fredag 27 februari 2015

IS förstör 3000 år gammalt assyriskt kulturarv

Jag har tidigare uttryckt oro för risken att IS systematiskt kommer att börja demolera Mellanösterns kulturarv.

Den "islamiska" "staten" härjar ju i ett av de fornlämningsrikaste områdena i världen, och enligt organisationens grundsyn är (nästan) alla religiösa artefakter som är äldre än 600 e.kr. lämningar från en "mörkrets tid" som bör förstoras.

Det fanns all anledning till oro. Här kan man se hur IS förstör (cirka) 3000 år gamla assyriska artefakter på museet i Mosul . IS kontrollerar Ninive-slätten, där en stor del av lämningarna av den gamla assyriska civilisationen finns. Man frågar sig om IS även har fått för sig att förstöra ruinerna i själva Ninive. .

En liten ljuspunkt mitt i denna tragedi är nog åndå att IS inte har skuggan av chans att erövra Egypten, så vi slipper ändå se pyramiderna sprängda i luften.

13 kommentarer:

objekt3 sa...

de ... sexuella? minoriteterna
en bok du skrev om ... du kanske minns?
hade ett eget x som jag skänkte till någon loppis!
iaf där i presenterade han ett ord för
"det sexuella begäret att förstöra statyer"
som jag för mitt liv inte kommer ihåg! men inte såklart kan låta bli att tänka på här, nu

Erik Rodenborg sa...

Har ingen som helst aning om ordet för ett ev. sexuellt behov för att förstöra statyer, har inte heller Ullerstams obehagliga bok i alltför färskt minne, har inte läst den grundligt sedan 1969.

Men det är nog inte SÅ viktigt i sammanhanget. Jag tror definitivt inte att motiven bakom IS förstörande av förmuslimska artefakter i grunden är av sexuell natur.

objekt3 sa...

lol nej jag menade väll kanske inte så utan mest associerade fritt ... men jag tänkte direkt när jag läste ditt inlägg fan om de ändå kunde förstöra pyramiderna o låta resten va ... ;)

tags... http://www.thestar.com.my/Lifestyle/Features/2014/06/05/Sigh-14000-year-old-cave-art-in-Libya-destroyed-by-vandals/

jag känner att människan kanske --gärna -- får lägga till, men måste de göra de så jävla fult? Varför hatar de konst, vetenskap och humanism!?! (#)

Erik Rodenborg sa...

Ja, det om Libyen var hemskt. Nu finns ju IS i Libyen också, men den här gången verkar de ju vara oskyldiga.

Snarare är det ytterligare ett exempel på hur Libyen drabbas av det kaos som följde efter interventionen 2011.

objekt3 sa...

Äggsagt ;) som kultureliten, why are you wearing that stupid man shirt, skulle säga - jag tycker som någon annan att avhuggna armar vs sten ... så bomba strängnäs? vår tradition är muntlig och som en sång och en dans, hm? och jag blir så tragiskt ledsen och arg samtidigt som jag önskar de gjorde något kreativt någon jävla gång hur det än skulle se ut eller lät, LIXX (#)

Verutschkow sa...

Fast på något sätt är det väl ändå i någon mening bättre om IS förstör kulturskatter än om de utplånar människor från jordens yta ...

objekt3 sa...

Ja om de t.ex friklättrade och byggde på de där målningarna med lite hardcore sanningar, snygga sådana, och utan att talla på originalet

objekt3 sa...

har du skrivit något om

http://dagensbok.com/2003/10/29/katarina-wennstam-flickan-och-skulden-en-bok-om-samhallets-syn-pa-valdtakt/

http://dagensbok.com/2004/07/02/katarina-wennstam-en-riktig-valdtaktsman/

?

Erik Rodenborg sa...

Nej, det har jag inte, i alla fall inte ännu. Tack för länkarna, de var väl värda att läsa. Återkommer kanske till dem.

objekt3 sa...

nej det är jag som skall tacka för en så sprängfylld cool blogg :)

objekt3 sa...

om du inte sett tror jag du skulle få lätta steg i skulderbladen av detta:
https://www.youtube.com/watch?v=bZeDAbDQ70s

Erik Rodenborg sa...

Intressant, värdefullt och skakande.

objekt3 sa...

ja visst var det? jag har den senaste tiden (mer än vanligt ...) vänt på varje kärna och frö och undrat om vår fortlevnads form. Hon landade i mig som en trygg bomb (#)