tisdag 24 februari 2015

50 shades of crap

Bara en liten markering.

Jag har inte sett "50 shades of grey".

Jag kommer heller inte att se den.

Jag tycker inte att andra bör se den.

Jag ogillar den kraftigt, till och med utan att ha sett den.

Däremot har jag klickat "Gilla" på en sida på Facebook som tycker att "50 shades" borde bojkottas. Och bekämpas.

Nu var detta sagt.

30 kommentarer:

Tidlösa sa...

Samma här. En sado-masochistisk film som helt okritiskt hyllas av kritikerna?! Bisarrt är bara förnamnet.

Var finns den där snälle katolske prästen (han med Modern) när man väl behöver honom...

objekt3 sa...

jag är "rolig" och studerar henne iställt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gabrielle_Wittkop

noboytoy sa...

Samma här. Jag har inte läst boken och tänker inte heller se filmen. Jag gör mitt yttersta för att tiga ihjäl båda delar.

Tidlösa sa...

Dåliga nyheter... Det finns två romaner till, så en uppföljare till filmen är redan planerad.

OK, var finns Valerie Solanas när man väl behöver henne...

Skojar, but you do get my point!

Erik Rodenborg sa...

NBT

Tiga ihjäl den går nog inte längre.....

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Jag trodde det fanns ännu fler böcker, skönt att det bara var tre....

När SCUM Manifest skulle ges ut på svenska frågade jag en medlem i Internationalens redaktion om jag kunde recensera den. Han svarade att det nog inte var så lämpligt att just jag skulle recensera den, då han misstänkte att jag skulle vara för positiv till den...

Det är klart, om alla män vore som den manliga huvudpersonen i 50 shades... skulle SCUM få mitt fulla stöd!

Tidlösa sa...

Hör, hör!

objekt3 sa...

http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/02/23/college-student-accused-of-rape-claims-he-was-reenacting-50-shades-of-grey/

Verutschkow sa...

9 1/2 vecka kan väl anses vara någon sorts föregångare till den här även om det var länge sedan nu. Såg den på bio och filmmusiken var bra : Lisa Dalbello, Luba, Bryan Ferry m fl.

Har även i minnet en kul scen när Mickey Rourke inne i en butik testar ett "instrument" lite lätt ...

Anonym sa...

Jag vet absolut ingenting om filmen ni pratar om men om det är som ni säger köper jag givetvis ert resonemang.

Däremot vet jag mer om de tre värsta saker som någonsin skrivits och dessa tre är Häxkammare, Mein Kampf och Scum-manifestet. Har ingen som helst respekt för människor som ens kan tänka tanken att försvara dessa tre på någon punkt överhuvudtaget. Tre av världshistoriens största skampålar i sitt hat mot kön, ras och all annan skit.

Tänk om människan nångång kunde fatta att alla oavsett kön, ras or whatever har precis samma värde och ska ha samma rättigheter.

Erik Rodenborg sa...

Anonym
Lite halsbrytande parallell du gör. Malleus Malificarum (Häxhammaren) ledde till tusentals kvinnors död, Mein Kampf till miljoner judars.

Så vitt jag vet har inte en enda människa dött pga Solanas sf-pamflett om en värld utan män.

Anonym sa...

Jag pratar om tänken bakom det skrivna och inte vad villhjärnor sedan gjorde av det. Tack och lov har Scum-manifestets vansinne lett till samma skit som Häxkammaren och Mein Kampf men det innebär ju inte att den grunläggande bakomliggande tanken är bättre. Det är ingen som helst skillnad på att hata män, kvinnor, ras eller vad det kan vara. Hat är grunden och det är den som aldrig får försvaras och skämtas bort.

Anonym sa...

"Tack och lov har Scum-manifestets vansinne INTE lett till samma skit som Häxkammaren och Mein Kampf"

Missade att få in INTE där

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Nu får du fan i mig ge dig.

Valeri var en incestutsatt kvinna som hela sitt liv blivit nedtrampad av män, från början med av sin far. och hon skrev SCUM manifest i helig ilska. Som en sorts markering,

Jag gillar faktiskt SCUM Manifest så jag tillhör ju de som du inte har någon som helst respekt för. Det struntar jag totalt i.

Valeri Solanas dog i förtid i lunginflammation 1988, i ett kand där det fanns antibiotika som kunde bota i princip all sådan,. Det tycker jag är sorgligt Hon förtjänade bättre.

Och hon förtjänade bättre än att bli jämförd med Hitler. Vem i allsina dar är du som tar dig "rätten" att göra en sådan jämförelse?

Erik Rodenborg sa...

PS. Att jag undrar vem du är är mer existentiellt, jag vet vem du är på nätet. Ibland skriver du riktigt intressanta saker. Ibland ren smörja. Som nu.

Anonym sa...

Ja du Erik vi tar och lägger ned det här. Självklart vet jag att du vet vem jag är. Det har jag tagit för givet hela tiden. Vet du jag älskar att diskutera och höra andras åsikt och göra det med god ton. Det kom dock en tid då detta tog slut och det började med att jag en gång på en feministisk sida råkade säga att jag älskar kvinnor. Jag trodde det skulle tas emot som det var menat men istället fick jag hat mot mig med anklagelser om att jag såg ned på kvinnor. Hur de kunde läsa ut det ur det jag sa kommer jag aldrig att fatta. Finns det en människa i världen som inte ser ned på kvinnor så är det jag. PUNKT SLUT. Efter detta eskalerade skiten och jag ledsnade på allt missförstånd, hat och intriger på bloggar.

Fick dock tillbaka intresset och en av de bloggar jag fortfarande kollar in på allt som oftast är din. Visst du är som alla andra, inklusive mig själv, du skriver både bra grejer och dåliga grejer men det jag respekterar hos dig är att du håller god ton. Blev därför väldigt överraskad över det du skrev nu men no hard feelings. Det är så på bloggar där missförstånden härskar.

"Och hon förtjänade bättre än att bli jämförd med Hitler. Vem i allsina dar är du som tar dig "rätten" att göra en sådan jämförelse?"

Vet du Erik jag har aldrig jämfört Solana med Hitler. Jag är inte helt världsfrånvänd. Det jag gjorde var att jag jämförde hat som spreds i texterna som sedan mindre nogräknade läser och tar till sig. Det är det där gamla vanliga vet du som en vis man en gång sa: "Övertyga den lille mannen att han gör något gott och han kan göra precis vad som helst." Tyvärr är det där allt för sant.

Tråkigt att du missuppfattade mig så jävligt och jag ber om ursäkt om du tog illa upp för det jag skrev. Hoppas och tror att du förstår bättre nu vad jag menade. Solanas var en psykiskt sjuk kvinna med ett förflutet rent helvete. Det var inte henne jag ville åt utan de tankar som dårar tar till sig.

Lämnar detta nu Erik och du ska inte behöva höra mer från mig. Synd jag höll precis på att sammanställa en grej jag lovat skriva till dig om angående tidigare snack vi haft :-) Vi lämnar det. Fortsätt att hålla bra ton Erik för du är på klart bästa halvan när det gäller det. Synd att du missförstod det jag skrev och tappade masken för en stund.

Ha det gott Erik

Erik Rodenborg sa...

..."och du ska inte behöva höra mer från mig".

Om jag höll på med vadslagning skulle jag kunna satsa ganska mycket på att detta inte är sant. ;-)

Men det gör jag inte.

I övrigt höll jag på att översätta SCUM Manifest till svenska hösten 1993 men jag lade ned projektet. Det var nog lika bra det. Jag är inte någon speciellt god översättare.

Förresten när Solanas genomförde sitt berömda attentatsförsök så låg Monkees-låten Valleri på topplistorna i USA. Slump? Vem vet, Jung skulle nog kallat det för synkronicitet.

Lyssna gärna på den, här....

https://www.youtube.com/watch?v=TmZ-Gv-CnQw

Verutschkow sa...

" Förresten när Solanas genomförde sitt berömda attentatsförsök så låg Monkees-låten Valleri på topplistorna i USA. Slump? Vem vet, Jung skulle nog kallat det för synkronicitet. "

Hönan eller ägget ?

Själv kan jag säga att låten misslyckades med att ta sig upp på 10 i topp. Det var på den tiden då jag noggrannt förde listor och min engelska var tämligen tafflig ...

Verutschkow sa...

http://sv.wiktionary.org/wiki/noggrann

Och så skall jag förstås vara mera noggrann med hur jag stavar noggrannt ...

Erik Rodenborg sa...

Monkeeslåten kom ut några månader innan Valerie Solanas attentatsförsök, men eftersom USA hade en Hot 100-lista, antar jag att den låg kvar den 3 juni 1968.

Det var alltså bevisligen inte Monkees som fick idén till namnet på låten utifrån att de läste om attentatet. Och man kan nog utgå ifrån att Valerie inte fick idén till att utföra ett attentat mot Warhol för att Monkees hade en låt med hennes förnamn (låt vara annorlunda stavat) i titeln.

Allltså, om det överhuvudtaget fanns ett samband måste det vara av det mer mystiskt jungianska slaget. ;-)

Ja, jag vet att den inte kom upp på Tio i Topp. Den testades till Fem på försök men kom som sagt aldrig upp. Vilket jag sörjde, för jag gillade både Monkees och läten.

Ann-Charlotte sa...

Anonym skrev: "Solanas var en psykiskt sjuk kvinna med ett förflutet rent helvete"

För det första undrar jag vad det har för relevans att hon var psykiskt sjuk och om det är din egen tolkning eller om det finns fastställt att hon var psykiskt sjuk?

För det andra undrar jag varför du väljer att lyfta fram den sidan av henne. Det går väl att kritisera henne som manusförfattare, feminist, men framför allt att man kritiserar sak istället för person.

För det tredje är jag väldigt trött på detta diagnostiserande i sociala medier. Jag ser ned på det. En bloggare eller kommentator som ständigt och jämt kallar sina medmänniskor för psyksjuk, alkholist, med mera har ingen trovärdighet utan det är ett äckligt beteende och ett slag i ansiktet mot alla oss som har en diagnos och psykiska problem. Det är knappast självvalt, som du kanske förstår.

Nu var detta inte menat som ett påhopp på dig anonym utan hur det är generellt på sociala medier. Du kanske inte slänger dig med diagnoser till höger och vänster och i så fall ber jag om ursäkt.

Anonym sa...

Ann-Charlotte: Jag skrev till Erik att jag inte skulle skriva mer på hans sida och jag menade det från djupet av mitt hjärta och på min egen framtida grav och alla mina nära och käras men jag måste bara helt enkelt svara på det du nu skrev. Ann-Charlotte be inte om ursäkt. Du har absolut ingenting att be om ursäkt för.

Nej, jag slänger mig inte med att nämna psyksjuka och peka ut dem, snarare tvärtom men det går jag inte in på här. Det handlade bara om att Erik missförstod det jag skrev något så in i helvete. Jag jämförde inte Solana med Hitler eller Häxkammarens författare. Om någon skulle göra det är de helt enkelt inte några att ta på allvar. Jag jämförde hatet i de tre skrifterna och det som det hatet för med sig. Kanske jag som var riktigt dålig på att förklara eftersom Erik missförstod så enormt.

Vi vet alla vad Häxkammarens hat ledde till på samma sätt som vi vet vad Hitlers hat ledde till. Varför ska vi då överhuvudtaget hylla hat? Solanas skrift är fylld av hat det hoppas jag ingen inte förstått. Orsaken till Solanas hat är hennes extremt svåra och rent ut sagt för jävliga liv. Solanas var ofta under psykvård och det är definitivt inte hennes fel. Mer än väl förstår jag det med tanke på hennes liv.

Men det här handlade inte om Solanas eller de andras skribenter. Det handlade om hat. Jag har själv tvingats bevittna hat som kommer från Hitler i min uppväxt där jag var klasskamrat med två judiska syskon som hade ett helvete. Jag har gång på gång tvingats bevittna extrema former av män (som inte ens borde få kalla sig män) som inte fattar att män och kvinnor är lika mycket värda med samma rättigheter. Varför ska vi då även sprida det omvända hatet. Varför hylla Solanas hemska hat. Förstår henne men det där bör och ska inte överföras till andra.

Ok Ann-Charlotte hoppas du förstår mig bättre nu om inte får jag väl svara igen :-) Erik du behöver inte lägga tid på det här. Ignorera det bara. Jag står för det jag sa till dig sist men jag kände att jag måste svara Ann-Charlotte

Ha det bra allihopa :-)

Anonym sa...

Ann-Charlotte: Ett förtydligande. Klasskamraterna jag pratade om det var inte på Hitlertiden utan tidigt 80-tal :-) Endast en av dem är kvar ibland oss idag tyvärr

Ann-Charlotte sa...

Anonym: fast det är olika kontexter. Även om du vill få det till att du inte jämför Solana med Hitler så är det ju så man uppfattar din kommentar. Du jämför Solanas och Hitlers texter. Eller hur?

Jag vill dröja kvar vid det här med kontexter. Jag var själv inlagd med en kvinna som hade blivit våldtagen två gånger av svenska män (screw you SD) och att hon hatar män kan jag förstå. Skriver hon en bok om hur mycket hon hatar våldtäktsmän och män så kan de flesta förstå henne och hennes utsatta situation.

Hitler är det svårare att förstå. Hur många har han gasat och torterat till döds? Han är vidare en man och inte förtryckt i världen som kvinnor är. Hans utgångsposition är en helt annan än Solanas.Det är två olika kontexter.


Jag tycker din jämförelse av texterna därför är problematisk men kram på dig Anonym. Alltid trevligt att diskutera med dig.

Erik Rodenborg sa...

Apropå vad "anonym" skriver.

Alldeles bortsett från att jag på nytt fick rätt om att du skulle skriva snart igen... kan jag faktiskt inte förstå de män som tar Solanas personligt.

Jag blev gripen och fascinerad när jag läste SCUM Manifesto hösten 1993, och det skulle aldrig fallit mig in att tänka "oh, vad hemskt, hon kallar mig en vandrande dildo och en skadlig mutation, nu får det vara NOG...".

Solanas föreställer sig en värld där det bara finns kvinnor, där dessa har evigt liv, och där inga barn föds.

Om man tar det på allvar, så, ja, har man en verklighetsuppfattning som inte direkt kan kallas realistisk. För att nu uttrycka det lite försiktigt.

Förtryck föder motreaktioner, inklusive hat. Solanas reaktion är måhända inte den mest konstruktiva, men att gå omkring och vara upprörd, verkar för mig aningen bisarrt.

Ann-Charlotte sa...

" och det skulle aldrig fallit mig in att tänka "oh, vad hemskt, hon kallar mig en vandrande dildo och en skadlig mutation, nu får det vara NOG..."."

Nej, då är man bra lättkränkt och patetisk.

Anonym sa...

Erik: Jag skrev inte till dig. Jag sa ju att du skulle ignorera det. Jag har alltid tyckt om Ann-Charlotte och jag svarade henne när hon skrev till mig. Det handlar om respekt.

Jag har ingenting emot dig om du nu skulle tro det Erik, tvärtom har du en av få bloggar där det pratas på en normal mänsklig nivå.

Jag har fått nog av den andra sortens bloggar fyllda av hat och missförstånd. Jag läser bara normala bloggar numera och har dessutom startat min egen.

Att jag sa att jag inte skulle skriva mer på din blogg handlade uteslutande om respekt mot dig. Jag märkte hur jävla arg du blev över mitt inlägg om Solanas och jag orkar som sagt inte med missförstånd längre.

Så här är det Erik. Jag kommer att fortsätta att läsa din blogg och om Ann-Charlotte skriver något till mig då svarar jag. Vill du inte det så blocka mig. Du är i din fulla rätt. Skulle inte ens bli arg. Sånt finns inte hos mig längre varken i den vanliga världen eller nätets värld.

Är så jävla trött på all skit på bloggar. Jag sa att jag älskar kvinnor och blev attackerad för det. Va fan är det bättre att hata kvinnor eller? Ibland har jag ställt mig på extremfeministernas sida och ibland på papparättsivrarnas. Har fått skit från båda sidor.

En sak bara. Jag ställer mig på den sida som jag anser har rätt i den fråga som är på tapeten. Alla män tycker inte likadant precis som att alla kvinnor tycker inte likadant. Den dan folk inser det kommer det att bli fan så mycket roligare att vara människa.

Man får så mycket skit på nätet att man tror att många är här bara för att ge skit. Jag sa exempelvis just nu att jag tycker om Ann-Charlotte. Ska jag få skit för det nu också? Jag har tyckt om henne från första gången jag träffat på henne på nätet och jag ber inte om ursäkt för att jag tycker om människor. Vare sig de är kvinnor, män, svarta, vita, korta, långa eller vad det nu kan vara.

Det här är inget angrepp på dig Erik. Som jag sa så tycker jag tvärtom du är en av få som osar respekt på nätet.

En sak till Ann-Charlotte bara. Du skrev att du var inlagd med en kvinna som blev våldtagen två gånger. Går det att försvara det? Nej varför ska det försvaras. Det där är vare sig män eller människor utan något amöbaliknande kryp. Riktiga män tänker inte ens tanken att våldta, inte ens om hon klär av sig naken och dansar framför honom. Har inget med saken att göra. Finns bara en fråga och ett svar. Ville kvinnan och gav hon tillstånd? Om svaret är nej borde det stå klart för varenda en att mannen har inte rätt att ge sig på kvinnan. Finns inget försvar och inget straff nog.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

"Jag läser bara normala bloggar numera och har dessutom startat min egen."

Vad är adressen till den, undrar jag mycket nyfiket....

"Jag kommer att fortsätta att läsa din blogg och om Ann-Charlotte skriver något till mig då svarar jag. Vill du inte det så blocka mig.."

Jag tänker inte blockera dig för att du svarar Ann-Charlotte. Jag har för mig att jag raderade en kommentar du skrev 2013 eller så, men mot det står kanske sammanlagt 50 kommentarer av dig, troligen mer, jag har inte räknat. som jag inte raderat.

Anonym sa...

Ok då vet jag var jag har dig Erik :-) Du vet att jag aldrig skriver något för att bråka och kommer heller aldrig att göra det. Jag minns faktiskt inte att du raderat något från mig men säger du det så är det säkert så. Troligen något missförstånd men eftersom jag inte vet vad det handlade om kan jag inte svara 100. Hur som helst gammalt nu och undangömt.

Men till nutid. Det jag sa menar jag. Kommer inte att vräka ut kommentarer här men jag läser gärna. Ibland tycker jag du skriver hur klokt som helst och ibland hur dumt som helst :-) Alltså som alla andra inklusive mig själv :-)

Kände att du blev sur på mig och därför lade jag ned. Går inte in i löjligt tjat varken från andra eller mig själv. Kör samma stil på min blogg. Blir det minsta påhopp mot något är det goodbye för den personen. Har lärt mig mycket under åren på bloggar :-)

Jag lämnar inte ut min blogg så här öppet Erik men skulle du ändå ramla över den på något sätt är du definitivt välkommen. Flera från förr som har lyckats hitta den. Jag är luttrad numera Erik. Jag gick från att vara en stark person till att vara en som mådde ren skit. Den tiden är förbi och idag är jag tillbaka där jag var innan jag mossade ned mig på bloggar.

Ok nog om det nu. Ann-Charlotte du sa att det alltid är trevligt att diskutera med mig och jag säger detsamma om dig. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du en dag ska finna dig själv igen och må hur jädra bra som helst. Skickar kramar till dig med. Jag är som sagt här och läser Eriks blogg

Erik Rodenborg sa...

"Jag lämnar inte ut min blogg så här öppet Erik men skulle du ändå ramla över den på något sätt är du definitivt välkommen."

Lite hemlighetsfullt kanske. Är inte poängen med bloggar att man där öppet står för saker och ring? Jag har lite svårt att se hur jag skulle "ramla över" din blogg.