onsdag 5 mars 2014

Falska minnen eller lögner?

I Aftonbladet har Gellert Tamas försökt hitta en infallvinkel mot Sverigedemokraterna genom att göra en djupdykning i Elizabeth Loftus dubiösa falska minnes-teorier.

Han spekulerar alltså i att Jimmie Åkesson har falska minnen. Bakgrunden är att Åkesson lämnat uppgifter om stora etniska konflikter i skolåren som inte verkar stämma.

Om det är så, är väl ändå den rimligaste förklaringen att Åkesson ljuger av politiska skäl, och inte att - han har falska minnen? Att man får systematiska falska minnen av hotfulla invandrargäng i skoltiden om det inte funnits sådana, och av etniska konflikter som inte existerat, verkar milt sagt lite.... osannolikt.

Vi får hålla i minnet att Åkesson är en slipad reaktionär politiker, med en invandrarfientlig agenda. Man behöver inte spekulera i "falska minnen" om han beskriver imaginära barndomsupplevelser med en invandrarfientlig udd. I den hysteri runt "falska minnen" som vi har idag verkar det ibland som om ordet "lögn" håller på att försvinna från ordlistan.

Det ger en nästan surrealistisk upplevelse.

5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Personligen tror jag att Tamas har ett ärligt uppsåt med det mesta han gör. En gång i tiden skrev han om apatiska flyktingbarn och hamnade då bl a i strid med DNs ofta ganska kärva ledarskribent Hanne Kjöller.

Dessutom tror jag, efter att ha skummat artikeln, att Tamas, uppvuxen i Kristianstad, inte så långt från Åkesssons uppväxtstad, gjort en hyfsat bra research genom att gå igenom gamla skolkataloger. Däremot har han väl inte kollat exakt vilka som bodde på vilka adresser vid vilken tidpunkt, men diskrepansen bör vara måttlig.

F ö tror jag också att så gott som alla ljuger, fast inte alltid och inte om allting ...

Erik Rodenborg sa...

Han har säkert gjort en bra research, men att från det faktum att vad Åkesson säger inte verkar stämma glida in på Loftusteorier om "falska minnen" är lätt befängt.

Och oerhört långsökt.

Erik Rodenborg sa...

Har gjort stora ändringar i inlägget. .

Verutschkow sa...

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/sa-duperades-medierna-av-dan-josefsson/

Du kan väl alltid trösta dig med
ovanstående ...

Erik Rodenborg sa...

Jo, jag har sett den. Men jag tycker att den är lite oklar och undanglidande. Och i den för mig centrala frågan - bortträngda minnen - verkar hon inte ha någon bestämd åsikt.