För ett tag sedan lade pseudoskeptikerna i Vetenskap och Folkbildning (VoF) fram en undersökning som ska behandla inställningen till olika typer av pseudovetenskap hos ett statistiskt urval av svenskar.
Ett av exemplen på pseudovetenskap i undersökningen sägs vara "tron" på bortträngda minnen.
VoF ställer här frågan om hur man ställer sig till följande påstående: "Med terapi kan man plocka fram bortträngda minnen av traumatiska händelser som man inte hade en aning om att man varit med om."
Resultatet av undersökningen blir detta: "Relativt många tror fortfarande på att terapi kan plocka fram bortträngda minnen..."
Om man tittar närmare på olika kategorier finner man bland annat att miljöpartister i genomsnitt "tror" mer på detta påstående än sympatisörer till andra partier. Och att kvinnor "tror" mer på det än män.
Men det intressantaste resultatet är nog detta: Det finns en entydigt positiv korrelation mellan en hög utbildningsnivå och att "tro" på detta, enligt VoF uppenbarligen pseudovetenskapliga, påstående. Ju högre utbildningsnivå, ju mer "tror" man på det.
Den som vill ha exakta siffror från undersökningen kan gå till länken till undersökningen och sedan gå till sidorna 31-37.
Nu är det ju så att det finns entydiga bevis för att traumatiska minnen kan försvinna från medvetandet och sedan komma tillbaka. Det betvivlas inte av någon seriös forskare; debatten handlar om försvinnandet beror, eller inte beror, på en specifik mekanism som kan beskrivas som "bortträngning".
Att det ofta handlar om bortträngning när traumatiska minnen försvinner torde dock nog faktiskt vara en inte alltför orimlig hypotes.
Men om nu försvunna traumatiska minnen bevisligen kan komma tillbaka, finns det definitivt ingen anledning att anta att det inte också skulle kunna ske i terapi. Att svara ja på frågan är faktiskt den mest rationella inställningen. Det finns inget "pseudovetenskapligt" i att göra det.
Det håller tydligen inte VoF med om, men de borde bli lite nervösa över hur procenten fördelar sig på utbildningsnivå. Varför "tror" högutbildade mer än lågutbildade på bortträngda minnen?
Det svar jag som jag finner mest rimligt är detta. De lågutbildade är mer hänvisade till oseriösa "dokumentärer", sensationsartiklar, eller slaskforum som Flashback och VoF Forum. De som är mer högutbildade har bättre förutsättningar att kritiskt bedöma de påståenden om otäcka terapeuter som "inplanterar" minnen som förs fram i dessa, och har kanske oftare tagit del av mer vetenskapliga artiklar, exempelvis i Forskning och Framsteg, eller kanske rentav lyssnat på ett radioprogram som Vetandets värld.
Och i vissa fall kanske även tagit del av seriösa psykologiska arbeten, som tar upp just den frågan.
Man kan ju ställa frågor om VoF:s motiv att ta in en kategori som bortträngda minnen i en undersökning om pseudovetenskap. Men det avstår jag från att göra just här.
Men konstaterar att VoF.s inställning i denna fråga ligger nära den som är mest förekommande bland de som har endast grundskoleutbildning, men längst ifrån den som är vanligare hos de som har eftergymnasial utbildning. Det är ju faktiskt lite intressant.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
The Happening
Den troligen första Supremes-låt jag hörde. Jag hade börjat lyssna på popmusik i april 1967 och i juni 1967 hörde jag då plötsligt "...
-
Min första reaktion när jag vaknade i dag och såg den tragiska nyheten. Som bara var helt ocensurerade tankar, utan något...
-
I augustinumret av "Spartacist" - teoretiskt organ för "spartacisterna"i International Communist League (ICL) - har de p...
-
Sjundedagsadventisterna (SDA) är en märklig rörelse. Den måste beskrivas som fundamentalistisk, men deras hårda förkastande av helveteslära...
4 kommentarer:
"Pseudoskeptikerna", hahah, veckans bästa, helt klart! Annars väl talat, igen Erik! Här ser vi verkan av populism och oseriöst kampanjande, där Vof allt för ofta hamnar helt snett, Pajasförening.
Ja, VoF är ofta obehagliga. även när de inte kampanjar mot bortträngda minnen. Har skrivit om det här http://kiremaj70.blogspot.se/2012/09/om-mentaliteten-i-vof-och-pa-dess-forum.html .
Jag och "världens intelligentaste svensk", kosmologen professor Max Tegmark, delar din vidskepliga inställning till möjligheten av intelligent liv någonstans därute. Ja, Max anser det säkert att det finns. Dumma, vidskepliga vi! Den där undersökningen blev komisk.
En annan "vidskeplig" åsikt enligt VoF är "konspirationsteorin" att forskningsresultat ofta är köpta av industrin. Tja, man kan ju fråga sig exakt vad menas med "ofta", men att den typen av korrupt forskning till och från förekommer finns ju dokumenterade exempel på.
Skicka en kommentar