När svininfluensan började sprida sig arbetade media upp sig till en hysteri, som understöddes av myndigheterna i många länder, inte minst i Sverige. Jag blev faktiskt inte speciellt påverkad, och vägrade konsekvent att vaccinera mig.
Men nu när det verkligen har kommit en sjukdom som det finns all anledning att oroa sig för har den under en ganska så lång tid snarast tonats ned i media. Har det berott på att Afrika ligger så långt borta och på någon irrationell innerst-inne-känsla att vi trots allt nog ändå inte på riktigt kan drabbas av sjukdomar som människor får på denna avlägsna kontinent?
De senaste dagarna har vi sett en förändring, och när vi får se utbrott utanför Afrika kommer det nog att bli världskrigsrubriker. Och det med en viss rätt.
För saken är ju den att om det värsta tänkbara scenariot inträffar när det gäller ebola kommer - exempelvis - utsläppen av växthusgaser troligen att minska så drastiskt att det inte längre finns någon större anledning att oroa sig för en global uppvärmning. Å andra sidan har vi då fått helt andra saker att oroa oss för, de av oss som fortfarande lever.
Och det kommer i så fall att få konsekvenser för mänskligheten som vida överstiger de som digerdöden fick för befolkningen i Europa på 1300-talet.
För att nu uttrycka det lite försiktigt.
--------------------------------------------------------------
TILLÄGG
Obs jag säger inte att det värsta scenariot är det mest sannolika. Så länge ebola endast sprids genom fysisk kontakt med kroppsvätskor är det inte sannolikt att upp till 80 procent av världens befolkning kommer att stryka med. Om däremot ebolaviruset muterar så att det skulle kunna spridas med luften, så är den totala katastrofen faktiskt mycket sannolik. Vad som är lite mer sannolikt även idag är att vid en större spridning kommer vi att få scenarior där hela geografiska områden kommer att sättas i karantän, med oerhörda tragedier som följd.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
8 kommentarer:
"Om svinstölderna får fortsätta går snart ingen av oss säker."
Känt uttalande fällt av ledande svinfarmare enligt en anekdot
Kanske kan detta parafraseras (eller vad det nu heter) för att passa in på den aktuella situationen.
Men annars har jag inget att tillföra ämnet och abstrakta hot skrämmer sällan mig.
Ja, det var ju fyndigt...
Annars tycker jag att hotet från ebola är ganska konkret, och det kommer nog alla i Sverige att tycka om och när vi ex.vis har fått ett utbrott i Köpenhamn.
Att det av många upplevs som abstrakt när det sker i Afrika tycker jag faktiskt är lite konstigt. Det handlar ju inte om att man nyss har upptäckt några extremt farliga kemikalier på ex.vis en av Saturnus månar.
Precis. AIDS kommer också från Afrika... Det är väldigt konkret!
I SvD idag argumenteras för att Ebola inte är ett hot utanför Afrika, och inte kan drabba "välmående" länder. Det ser ut som önsketänkande för mig, men mina kunskaper är inte så stora att jag tänker argumentera i frågan.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/utbrott-av-ebola-virus_3790328.svd?sidan=6
Är det inte helt enkelt så att svenska tidningar inte skriver så mycket om Ebola för att undvika den strida ström av rasistiska kommentarer detta skulle ge upphov till?
En dödlig sjukdom som härjar i svarta Afrika, som dessutom i viss mån kan knytas till lokala sedvänjor, låter som en önskedröm för vissa.
Det är i så fall väldigt missriktat. Dessutom kom AIDS från Afrika, och det har skrivits mängder om den.
Att dra rasistiska slutsatser från varifrån sjukdomar kommer, är ju så imbecillt, och att låta bli att diskutera dem göder snarare klassisk rasistisk paranoia om att det finns vissa saker i vissa länder som PK-media inte vågar skriva om. Etc. etc.En del rasistiska sidor har redan snuddat vid det temat.
När skräcken för Kina var som störst fick vi en del omtalade influensor därifrån men inte ens de värsta antikommunisterna var så dumma att de drog några poänger från detta.
Just nog hoppas nog många att det är just "lokala sedvänjor" som gör att Ebola kan spridas i just Afrika. Och ett välordnat samhälle som vårt inte kan drabbas. Det är ju temat i SvD-artikeln.
Annars ger ju Ebola andra signaler än AIDS gjorde när paniken började i tidigt 80-tal. För då var det ju en poäng att man klarade sig om man undvek vissa beteenden och dessutom hade turen att inte vara blödarsjuk.
Det enda säkra sättet att klara sig från Ebola om det bryter ut på allvar är ju att undvika andra människor så mycket som man bara kan... Eller mer än man bara kan.
Jag skulle nog säga att "AIDS kommer från Afrika"-rapportering inte skulle vara lika populärt idag som det var på 80-talet. Diskussionsklimatet är ett helt annat både vad gäller kommentarstroll och intersektionella debattörer.
Udda boktips
Jag lutar åt att ditt resonemang inte håller, och att det är helt andra orsaker som styrt att man rapporterat så lite om Ebola. Jag tror att (bland annat) en omedveten rasism gjort att man inte tyckt att det är så viktigt med sjukdomar i "mörkaste Afrika", du verkar mena att någon typ av "politisk korrekthet" gjort att man inte vill rapportera om sådant som i värsta fall skulle kunna leda till imbecilla rasistiska reflexer. Om jag fattar dig rätt.
Jag tror alltså att du i så fall har fel, men kan tyvärr inte bevisa det på något sätt....
För övrigt tog det ett bra tag innan man visste att AIDS kom från Afrika, och de första rapporterade fallen kom ju från USA
Skicka en kommentar