måndag 16 februari 2015

Men Gimbutas hade rätt

DN:s vetenskapsjournalist Karin Bojs har nu i en artikel tagit upp nya undersökningar om den indoeuropeiska språkgruppens ursprung. De bygger bland annat på DNA-tester och skelettanalyser och är ett starkt stöd för en teori som i slutet av 1980-talet ofta sågs som förlegad inom den akademiska arkeologin.

Det var Marija Gimbutas teori om att proto-indoeuropérna hade sitt urhem på de sydryska stäpperna. Efterssom det för henne var en del av en teori om patriarkatets våldsamma seger över en tidigare fredlig, matrifokal ;och egalitär kultur var motståndet mot teorin stort. När jag läste arkeologi 1988-91 ansågs det allmänt att Colin Renfrews bok Archaelogy and Language från 1987 hade vederlagt denna Gimbutas teori och ersatt det med en alternativ teori om att det indoeuropeiska urspråket kom från Anatolien och spreds med det första jordbruket.

Men nu skriver Karin Bojs: "Slutsatsen i studien är att människor som talade ett tidigt indoeuropeiskt språk, för ungefär 4500 år sedan rörde sig från stäpperna norr om Svarta havet mot nuvarande Polen och Tyskland. Det har flera forskare tidigare föreslagit, och från och med nu är det närmast omöjligt att argumentera emot:"

Så nu är det närmast bevisat. Gimbutas hade rätt om den indoeuropeiska språkgrupopens ursprung.

Själv lutar jag åt att hon också hade rätt om en hel del annat...

10 kommentarer:

Gunnar Wall sa...

Intressant. Detta hade jag missat.

Tidlösa sa...

Vinden har vänt. DN publicerar konspirationsteorier. Dock inte signerat Hanne Kjöller den här gången! Undrar hur länge den här artikeln får ligga kvar? ;-)

http://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-cia-forsoker-militarisera-vadret/

Tidlösa sa...

Av någon underlig (?) anledning presenteras forskningsresultaten som att de skulle motbevisa "rasbiologi", när de egentligen verkar bekräfta att indo-européerna hade ett Ur-Heimat...

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 13.20

Kan tyvärr inte läsa den då jag tydligen överskridit det antal dn.se-artiklar jag får läsa per vecka.

Det enda sättet att få läsa den nu vore att ta en digital prenumeration, vilket jag inte har en tanke på att göra.

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 13.20

Ja, det är ju en inadekvat presentation. Men jag misstänker att Bojs inte är så insatt i Gimbutas/Renfrews etc debatter om det indoeuropeiska urhemmet.

Erik Rodenborg sa...

PS. Fast den motbevisar ju i och för sig också Kosinnaskolans germanska önskedrömmar om att urhemmet låg i Tyskland. Men dessa blev ju margimaliserade redan för en sisådär hundra år sedan,

Tidlösa sa...

Okej då, men säg ingenting till Kjöller...

>>>>

CIA försöker hitta nya sätt att manipulera vädret för militära ändamål. Det misstänker en klimatforskare som nu slår larm till sina kolleger. ”Det här är inte är hur jag vill att mina skattepengar ska användas”, säger Alan Robock.

Forskaren Alan Robock vid Rutgers University i New Jersey hävdar att han för tre år sedan blev kontaktad av två män som sade sig arbeta för CIA. Männen ville veta om det gick att upptäcka om fientliga krafter hade börjat manipulera USA:s väder.

– Jag fick ett telefonsamtal från två män som sade att ”vi arbetar som konsulter för CIA och vi skulle vilja veta hur vi skulle märka om något annat land kontrollerade vårt klimat”, sade Alan Robock vid American Association for the Advancement of Sciences årsmöte i San Jose, Kalifornien enligt The Independent.


Robock svarade att både satelliter och markbaserad utrustning troligen skulle kunna upptäcka utrustning som placerar partiklar i atmosfären för att reflektera solljuset.

Men i huvudet började varningsklockarna ringa och Robock misstänkte att det egentliga syftet med samtalet var att ta reda på om USA skulle kunna påverka andra länders väder.

– Samtidigt tänkte jag att de sannolikt också var intresserade av om någon annan skulle kunna upptäcka om vi kontrollerade deras klimat.

Robock kände sig rädd.

– Jag kände till många andra saker som CIA hade gjort som inte hade följt reglerna och jag tänkte att det här är inte hur jag vill att mina skattepengar ska användas. Jag anser att den här forskningen måste ske i öppenhet och internationellt så att det inte finns några frågetecken om den används för fientliga ändamål.

Teknisk manipulering av vädret, så kallad geoengineering, kan göras på flera olika sätt. Till exempel kan man reflektera tillbaka solljus genom att strö svavelpartiklar i den övre atmosfären. De långsiktiga effekterna av metoderna är emellertid okända och forskare varnar för följderna.

I veckan publicerar National Academy of Sciences en stor rapport om geoengineering. Bland sponsorerna finns det amerikanska underrättelsetjänstsamfundet US intelligence community, som bland annat omfattar Nasa, National Oceanic and Atmospheric Administration samt US Department of Energy, uppger The Guardian.

Robock hävdar att CIA ska ha sagt till en av hans kolleger att underrättelsetjänsten ville finansiera rapporten, men att man inte ville att det skulle vara för uppenbart. Nu är klimatforskaren orolig för vem som egentligen har kontroll över rapporten.

Enligt Robock har den amerikanska regeringen tidigare utnyttjat vädret i fientliga syften, bland annat under Vietnamkriget då man framkallade regn för att göra Ho Chi Minhs stigar så leriga att de inte gick att använda för transporter av förnödenheter. CIA ska även ha framkallat regn över Kuba för att förstöra sockerskörden.

CIA har inte kommenterat uppgifterna.

>>>>>

Erik Rodenborg sa...

Eh, klart upphovsrättsbrott, får jag anti-piraterna på mig om artikeln ligger kvar?

Annars är det ju lite djärvt att DN tar in den. I chemtralisdebatten hävdar ju entusiasterna att geo enginnering redan praktiseras i stor skala.

Själv har jag ingen som helst åsikt. Men om det skulle visa sig att geo enginerring vore det enda sättet att stoppa växthuseffekten skulle jag förstås vara för den.

Tidlösa sa...

En annan konspiration, fast den här gillar du nog! Eller...? ;-)

http://www.hd.se/nyheter/skane/2015/02/19/rasistiska-fagelnamn-byts-ut/

Erik Rodenborg sa...

Jo, det var ju lite kul!