onsdag 11 november 2015

Henoteism

"Henoteism" är en term för att tro på flera gudar, men bara dyrka en. Själv fick jag höra detta ord första gången på grundkursen i religionshistoria hösten 1983.

Det var vår lärare Ulf Drobin, som lade ut texten om att den israelitiska religionen från början inte var monoteistisk utan alltså henoteistisk. Han menade att om man läser Gamla Testamentet noga kan man finna en mängd spår efter denna tidigare fas.

Av någon anledning reagerade jag starkt mot detta. Jag sa att det trodde jag inte på, så han började läsa upp det ena bibelcitatet efter det andra, som han menade visade på detta. Jag var envis, och underkände dem alla.

Men till sist kom han med ett som fick mig att ge upp. Det var från Psaltaren 82:1 och det löd sålunda: ”Gud står i gudaförsamlingen, i gudarnas krets håller han dom.”

Då kapitulerade jag. Jag fick så att säga konvertera till det allmänt accepterade religionshistoriska synsättet.

Kristna fundamentalister håller naturligtivs inte med. Mera modesta kristna kan ofta hålla med om detta som ett historiskt faktum, men de är naturligtvis inte själva henoteister... Detsamma gäller förstås dagens judar.

Men det finns ett undantag. Mormonerna är faktiskt henoteister. De tror just att det finns flera gudar, men att man endast ska dyrka "vår", På sätt och vis är de väl en av de ytterst få grupper som anammat detta element i den ursprungliga israelitiska religionen. Och detta innan religionshistorikerna upptäckte att det överhuvudtaget funnits...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Då har man lärt sig ett nytt ord idag :-)

Erik Rodenborg sa...

Ja, det tillhör väl de ord som nästan endast typ religionshistoriska nördar brukar känna till. ;-)

Anonym sa...

Fint att du är tillbaka. Intressant ny kunskap också för mig./ Eva

Erik Rodenborg sa...

Jag tror att begreppet "henoteism" och dess betydelse, och exempel på detta, är ny kunskap för en mycket stor majoritet av befolkningen....

Tidlösa sa...

Det märkliga med mormonerna är att de även kan tolkas polyteistiskt. De anser ju att Fadern och Sonen är två separata personer (i närmast kroppslig mening). Jag vet inte om de tillber båda, men om så är fallet, så tillber de ju två gudar. Frågan är vad man skall kalla någon som tror på ett oändligt antal gudar men bara tillber två av dem? Duo-henoteister? Något för en nörd att bita i...

Får jag än en gång promotera Margaret Barkers "The Great Angel"? Barker är inte mormon - hon låter ibland nästan feministisk - men mormonerna är intresserade av henne, just för att hon driver tesen att Israels ursprungliga religion var en henoteistisk eller polyteistisk tempelkult av en antropomorfiskt uppfattad gud symboliserad av kungen. Barker menar att kristendomen (delvis) återupprättade denna religion. Vad mormonerna tycker om det är ju lätt att tänka sig...

Erik Rodenborg sa...

Ja, men treeningshetsmysterierna kan väl lätt leda till anklagelser om polyteism i andra fall också. Men jag har inte så stor koll på mormonernas syn på just detta. I somras gav jag för övrigt av misstag mitt telefonnummer till en ung amerikansk missionärskvinna från mormonkyrkan. Hon kunde inte svara på teologiska frågor alls, inte ens när jag ställde dem på engelska, men ringde mig varannan dag för att få mig att komma till kyrkan, tills jag konsekvent slutade att svara när hon ringde.

OK, Barker borde jag titta på.

Tidlösa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Du måste nog posta igen. Jag såg att du skickat två identiska kommentarer, så jag raderade den ena, och sen ser jag att du själv har tagit bort den andra.

Tidlösa sa...

Hoppsan. Ja, min poäng var alltså att mormonerna inte tror på treenigheten, eftersom Fadern och Sonen i deras version är två olika gudar med ett slags himmelska kroppar, alltså två klart distinkta väsen, och att den Heliga Ande är en kraft, inte en person över huvud taget. Dessutom är Sonen bokstavligt talat son till Fadern, eftersom mormonerna tror att gudarna kan avla barn med himmelska mödrar!

Man undrar hur Joseph Smith kunde återskapa en version av Israels ursprungliga religion? Han var frimurare, kände en judisk kabbalist och läste mycket ockult litteratur. Det kan ju vara delförklaringar.

Har du läst Arlebrands bok "Drömmen om gudomlighet"? Den senare, längre, utgåvan är rätt bra! Den tidigare, kortare, versionen duger i brist på bättre.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har ju även skrivit ett inlägg om den som du kommenterat! http://kiremaj70.blogspot.se/2013/11/mer-om-mormonerna.html

Tidlösa sa...

Ja, jag låter ovanligt insiktsfull på den där tråden (trots att jag nästan glömt bort den!).

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...