lördag 4 september 2021

Rösta på ViSK i kyrkovalet

Den 19 september är det kyrkoval. Jag kommer att rösta på "Vänstern i Svenska Kyrkan". De finns på nätet - kolla gärna  här eller här

Varför är jag nu medlem i Svenska Kyrkan? Är jag kristen? 

Nja, nej, inte om man med detta ord menar någon som känner sig helt övertygad om att Jesus uppstod, och att denna uppståndelse var nödvändig för att mänskligheten, eller rättare sagt alla som tror på Jesus,  ska  kunna frälsas, 

Inte heller i den meningen att jag kan hålla med om alla uttalanden som tillskrivs Jesus - exempelvis att det finns ett helvete där syndarna ska brinna i evighet.. 

Men jag är på något sätt gripen av Jesu person, och det mesta, men som sagt inte allt, som tillskrivs honom i evangelierna griper tag i mig på ett positivs sätt. 

Dessutom var han definitivt inte höger. Jag läste för några dagar sedan ett ledarstick i SvD, där en av denna moderata tidnings ledarskribenter, som är kristen, dels nämnde  sin kristna tro, dels sitt stöd till ekonomiska förslag som skulle öka ojämlikheten i samhället. Då kom jag helt spontant att tänka på dessa bibelcitat - som alltså tillskrivs Jesus.

"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon" (Matteus 6:24).

”Men ve er som är rika, ni har fått ut er glädje. Ve er som är mätta nu, ni skall få hungra. Ve er som skrattar nu, ni skall få sörja och gråta” (Lukas 24:25).

”Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike" (Matteus 19:24).

Jesus hade till på köpet en bror som sägs ha skrivit detta: ”Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar. Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen." (Jakobsbrevet 5:1-5).  

Och en bild av de första kristna församlingarna kan man få här:

"Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt. Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om att herren Jesus hade uppstått, och de fick alla riklig del av Guds nåd. Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ner den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov..." (Apostlagärningarna 4:32-35).

Vare sig Jesus eller de tidigaste kristna var moderater. För att nu uttrycka det  lite försiktigt - och anakronistiskt.

 

11 kommentarer:

Verutschkow sa...

Tittar just på hur startfältet ser ut i de 4 församlingarna på Södermalm.
8 nomineringsgrupper i Sofia, bara 5 i Maria Magdalena och vardera 6 i
Katarina och Högalid !

Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Borgerligt alternativ, Sverigedemo-
kraterna ställer upp överallt. Men Vänstern i Svenska Kyrkan gör inte så
i Högalid ! Riksdagsmannen och förra Finansborgarrådet i Stockholm Kris-
tina Axen Olin rekommenderar "Borgerligt alternativ". Och Fisk lyckas men
få Fria liberaler i Svenska Kyrkan att utgöra förkortningen till !

Verutschkow sa...

Om inte Visk, vilka då tycker Valrådgivaren ? Visk är alltså inte med
överallt. Har tittat på en hel del laguppställningar i olika församlingar
och jag tror inte ens SD är med överallt ? Och var är Afd eller vad de
nu heter ?

Tidlösa sa...

Fisken är ju en kristen symbol...

Erik Rodenborg sa...

Jag vet, och Wikipedias förklaring är ju denna. "ICHTHYS (ΙΧΘΥΣ) är en akronym som användes i den tidiga kristendomen. Akronymen utläses "IESOUS CHRISTOS THEOU YIOS SOTER" som betyder Jesus Kristus, Guds Son, Frälsare. Akronymen kan också ljudas till det grekiska ordet för fisk. Därför ramades ordet emellanåt in av en fisk och en stiliserad fisk blev symbol för kristendomen."

Men sedan finns ju astrologiska spekulationer om att det berodde på att man ska ha varit medveten om att vi gick in i Fiskarnas tidsålder vid den tid Jesus verkade. Frågan är om det verkligen kan stämma. De första kristna hade väl inte en astrologisk världsbild?

Verutschkow sa...

Och dagen innan du röstar i valet kan du gå på feministfest på Södermalm ...

https://m.facebook.com/events/280357467227494

"Information
100 år bakom oss, 100 år framför oss!

Den 11:e September kommer det vara på dagen 100 år sedan vi kvinnor för första gången fick rösta i Sverige och det vill vi fira!"

...


"Vill du hjälpa till att ordna med eventet maila vastrasodermalm@vansterpartiet.se
Vi behöver hjälp med allt från att rigga, blåsa ballonger och måla banderoller. Så tveka inte på att höra av dig!

VAR: Vitabergsparkens Amfiteater
NÄR: 11 September kl 15"

Verutschkow sa...

Fick just ett VISKblad i handen, utanför det stora köpcentret ...

Verutschkow sa...

Den här bör du väl ha läst, om du ännu prenumererar ...

https://www.svd.se/kyrkan-kan-aldrig-bli-fullt-ut-demokratisk/av/josefin-de-gregorio

"Det tycks oerhört provocerande för politiskt lagda att det finns en sfär där de inte är önskade och där något högre än den egna viljan får råda. Kyrkan kan nämligen aldrig bli fullt ut demokratisk. Gud har vetorätt."

Men Gud säger ju aldrig någontin, vad jag vet ...

Erik Rodenborg sa...

Att säga att Gud har vetorätt är ju absurt, om man inte med hundraprocentig säkerhet vet vilka uppenbarelser, "heliga texter" eller bönesvar som kommer från Gud - eller inte gör det.

Verutschkow sa...

Människorna har bestämt att GUD numera inte tycker som hen gjorde då ...

Verutschkow sa...

"Senaste nyheter
Jesus tog också strid mot klassamhället"
Från hemsidan ...

Den var kort och slagkraftig ! Kanske därför valet gick så bra. Fast även
för AfS ...

Erik Rodenborg sa...

Alternativ för Sverige fick väldigt få röster, men valsystemet gjorde att de ändå fick mandat,

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...