja) ska kunna förbjudas i vissa verksamheter (ex.vis förskolor, de första klasserna i grundskolan, delar av sjukvården, ev. åldringsvården etc. ) men däremot inte totalt. Dessutom bör man gång på gång påpeka och driva frågan att vare sig burka eller niqab, hur man än vrider och vänder på saken, inte ens har ett indirekt stöd - vare sig i Koranen eller i habiterna.

Ann-Charlotte sa...

Okej och tack för ditt svar. Jag ser definitivt inte slöjan som en symbol för feminism och då är jag ärlig. Jag är direkt tveksam om feminism och Islam går att förena. Jag menar, åk till Saudi och försök att sprida det feministiska budskapet. Risken är att du får halsen avhuggen.

Erik Rodenborg sa...

Visst, du har nog rätt om det sistnämnda. Men gör detsamma i ex.vis det muslimska Bosnien så kommer du definitivt inte att få någon hals avhuggen. Islam är inte enhetlig, den innehåller många olika varianter.

Ann-Charlotte sa...

Jo men jag menar generellt. Är feminism generellt förenligt med Islam? Jag tror svaret blir nej på den frågan.

Erik Rodenborg sa...

Det finns inget generellt svar på frågan. Feminism är förenlig med vissa typer av islam men inte med andra. De kvinnor som skrev debattartikeln är ju muslimer, för att ta ett exempel. Deras typ av islam är alltså förenlig med feminism.

Vad gäller Saudiarabien igen. Man riskerar kraftiga sanktioner om man sprider feminism i Saudiarabien, förvisso, däremot är det kanske inte så troligt just med avrättning för just detta. Men långa fängelsestraff och spöstraff, säkerligen, och det är illa nog.

Men å andra sidan har vi ju Minangkabau i Indonesien, som är muslimer och kallar sig för matriarkat. Världen är komplicerad.

Ann-Charlotte sa...

Yes my friend, världen är komplicerad! Tack för diskussionen. Nu ska jag träffa min ateistiska son ;-)

Trevlig kväll!

Erik Rodenborg sa...

:-) Tack detsamma!

NoBoyToy sa...

"Tänk om Elaf Ali kunde samarbeta med oss muslimska feminister i stället och inte motarbeta och förminska den feministiska kamp vi driver."

Elaf Ali är väl också muslim? Jag förstår inte vad som menas med ovanstående mening riktigt? Muslimska feminister som bråkar med varandra?

Jag är feminist och jag anser att kvinnor skall få klä sig som de vill, precis som män. Dock - både män och kvinnor måste anpassa sig i viss mån, t.ex på arbetsplatserna som du är inne på Erik.
Erik Rodenborg sa...

NBT
Jag har inte intrycket att Elaf Ali är muslim, däremot har hon muslimsk bakgrund. Hon uttalar sig ofta så generellt negativt om "islam" som begrepp, att jag inte kan tänka mig att hon är muslim i någon rimlig betydelse av ordet.

Ja, jag tror att burka och niqab är olämpligt ex.vis inom barnomsorg, sjukvård och åldringsvård. Jag tror att det kan leda till osäkerhet och ångest i vissa lägen. Men i övrigt håller jag med dig om att kvinnor och män ska få klä sig som de vill.