fredag 21 november 2014

Och Higgspartikeln....

.... som renderade dess "upptäckare" Nobelpriset i fysik - kanske rentav inte finns.

2 kommentarer:

Hmm sa...

Nu missade du nog vad som stod i artikeln. Den finns. Vad de ifrågasatte var om det är det slutliga svaret och vilken variant det var som de lyckades urskilja.

Erik Rodenborg sa...

Hmm

I så fall uttrycker de sig ganska så oklart.

"Nu hävdar en grupp forskare att den nyupptäckta partikeln kanske inte är den higgs man trott sig hitta. Den kan mycket väl se ut som en higgspartikel men i själva verket vara en annan – en så kallad techni-higgs.... . Så småningom kommer det att visa sig vilken av modellerna som gäller. Eller så blir det något helt nytt"

Jag lutar åt att kosmologin idag har kommit så långt ut i ett fält av matematiska abstraktioner att ordet "upptäckt" numera inte betyder vad det betydde en gång i tiden.

Fast det är klart - min underliggande bias är att jag tycker att Big Bang-teorins och standardkosmologins framtidsscenario är så otäckt att jag nog letar efter varje halmstrå för att jag ska kunna hoppas att den snart ska vederläggas...

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...