lördag 2 januari 2016

"Mainstream-porren måste problematiseras"

Läs gärna denna artikel av kriminologen Nina Rung om sambandet mellan porrskonsumtion och sexuella övergepp.

Den ställer viktiga frågor.

Nina Rungs beskrivning av hur "mainstream-porren" ser ut idag gör mig dessutom faktiskt skakad:"Det som i media betecknas som ”våldsporr” är egentligen mainstream-porr i dag. Porren har förändrats enormt över tid. Nu är gonzo-porr det vi ser. Det vill säga porr utan handling, dessutom med våld, förnedring och med totalt fokus på mäns kön och orgasm (jag fokuserar på mainstream-heteroporr som står för den absoluta majoriteten av all producerad porr)". .

Det närmaste porr jag någonsin tagit del av mer än rent sporadiskt var nog FIB/Aktuellts och Lektyrs utvikningsbilder från sextio- och sjuttiotal... De var ganska harmlösa, tyckte i alla fall jag när det begav sig.

Sedan är det en annan sak att det är förenklat att sätta en enkel orsakskedja mellan porr och sexuella övergrepp. Det förekom de mest fruktansvärda sexuella övergrepp långt innan det fanns någon porr att tala om.

Men mycket av dagens porr verkar ändå starkt bidra till att skapa en otäck normaliseringsprocess, där övergrepp för många porrkonsumenter efter ett tag ter sig som något "normalt".

8 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Jag är iofs inte en motståndare till porr. Det finns bra, tycker jag, erotiska filmer, men det finns mycket äcklig porr på nätet. Riktigt äcklig och sjuk porr.

Ann-Charlotte sa...

Min förra kommentar var en allmän reflektion av porren på nätet och har inte med inlägget att göra inser jag. Sorry.

Erik Rodenborg sa...

Jo, det förstod jag...

Vad gäller porr eller erotica i allmänhet är mina kunskaper så nära noll man kan komma. Bortsett, som sagt, från att jag då och då köpte FiB/Aktuellt och liknande i tonåren, och lite senare än så, kanske sporadiskt fram till 1977. Efter det i stort sett ingenting.

NoBoyToy sa...

Man vet att hetero-män vill utföra i verkligheten, det de ser i sin manliga porr. Det är förstås enbart manliga sexuella praktiker som utförs och kvinnlig sexualitet vet knappt inte längre ens kvinnor vad det är.

Ann-Charlotte sa...

Jaha Erik men då ska jag köpa ett par riktigt bra porrfilmer åt dig. Haha! Jag skojar...

Erik Rodenborg sa...

NBT
Den som vet en del om många hetero-mäns praktik före sextiotalet vet att mänga kunde vara hur brutala, objektifierande och kvinnoförnedrande som helst i en tid när det var stört sagt omöjligt att få tag på något som idag skulle kallas för porr. Porr var då oftast bilder av halvnakna kvinnor på en badstrand, typ. Det hindrade inte att praktiken ofta kunde vara lika brutal som idag. Men, som, sagt, mycket av dagerns porr normaliserar övergrepp på ett otäckt sätt.

Ann-Charlotte
Jag förstår att du skojade. :-)

Ann-Charlotte sa...

Jag tror kvinnor generellt har ganska bra koll på sin sexualitet. MEN det skulle fokuseras MYCKET mer på kvinnlig sexualitet. Mannen måste lära sig vad kvinnor uppskattar och vad som får kvinnor att njuta.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Ja, det är förstås riktigt. Sedan bör det nog sägas att det nog finns mycket stora individuella skillnader både bland kvinnor och män i frågan om vad de uppskattar sexuellt.