lördag 29 november 2014

HOPP skriver om övergreppsminnen i Svenska Dagbladet

Företrädare för HOPP-Stockholm har skrivit ett inlägg i Svenska Dagbladet som försöker vara någon sorts motvikt till den reaktionära diskurs om minnen av sexuella övergrepp som kommit i kölvattnet på Quick-debatten.

Det är bra.

Men det kunde ha varit bättre. Det sorgliga är ju att till och med de ytterst få inlägg i de stora media som går emot den rådande Josefsson-diskursen praktiskt taget alltid är defensiva och undanglidande:

HOPP skriver bland annat: "Detta inlägg syftar inte till att försvara begreppet ”bortträngda minnen”". Det skulle faktiskt varit än mer glädjande om de hade vågat göra detta...

13 kommentarer:

Eva Berglund sa...

"Den pensionerade åklagaren Christer van der Kwast kommer med en bok i januari. Det var alltså han som i blind tro på Säters pseudovetenskapliga teorier om bortträngda minnen systematiskt lurade sex tingsrätter att döma den svårt förvirrade Sture Bergwall för åtta mord som denne uppenbarligen inte begått.
Det är naturligtvis symptomatiskt att Christer van der Kwast trots den rättsliga katastrof han orsakat inte har vett att gå in i ålderdomen under tystnad. Om han hade varit en fungerande yrkesmänniska hade Quickskandalen ju aldrig hänt"
Så här skriver Dan Josefsson på sin blogg.
Vi får väl se vem som kommer behöva gå in i tystnaden.
Kanske är det någonting Dan Josefsson själv trängt bort.
Ödmjukhet verkar inte vara han starka gren.
Ser fram emot att läsa van der Kwast bok,äntligen ett motgift mot den rådande snedvridna debatten.
Eva Berglund
författare


Erik Rodenborg sa...

Dan Josefssons får till och från veritabla offentliga raserianfall, och det är lite intressant.

Han har hela media i sin hand, varför blir han så arg. så ofta?

Eva sa...

Bortträngt känslominne?

Erik Rodenborg sa...

Ingen aning, och tänker inte spekulera. Men någon hund ligger begraven, någonstans.

Du menar väl Facebook-sida, inte blogg?

Eva sa...

Facebook sida skall det naturligtvis vara.

Anonym sa...

Har du läst senaste numret av magasinet Filter ?
Innehåller en rasande attack mot bortträngda minnen.

Erik Rodenborg sa...

Nej,men jag har läst en positivt hållen recension av eländet i Aftonbladet., som tillsammans med DN är den av de stora dagstidningarna som mest entydigt har valt att gå förövarnas ärenden..

Eva sa...

Tack Erik för att du kämpar på med din blogg och vågar kritisera de som hävdar att det inte går att förtränga minnen.
Nu gäller det att lyfta fram artiklar och tidskrifter, böcker som vågar tänka ifrån ett annat håll.
Ett litet boktips i väntan på Christer van der Kwast bok. Läs gärna Janne Mattsson bok "Gåtan Thomas Quick"

Erik Rodenborg sa...

Ja, den minns jag som en intressant bok. Men för att undvika alla missförstånd: själv har jag INTE tagit ställning för att Quick vas skyldig till de mord han erkände.

Jag har en i grunden agnostisk inställning till frågan, men om jag pressades på ett svar skulle jag nog preliminärt säga att jag tror att han inte begick morden, utan ljög (obs inte hade "falska minnen").

Men jag vet som sagt inte så mycket, och när van van der Kwasts bok kommer får jag väl se om den kan övertyga mig...

Att Dan Josefsson (för att uttrycka det lite försiktigt) är oseriös är det däremot ingen som behöver övertyga mig om. Var och en som vet något om debatten om bortträngda minnen vet också att Josefsson ljuger om DEN frågan. Och det förmodligen medvetet.

Anonym sa...

Om man vill veta huruvida fenomenet bortträngda minnen existerar eller inte ska man inte vänta sig något expertutlåtande genom att läsa Dan Josefssons bok och än mindre Christer van der Kwasts bok.

Vill man veta huruvida Tomas qvick var äkta vara eller ett falsarium ska man däremot läsa Dan Josefssons bok.

Vi måste lära oss hålla isär det där. En oskyldig Qvick innebär inte att bortträngda minnen är ett luftslott lika lite som en skyldig Quick innebär att bortträngda minnen existerar. Det är helt olika ting.

Jag är 99% säker på att Tomas Quick var ett falsarium men jag tror även på att bortträngda minnen existerar. Håll isär det där sakerna för de har ingenting med varandra att göra.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

I princip håller jag med dig om att det inte har med varandra att göra. Men det verkar inte Josefsson vilja att vi ska inse...

Anonym sa...

Vet du jag tycker det är så jädra tragiskt det här med hela Quicksoppan. Det är helt otroligt så mycket denne mannens lögner har ställt till med.

Dels har de verkliga mördarna gått fria, vilket orsakat osannolikt lidande för alla offers anhöriga

Dels har det startat upp en för eller emot bortträngda minnen, vilket medför att verkliga förövare går fria även där, alternativt felaktigt utpekade blir dömda. Båda dessa förekommer oavsett vad extrema på båda sidor vill påstå. Procentuellt vet jag inte men neka inte till detta om det så är 99 mot 1 på hundra.

Att Christer van der Kwast är en pajas som borde vara bakom lås och bom det borde vara solklart men för mig är det lika illa det Dan Josefsson gjort. Hade han koncentrerat sig helt på lögnerna Quick förmedlade hade han varit en hjälte för mig. Men snubben nöjde sig inte med det utan förlöjligar ett helt fenomen (bortträngda minnen) bara utifrån att han avslöjade lekstugan runt Quick med kwasten och övriga dårar.

En ytterligare hemsk grej som kommit av detta är att folk nästan ser Quick idag som en liten gosebjörn. Quick/Bergwall har varit allt annat än en gosebjörn bara fråga hans verkliga offer innan cirkusen påbörjades.

Att sen kwasten och övriga sväljer allt han säger är otroligt. I synnerhet hans första mord som Quick på Tomas Blomgren. Att de inte ens orkade kolla upp hans alibi är helt sanslöst. Att han konfirmerades på Blomgrens morddag hade en tioåring kunnit hitta.

Anna sa...

Rekommendera föreningen HOPP ska man inte göra, detta är varken första eller kommer vara sista gången som bekräftar just detta.