onsdag 25 september 2024

Men alla hällristningar är ju inte från bronsåldern

Köpte en bok för några dagar sedan. Den hette "Hällristningarnas värld" och är skriven av Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet. 

Jag är intresserad av hällristningar, i synnerhet de äldsta, från stenåldern, med uppenbara rötter i tiden före jordbruket. De skapades i ett egalitärt samhälle, och avbildar i hög grad älgar. 

Älgarna var förstås föda, men det finns också tecken på en kult av älghonor i ett bälte som sträcker sig långt över Ryssland. 

Under äldre bronsåldern gjordes också hällristningar. De avbildar ofta män med vapen, ofta s.k. ityfalliska män, med andra ord män med erigerade penisar. Dessutom avbildas ofta skepp. 

Av allt att döma var detta samhälle hierarkiskt, styrda av mäktiga hövdingar. En del av dessa fick jättelika begravningar, med enorma jordhögar som täckte en enkelgrav, där alltså endast en person låg begraven. 

Det torde vara en fortsättning av den kultur som kom till Sverige genom den s.k stridsyxekulturen, i slutet av yngre stenåldern.

Nåväl, jag började läsa Lings bok, och efter en kort tid ångrade jag att jag köpt den. Jag kunde knappast lämna tillbaks den, eftersom jag redan hade gjort anteckningar i den. 

För trots bokens titel handlade den i stort sett helt om bronsåldersristningarna. 

På sidan 10 får man läsa: "Hällristningarna gjordes under bronsåldern, en tidsepok som började för 3800 år sedan, och varade till för 2300 år sedan". 

Jag undrade hur okunnig en professor i arkeologi kunde vara - hade han aldrig hört talas om stenåldersristningar? 

Men riktigt så okunnig var han inte. Om man tar sig till sidan 107 får man plötslig reda på att "det  finns hällristningar och hällmålningar som anses vara hela två eller tre tusen år äldre". Trots en märklig formulering på just denna sida som antyder att han redan hade sagt just detta, torde det komma som en överraskning för de arkeologiskt oskolade läsare, som börjat läsa boken 

Efter det kommer tio sidors redogörelse för stenåldersristningar, kombinerat med en vag hänvisning till att några icke namngivna forskare tror att dessa egentligen är senare än vad man tidigare trott, och kanske till och med från bronsåldern. Men sedan är det slut med denna avstickare. 

Totalt sett handlar bokens ca 170 sidor om bronsåldersristningar - medan stenåldersristningarna får 10 sidor, 

Boken borde byta namn. Den borde förstås heta "Bronsåldersristningarnas värld". 

Författaren tycker tydligen att de tusentals åren av ristningar som kommer före bronsåldern är mer eller mindre ointressanta. Det får han gärna tycka, men då borde han gett boken ett annat namn. 

Så skulle i alla fall jag sluppit göra av med pengar i onödan. 

PS. För den som vill läsa ett arbete om hällristningar som inte är lika selektivt, rekommenderas antologin "Hällmålningar och hällristningar i Sverige" från 1989. Den borde vara lätt att få tag på i forskningsbibliotek.

Inga kommentarer:

Efter Nasrallahs död

De "segrar" som Israels krigsmakt vinner kommer inte att kompensera det faktum att den israeliska staten som ett resultat av sina ...