lördag 13 juni 2015

Om ett pekoral som inte sjöngs på skolavslutningen

"Du gamla du fria" är ett nationalistiskt pekoral. Den hyllar vikingatidens plundringsräder och möjligen också trettioåriga kriget och Karl XII. Då den skapades var vikingaromantiken stark inom den härskande klassen. Den frodades i överklasskotterier som Götiska Förbundet.

Nu har tydligen SD börjat sprida en myt om att den regelbundet sjöngs på skolavslutningar över landet. Om detta kan man läsa här.

Av döma av alla välunderrättade inlägg som kommit i saken är det just en myt.

I vilket fall som helst sjöng vi den inte när vi gick i grundskolan 1962-71. Då sjöng vi "Den blomstertid nu kommer". I den hyllades Gud, snarare än Sverige. Inte så konstigt, avslutningarna hölls i S:t Görans kyrka.

Däremot sjöng vi "Du gamla du fria" någon enstaka gång i tvåan, i klassrummet. Meningen var att vi skulle lära oss nationalsången.

Jag tyckte den var töntig, och undrade just om "fornstora dar" och "ärat ditt namn flög över jorden" snyftade på vikingarnas plundringar, eller på Gustaf II Adolf.

Jag var nog inte ensam om att ha, vad ska vi säga, en bristande respekt för sången. Bland barn var det då vanligt att ersätta orden "du fjällhöga nord" med "du smällfeta ko". Det tyder på en sund respektlöshet inför Sveriges främsta pekoralsång.

5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Jo, man kan väl få samma känsla av den texten, som när man hör en
kyrkans man prata. Men alla länder måste ju ha en sång och en flagga
och kanske några saker till ...

Tidlösa sa...

En myt? Nja, jag vet inte. Den sjöngs när jag "tog examen" 1987. Vi sjöng både den och "Den blomstertid nu kommer"... Jag vill inte avslöja vilket gymnasium det var, men det var inte ett där SD-liknande partier var särskilt framträdande...

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Så vitt jag fattar är det ändå en myt att det var allmänt utbrett över hela landet under någon längre tid.
Du är nog den första jag stött på som minns den från en skolavslutning.
1987 är ganska sent, och 80-talet är ju ett årtionde präglat av högervridning, i och för sig. Möjligen en delförklaring?

Erik Rodenborg sa...

PS. Med anledning av din kommentar har jag gjort några smärre ändringar i texten.

Verutschkow sa...

Apropå nationalsånger, har du hört Nicos version av den tyska
dito ? Kusligt, milt uttryckt, av en unik och sedan länge avliden
artist ...

https://www.youtube.com/watch?v=P7OtusXPnAc