onsdag 18 januari 2017

En verkligt glad nyhet

Chelsea Manning vågade riskera allt genom att avslöja fakta om USA:s krigsförbytelser i Irak. Hon dömdes till 35 år fängelse - och straffet har nu förkortats av president Obama, under dennes alldeles sista dagar som president. Hon kommer nu att släppas fri i maj.

Om det finns någon som kan definieras som "hjälte" är det faktiskt hon. Hon riskerade hela sitt liv och hela sin framtid för att avslöja de skändligheter hennes eget land begått i ett ockuperat land.

Hon har också anledning att känna sig glad av en annan anledning. När hon greps hette hon inte Chelsea utan Bradley i förnamn. Hon var biologiskt sett man men ville vara kvinna. Så i fängelset ansökte hon om att få byta kön, vilket en domstol beviljade 2014. Hon blev dessutom lovad att få genomgå en könsförändringsoperation.

Så nu kan hon både få det kön hon anser sig vara född till, och komma ut i friheten.

Så vad som skulle kunna ha fått ett oerhört sorgligt slut har nu förvandlats till ett ovanligt lyckligt sådant, som nästan på riktigt för tanken till en saga....

Inga kommentarer:

Lisbet Garzias egenartade sekt

Kvinnligt inriktade religionsbildningar som betonar kvinnliga aspekter av det gudomliga har min sympati. Men det gäller inte nödvändigtvi...