tisdag 18 mars 2014

När Xena blev Eris

2005 upptäcktes en himlakropp bortom Neptunus som var större än Pluto. Samma år upptäcktes också att denna i sin tur hade en måne. Dessa upptäckter bidrog till att Pluto förlorade sin status som planet. Nu räknas såväl Pluto som den nyfunna himlakroppen istället som två av de "dvärgplaneter" som befinner sig i banor just bortom Neptunus.

Men nu var det så att de som upptäckte de nya himlakropparna först döpte "dvärgplaneten" till Xena, och dess måne till Gabrielle. De tog namnen från TV-serien "Xena - krigarprinsessan". Där är ju Xena den stora hjälten och Gabrielle hennes partner.

Det var ett alldeles utmärkt val, tycker jag, eftersom Xena nu är en av mina favoritserier på TV. Jag håller förresten på att titta på den första säsongens avsnitt, på en DVD-box.

Men Xena-fansens glädje kom inte att vara beständigt. För de som bestämmer namnen på astronomiska objekt är inte upptäckarna, utan en uppenbarligen ganska tråkig organisation, benämnd International Astronomical Union, IAU. De döpte om de nyfunna himlakropparma till Eris, respektive Dysnomia, efter en mindre känd grekisk gudinna och hennes dotter.

Jovisst, det kan ju verka mer rimligt att döpa himlakroppar efter uråldriga grekiska gudinnor än efter karaktärer i en amerikansk TV-serie. Jag inser det. Men eftersom jag (pinsamt nog) är ovanligt förtjust. i TV-serien tycker jag ändå det är lite... tråkigt.

Trots allt fick det 3,2 miljoner år gamla skelettet från en kvinnlig hominid i Etiopien heta Lucy - efter Beatleslåten "Lucy in the Sky with Diamonds". Så varför inte Xena och Gabrielle?

Lite mer info om detta lilla drama kan man finna här...

5 kommentarer:

Hmm sa...

Och så kom detta idag ;-)

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/historiska-kliv-i-rymden_8619736.svd?sidan=8

Erik Rodenborg sa...

Hmm

Jo, jag har sett det... Allt som stöder Big Bang-teorin gör mig deprimerad. Jag hoppas fortfarande att den motbevisas nån gång....

Tidlösa sa...

Märkligt. Jag trodde att det var upptäckarna som bestämde namnet. Eller gäller det bara asteroider?

Erik Rodenborg sa...

Jag tror att upptäckarnas förslag ofta "går igenom" men att det ytterst inte är de som bestämmer.

Erik Rodenborg sa...

PS.

Så om de gör något så djärvt som att vilja döpa ett astronomiskt objekt efter en amerikansk TV-serie så sätter storebror IAU ned foten.....