söndag 1 september 2024

En spegelbild

I dagens Svenska Dagbladet bevisar Dick Harrison att seden att fadern ska lämna över bruden till brudgummen visst är en svensk tradition. Så klart den är. Sverige har varit ett patriarkat så länge det funnits. 

Men Harrison verkar tro att det inte är det nu. Han skriver: "Den som läser in en patriarkal ideologi... i ritualerna avslöjar mer om sig själv än om brudparen". Hmm...

Att det finns en patriarkal ideologi bakom en sådan sedvänja är självklart. Det kan lättast bevisas genom att lägga fram en spegelbild av denna. 

Anta att någon skulle lägga fram detta förslag. Bröllop borde organiseras på så sätt att mannen (brudgummen) leds fram till altaret av sin mamma. Som där överlämnar honom till bruden. 

Hur många skulle stöda ett sådant förslag? Med all säkerhet mycket färre än de som är för motsatsen. 

Och den stora majoriteten skulle vara mycket hårda motståndare till idén. Och många skulle säkert tycka att det rent av vore... äckligt. 

Jag tycker också att det vore äckligt. Men att bruden ska överlämnas till brudgummen av sin far är precis lika äckligt. 

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

Är lite lätt fascinerad av Harrysson som tycks kunna allt om allt som någonsin har
hänt, oavsett vilken historisk epok det än handlar om. Känns lite för bra för att vara
sant ...

Erik Rodenborg sa...

Men hans förmåga till analyser står inte i paritet med hans kunskaper.

Tidlösa sa...

Det måste ju rimligtvis handla om patrilinjär versus matrilinjär. Och patrilinjära kulturer är väl i princip alltid patriarkala?

Erik Rodenborg sa...

Ja, i princip. Men det finns en del underliga varianter.. Det finns exempelvis kulturer som är patrilinjära men ändå förnekar faderns roll i repoduktionen. Exempelvis på Bellonaön och ett antal stammar i Australien. De hävdar att de andar som går in i modern och gör henne med barn är kopplade till mannens släktskapsgrupp men att mannen själv absolut inte har något att göra med befruktningen. https://kiremaj70.blogspot.com/2013/06/franvarande-fader-pa-bellonaon.html

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....