...Karin Thunbergs krönika i dagens SvD.
Den typen av inblickar i barns verklighet är inte så vanliga i dagens media. Men de är lite, lite mer förekommande i SvD än i DN - och i SvD slipper man ju dessutom Stefan Lisinski - som ofta försöker mörka barns verklighet i just den typen av frågor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
7 kommentarer:
En sak har jag aldrig förstått med varken de som ylar om att män våldtar barn eller de som tvärtom ylar om att allt är fruarnas påhitt.
Egentligen inte om dem utan om dem som sväljer endera sidan rakt av. För den ena sidan är deras sida hundra procent sann och för den andra är deras hundra procent sann.
Vilken verklighet lever de egentligen i? De finns självklart sanning i båda sidor. De viktiga är inte att hålla på en sida utan att ta fram sanningen oavsett vilken sida det gäller.
Anonym 13.34
"De viktiga är inte att hålla på en sida utan att ta fram sanningen oavsett vilken sida det gäller."
Det finns diskussioner där sanningen ligger närmare den ena sidan än den andra. Att lägga sig mittemellan är inte nödvändigtvis att komma närmare "sanningen".
"Det finns diskussioner där sanningen ligger närmare den ena sidan än den andra. Att lägga sig mittemellan är inte nödvändigtvis att komma närmare "sanningen".
Jag kan inte annat än att hålla med men det är ju just det jag talar om. Vi måste hitta sanningen oavsett vilken sida som är den rätta.
Idag är det tvärtom så att de flesta tycks bestämma sig från start vilken sida som är rätt. Att lägga sig mittemellan är som du säger inte nödvändigtvis att komma närmre sanningen men det är där vi måste lägga oss från början i varje fall som tomma blad. Endast då kan vi närma oss sanningen och inte om vi är låsta från första början.
"Att lägga sig mittemellan är som du säger inte nödvändigtvis att komma närmre sanningen men det är där vi måste lägga oss från början i varje fall som tomma blad"
Ja, många startade nog "som tomma blad", utan kunskaper och följaktligen utan åsikter. . Det gjorde jag i alla fall. Men efter att att ha satt mig in i ett stort antal fall och sett hur lagstiftningen slår ut i praktiken blev det för mig ganska snart omöjligt att tro att sanningen ligger någonstans "mittemellan".
Nej jag tror inte heller att sanningen ligger mittemellan. Det är inte så jag menar utan mer att vad man än tror så måste alla ha sin rättvisa chans på båda kanter.
Jag har inte en aning om var sanningen ligger i procent sett men det är inte det viktigaste. Min personliga tro är att kanske två tredjedelar av utpekande är äkta vara men samtidigt åter igen det är inte min tro som är det viktiga.
Även om 99 % av alla fall skulle vara äkta eller 99 % oäkta så får vi aldrig överge den återstående procenten med förutfattade meningar. Vi måste se på varje fall med öppna ögon utan att vara låsta i något fack och övertygelse.
Förstår att du har din tro och den ska du inte överge men jag hoppas att du och alla andra kan ha öppna ögon ändå. Jag erkänner att jag själv inte alltid har det men jag försöker.
"Förstår att du har din tro och den ska du inte överge"...
Tro gör man i kyrkan ;-)
... så jag vill nog säga att jag, inte "tror" men "anser", att två tredjedelar är en alltför låg siffra...
Men i grunden håller jag förstås med dig om att vi "måste se på varje fall med öppna ögon utan att vara låsta i något fack och övertygelse"...
Bra skrivet, Erik! Alltför få har den insikten om "sanningen".
Skicka en kommentar