Idag för femtio är sedan, dem 29 juli 1969, kom Creedence Clearwater Revivals låt "Bad Moon Rising" in som nykomling på sextonde plats på Kvällstoppen. Ni kan lyssna på den här.
Den grep tag i mig. Just den dagen höll jag på att göra statistik på musiken i P3. Det gick till så att jag var vaken från 11 på förmiddagen den 29 till 11 på förmiddagen den 30. Och skrev ner namn på låtar och artister - och försökte dessutom placera in alla låtar i olika musikkategorier. Det var första gången jag genomförde ett sådant projekt - sammanlagt blev det fyra gånger.
Om detta har jag skrivit tidigare.
Så just denna dag var nog den första gången jag hörde "Bad Moon Rising" .
Det är som synes (eller snarare som höres) en undergångsvision. Vilket bland annat avspeglas i formuleringar som "the end is coming soon". Annars nämner den översvämmande floder, jordbävningar och åska. Och på ett ställe varnas vi för ett kommande "nasty weather"...
Det var knappast någon profetisk sång om den globala uppvärmningen, men i dessa dagar är det svårt att inte få sådana associationer.
Nu var undergångsvisioner inte så ovanliga i 60-talets populärmusik (jfr "Eve of Destruction" och "Very Last Day"!).
Det som kanske gjorde den här låten extra suggestiv (jag tror nog att det kanske var den mest effektivt suggestiva lät Creedence någonsin gjort!) var det närmat mytiska intryck som skapades av att månen var en del i temat. Det var en ond måne som steg upp. Om man går ut på kvällen riskerar man att dö.
Inte nog med det - lyssnaren uppmanas på att förberedda sig för att dö. Kusligt värre.
När jag lyssnade på den då kom jag nog oundvikligen att tänka på Eric Linklaters bok "Det blåser på månen" (originaltitel: "The Wind on the Moon") som kom 1944.
Det var en riktigt kuslig barnbok (dvs kuslig för barn, om de var känsliga!) som vår lärarinna brukade läsa för oss i andra klass.
Den handlar om flickorna Dina och Dorinda, vars något problematiske far skulle åka iväg. Barnen uppmanas att uppföra sig väl, för det blåser en ond vind på månen, och den kan gå in i människors hjärtan.
Och trots förmaningarna verkar de påverkas. Vad de än gör händer saker som gör att åtminstone de vuxna uppfattar dem som elaka. Och de utsätts dessutom för fysiska förändringar - en dag krymper de, en annan dag växer de.
Men även den bortreste fadern drabbas. Han blir fånge hos en otäck diktator som går under namnet Hulahu Blod (namnet återkallat från minnet, har inte sett boken sedan åttaårsåldern). Så barnen får åka till främmande land för att rädda fadern.
Det lyckas de med, och boken slutar så vitt jag minns lyckligt.
Så när jag först hörde "Bad Moon Rsing" var det nog min första association.
Långt senare började jag inom religionshistoriska institutionen forska i ämnet satanism , ock läste bland annat Carl Raschkes kontroversiella, och definitivt intressanta, anti-satanistiska debattbok Painted Black.
(Den som söker på Carl Raschkes namn på engelska Wikipedia kommer till
uppslagsordet "Carl Raschke", som huvudsakligen innehåller vildsinta
angrepp på Painted Plack, framförallt tagna från fientliga recensioner.
Det är lite sorgligt, och avspeglar nog mest av allt engelska Wikipedias säregna "anti-anti-satanistiska" bias..)
Bokens tredje kapitel har faktiskt titeln "Bad Moon Rising: The Epidemic of Satanic Crime in America". Jag minns att jag log ett igenkännande leende när jag först såg titelrubriken....
För att återgå till låten. Det är den Creedence-låt som gripit tag i mig mest. Det var deras andra hit, i alla fall i Sverige. Den första var "Proud Mary", som nog inte gjorde något större intryck på mig
Och som sagt. Bad Moon Risng känns alltså faktiskt mer aktuell idag än när den kom. Lyssna gärna på den,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
The Happening
Den troligen första Supremes-låt jag hörde. Jag hade börjat lyssna på popmusik i april 1967 och i juni 1967 hörde jag då plötsligt "...
-
Min första reaktion när jag vaknade i dag och såg den tragiska nyheten. Som bara var helt ocensurerade tankar, utan något...
-
I augustinumret av "Spartacist" - teoretiskt organ för "spartacisterna"i International Communist League (ICL) - har de p...
-
Sjundedagsadventisterna (SDA) är en märklig rörelse. Den måste beskrivas som fundamentalistisk, men deras hårda förkastande av helveteslära...
3 kommentarer:
Tryckte fel och råkade radera en kommentar här som var meningen skulle publiceras...
Creedence Clearwater Revival växte upp i fattigare kvarter än medlemmarna
i Jefferson Airplane. Därav kanske en låt som "Fortunate son", en av mina
Creedencefavoriter.
Och apropå Airplane så lär deras version av "Somebody to love" ha spelats
i ett Sommarprogram nyligen. Av en möjligen f d överviktig fotograf ...
"Although this became an anti-war anthem, the song isn’t exactly about the war itself but rather the privileged few who weren’t drafted in the military or had a choice in position. John Fogerty talked about it in 2015: “The thoughts behind this song – it was a lot of anger. So it was the Vietnam War going on… Now I was drafted and they’re making me fight, and no one has actually defined why. So this was all boiling inside of me and I sat down on the edge of my bed and out came “It ain’t me, it ain’t me, I ain’t no senator’s son!” You know, it took about 20 minutes to write the song.”"
Skicka en kommentar