lördag 25 september 2021

Skulle kommunistpartiet ha vunnit valet i Ryssland om det inte hade varit valfusk?

Efter att ha läst denna artikel på marxist. com går det faktiskt att ställa sig denna fråga. Artikeln går igenom de fakta som tyder på ett massivt valfusk i Ryssland, och framförallt hur det drabbat kommunistpartiet, vars stöd ökar snabbat.

Vladimir Putin fick efter att han kom till makten 1999 ett stort stöd genom det utbredda missnöjet med företrädaren Boris Jeltsins närmast totala kapitulation för segrarna i det kalla kriget. Ryssland var svagt, och gjorde vad de kunde för att kombinera skapandet av en västinfluerad marknadsekonomi, med  den mest servila  politiska underkastelse under västmakterna. 

Resultatet blev bland annat en snabbt ökande social ojämlikhet. 

Vad Putin gjorde var att slå mot några av de mest illa omtyckta finansherrarna i landet, samtidigt som hans utrikespolitik blev mycket mer självständig. För detta fick han inledningsvis en stor popularitet. 

Men Putins regim slog inte mot ledande kapitalister för att han ville återupprätta en planekonomi - han ville snarare ha en skräddarsydd marknadsekonomi,  där staten när som helst kunde gå in och justera, så att den styrande klickens privilegier och makt kunde främjas maximalt.

Den stora majoriteten av befolkningen gynnades också till en början  av Putinregimen, men nu kan denna inte längre leverera..  Såväl fattigdom som ojämlikhet ökar kraftigt.

Eftersom Putin inte ens skulle kunna VÅGA lämna ifrån sig makten (om inte annat för att han i så fall mycket snart skulle kunna ställas in för rätta, för korruptions- och ev. också för andra brott) kommer valfusket gradvis att bli grövre, ju mer Putins stöd minskar. 

Sovjetnostalgin verkar öka i Ryssland. Så här i efterhand har även en byråkrat som Leonid  Brezjnev börjat ses i någon sorts nostalgiskt skimmer. En jämförelse mellan honom och Putin utfaller för många inte direkt till Putins fördel.

Den ovan länkade artikeln är skriven av socialistiska aktivister i Ryssland. Den är intressant.

 

Leonid Brezjnev, postumt troligen mer populär än Vladimir Putin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Putin skaffades sig också en "yttre" fiende. Tjetjenska terrorister. Men vem sprängde
egentligen byggnaderna i Moskva och offrade människors liv?
https://www.svtplay.se/video/27618005/spionen-vladimir-putin/spionen-vladimir-putin-sasong-1-putins-vag-till-makten?position=2112&id=KrJRDzW

Erik Rodenborg sa...

..."vem sprängde
egentligen byggnaderna i Moskva och offrade människors liv?"

Ja, det har nog många undrat sig. Även större media. Och ansedda journalister. Som ofta föreslagit att det egentligen var ryska säkerhetstjänsten (och indirekt Putin själv) som låg bakom. Och det är motiverat.

Men jag tänker också - om denna åsikt ses som så respektabel - varför ses då teorin att USA:s härskande hade något med terrorattacken den 11/9 2001 att göra -som en helt vansinnig konspirationsteori. Och ofta av samma människor som inte alls tycker att det är speciellt extremt att tro att FSB/Putin sprängde ryska hus för att få en förevändning att angripa Tjetjenien?

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....