måndag 10 mars 2014

Ulf Ekman har hittat till Rom

Att Ulf Ekman har konverterat till Katolska Kyrkan är ju lite intressant. För den som då och då följt Livets Ords göranden och låtanden är det inte helt förvånande. Fast många trodde nog snarare att hela organisationen gradvis skulle närma sig katolska ståndpunkter än att grundaren plötsligt skulle konvertera.

Man skulle ju kunna jämföra med när Sven Stolpe på fyrtiotalet lämnade "Oxfordrörelsen" (senare kallad Moralisk upprustning - MRA) för Vatikanen. MRA var på samma sätt som Livets Ord en djupt reaktionär, anti-kommunistisk, patriarkal rörelse. Den försökte knyta an till rika, framgångsrika, kända personer för att på så sätt få publicitet. Liksom Livets Ord idag var den väldigt illa sedd i stora kretsar. Och det med all rätt.

Men skillnaderna mellan de båda händelserna är stora. Sven Stolpe hade inte grundat Oxfordrörelsen, och han hade faktiskt haft katolska sympatier redan innan han gick med i denna.

Och framförallt hade han ju endast varit en av många i den internationella organisationen. Ulf Ekman var en absolut ledare för en elitistisk sekt, som i sin praktik dessutom ofta skadat människor. Den behandlade avhoppare och kritiker på ett ofta extremt intolerant sätt. Detsamma gällde förstås också ofta  Oxfordrörelsen...

Men medan Oxfordrörelsen framförallt försökte vinna de rika och mäktiga genom antikommunistisk propaganda försökte Livets Ord mer övertyga "vanliga" människor om att de skulle bli rika, välbärgade och, väl att märka, friska. om de anslöt sig till dem. De som älskades av Gud skulle bli rika. Fattigdom och sjukdom var i sig ett tecken på att man ogillades av Gud.

Så lät det i alla fall i början, även om Livets Ord efter ett antal år började tona ner de värsta dragen i sin förkunnelse.

Ulf Ekman var ansvarig för denna reaktionära sekt, och dess praktik. Han var också ansvarig för en förkunnelse, som öppet drev linjen att socialismen styrdes av onda andemakter.

Denna linje var så grov, att till och med den hårdfört antikommunistiske Sven Stolpe i en kulturartikel i Aftonbladet 1985, riktade ett hårt angrepp mot Ulf Ekman, och menade att dennes angrepp mot arbetarrörelsen var djupt okristliga! (Ska försöka hitta den, det skulle vara lite kul att citera valde delar av den. Den var oerhört elak..).

Livets Ord är idag, även med sin nedtonade förkunnelse, en del av en kristen höger i Sverige, som ofta ter sig mycket olustig. Allt som försvagar denna organisation är positivt.

Katolska kyrkan är kanske i teorin ännu mer hierarkisk än Livets Ord (med en "ofelbar" påve, som ses som "Kristi ställföreträdare") men det är som sagt i teorin. I praktiken innehåller den ett stort spektrum av åskådningar, från nattsvart höger - till radikal befrielseteologi. Den är auktoritär, men den är ingen sekt.

Ulf Ekman kommer nu uppenbarligen att vara en del av dess högerflygel. Förhoppningsvis utan något som helst inflytande.

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

Och han får tydligen sällskap på Romresan av Marcus Birro, känd katolik enligt AB, men fortfarande(?) medlem av svenska kyrkan.

Själv har man inte heller gått ur densamma ...

Tidlösa sa...

Hade någon fet sierska á la Saida förutspått *detta* på 1980-talet, så hade alla gapskrattat. Vi snackar "hard to believe award". Det finns andra förutsägelser som också hade tett sig märkliga på 1980-talet, som att Jonas Gardell en dag kommer att få ett pris från kronprinsessan Victoria på gaygalan, eller att USA kommer att välja en svart president som faktiskt heter Hussein i mellannamn!

Okej, här kommer några andra otroliga förutsägelser. På 2020-talet kommer vi att få veta att...

"Jonas Gardell" egentligen är en pseudonym för Jan Guillou

Erik Rodenborg är den verklige författaren till romanerna om Arn

Carola konverterar till teosofiska samfundet Pasadena

Moammar Gaddafi lever i Sverige och kallar sig "Tidlösa"

Det var faktiskt Lee Harvey Oswald som sköt Kennedy.

Ja, vi har ett intressant decennium framför oss. Ni läste det här först!!! :D

Tidlösa sa...

Jag borde ha skrivit "Det var faktiskt Oswald som sköt Kennedy. Robert Kennedy"...

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Det bästa var nog att Carola går med i Pasadena. Det hoppas jag faktiskt att hon gör, om hon inte går med i Adyar och/eller LKK istället.

För övrigt läste jag om Jeane Dixon i Det Bästa i augusti eller september 1965. Hon verkade ha rätt i nästan allt fram till att artikeln publicerades. Men efter det verkade hon ha fel i allt utom en sak.Av kanske 20 spådomar var det en som slog in. Men där var chansen så stor som ett på två. Hon förutsåg att republikanerna skulle vinna presidentvalet 1968.

Annars var allt fel.