tisdag 12 augusti 2014

Yezidierna, den fallne ängeln och IS

Den grupp som förföljs hårdast av "Islamiska Staten" (IS) i Irak idag är inte kristna, det är yezidierna (på engelska "The Yazidi").

Det beror delvis på att yezidierna inte är en sk.bokreligion. I Koranen räknas judar och kristna dit, eftersom de bygger på skrifter som islam åtminstone delvis godkänner som gudomliga, om än förvrängda, sådana. I efterhand har även de flesta fundamentalistiska muslimer godtagit att även zoroastrier och mandéer skulle kunna räknas till "bokens folk".

Men sedan är det stopp. De andra religionerna godtas inte bland extrema fundamentalister. På ett sätt kan yezidierna räknas till samma grupp som bahaier, som även de har förföljts hårt genom åren.

När islam spreds under de första århundradena tilläts de kristna och judarna att verka, om de betalade en speciell skatt. Det är detta system som IS säger sig vilja återupprätta idag. Men med en brutalitet som vida verkar överträffa den som de tidiga muslimerna visade.

De religioner som de tidiga muslimerna såg som öppet hedniska behandlades annorlundas. De förbjöds totalt, och de som praktiserade dem hade inget annat val än att omvända sig - om de inte ville fly för livet. I praktiken omvände sig de flesta. På den tiden.

Här skilde sig islam från kristendomen, som var ännu hårdare. Medan muslimerna tillät de kristna att verka, om de betalade skatt, tillät de kristna under medeltiden aldrig muslimer att verka. Vad gäller judarna så varierade synen hos de kristna. För det mesta var de tillåtna, men i vissa länder var de förbjudna (som ex.vis i Spanien).

IS säger sig vilja följa samma  linje även när det gäller "hedningarna". Men ger även här intrycket av att i praktiken vara mycket hårdare.

Men - för yezidierna är det på sätt och vis ännu värre än för andra "hedningar". De dyrkar nämligen en ärkeängel, som de själva beskriver som fallen. Historien liknar väldigt mycket judiska och kristna spekulationer från vår tideräknings  början om de fallna ärkeänglerna som gjorde uppror mot Gud och det är troligt att yezidierna fått sin föreställning just därifrån.

Men till skillnad från i ex.vis Enoks bok hävdar yezidierna att den fallna ärkeängeln som de dyrkar ångrade sig, grät bittert - och förläts av Gud. Men det har inte hjälpt. Yezidierna har ändå av sin grannar under århundraden setts som "djävulsdyrkare" (med andra ord som satanister).

Men det är, anser jag, en helt orimlig definition. Jag har tidigare, i polemik med Per Faxneld, på denna blogg diskuterat satanismdefinitioner. Om man säger att man dyrkar en entitet som kan härledas från den kristna Satansfiguren (vilket yezidierna troligen gör), men samtidigt hårt betonar att denne inte alls har de egenskaper som de kristna säger att han har, att han inte förespråkar våld, makt, egoism etc. är man enligt min definitiva åsikt inte satanist alls.

Och detta resonemang stämmer bra in på yezidierna. Deras fallna ängel är inte en frestare som bekämpar Gud och försöker lura människor till synd. Han ger ju ett väldigt mänskligt intryck, han kommer på att han har fel, han ber om ursäkt - och ursäkten accepteras. Det finns i deras lära inga etiska skillnader mellan  Gud och den ärkeängel som de dyrkar.

Men det är klart - för de mest extrema fundamentalisterna hjälper inte detta. För dem är yezidierna för all framtid stämplade med djävulens märke i pannan....

Men om man använder denna logik skulle de förmuslimska perserna och hinduerna varit tvungna att stämpla varandra som någon sorts satanister. Eftersom perserna ord för Gud var ahura och hinduernas ord för demoner var asuror. Och hinduernas ord för gudar var devas, och detta var samtidigt persernas ord för demoner.....

I Mellanöstern har yezidierna alltid varit en potentiellt utsatt grupp. De har haft oturen att omtolka myter på ett sådant sätt att de av andra har kommit att ses som representanter för "ondskan" . Vilket de ju inte alls är. . Å andra sidan är ju inte heller IS direkt  - om man nu ska se på deras handlingar, inte på deras ord - några företrädare för "godheten". För att nu uttrycka det lite försiktigt.

IS är en extremvariant av en hårdfört patriarkal islamtolkning. Huvuströmningen inom yezidismen  är också tveklöst patriarkal. Egentligen skiljer sig nog den moraliska världsbilden inte sig så mycket mellan Iraks yezidier, muslimer och kristna.  Men i fanatiskt macho-patriarkalt sekteristiska avarter kan även rent mytologiska skillnader förstoras upp, göras till huvudsaken och i värsta fall - som bekant - leda till folkmord.

NOT OM STAVNING
--------------------------------
På senare tid har pressen i Sverige gått över till att skriva yazidier, istället för yezidier. Troligen är detta, som så mycket annat,  en anpassning till engelskan. Tills vidare fortsätter jag att skriva "yezidier", som var den helt dominerande stavningen i Sverige fram till helt nyligen.

14 kommentarer:

Verutschkow sa...

Man blir ju inte så värst imponerad av yezidernas religion (den måste helt enkelt vara fel).
Men inte skall de behöva utsättas för ett utrotningskrig av personer med ännu galnare ideer.

Säga vad man vill om kristendomen, men inte är det väl den religionen som belastas av de största dårarna nuförtiden !

Udda Boktips sa...

Något som talar till Baha'is nackdel från islams synpunkt är väl att denna religion skapats efter Muhammeds förkunnelse och alltså är ett avfall från den sanna religionen, till skillnad från till exempel yezidismen som fanns innan islam.

Tidlösa sa...

Jag vill minnas att det finns en Koran-vers som uttryckligen nämner zoroastrier och något som kallas "sabéer", vilket senare tolkats som en referens till mandéerna (vars märkliga religion egentligen borde vara lika kontroversiell ur muslimsk synvinkel som yezidiernas).

Yezidiernas religion måste vara något slags världsrekord i märkliga trosföreställningar, eftersom Påfågelsängeln av allt att döma faktiskt är deras version av Lucifer - en Lucifer som fallit, blivit ond, ångrat sig och till slut förlåtits av Gud!

Om yezidierna kan man läsa i boken "Korset och halvmånen", som finns på många svenska folkbibliotek.

Tidlösa sa...

Verutschkow,

Ja, men tänk om yezidierna är de enda som faktiskt har rätt?

Hoppsan...

;-)

Erik Rodenborg sa...

Udda boktips

Må så vara, men det "kompenseras" nog mer än väl av att yezidierna dyrkar den fallne ängeln.

Tidlösa

Det ska finnas en sura som nämner sabéer/mandéer, men jag tror inte att det finns någon som nämner zoroastrier.

Annars har väl yezidierna nån form av poäng. Om en ärkeängel hoppar av och sedan inser att hen och alla hens anhängare kommer att dömas till eviga helvetesstraff är det väl naturligt att hen ångrar sig. Annars vore hen ju dummare än tåget.

Udda Boktips sa...

En annan bok där man kan läsa om yezidierna är "Innanför Cirkeln: En resa bland yezidier, damanhurianer och swedenborgare" av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman:

"I 'Innanför Cirkeln' är texterna längre, titelsessän är 218 sidor. Den behandlar yezidierna, ett kurdiskt folk som under lång tid betraktats som djävulsdyrkare av omgivningen. Författarna börjar med redovisa en del bakgrundsmaterial, därefter intervjuar de en del personer, yezidier och andra, med olika åsikter i frågan. Till slut tar den stora resan vid där författarna beger sig till det krigshärjade Irak för att besöka yezidiernas heliga tempel. En lärd essä som korsats med en äventyrlig reseskildring."

Tidlösa sa...

Den sura i Koranen som brukar användas för att betrakta zoroastrier som ett skyddsfolk är denna:

Verily, those who believe (in Allâh and in His Messenger Muhammad), and those who are Jews, and the Sabians, and the Christians, and the Majûs, and those who worship others besides Allâh, truly, Allâh will judge between them on the Day of Resurrection. Verily! Allâh is over all things a Witness. (Quran 22-v17)

"Majus" (ibland översatt till Magians) anses syfta på zoroastrierna.

Att yezidierna delar de förhärskande patriarkala värderingarna i Mellersta Östern är tyvärr sant. Hedersmord förekommer även inom denna grupp. Ett ytterst flagrant exempel finns här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11070871.ab

Tidlösa sa...

Udda Boktips,

Jo, men om yezidierna är polyteister, till råga på allt polyteister som dyrkar Satan, så spelar det ingen roll att religionen uppstod före islam. Dessutom är det oklart om den gjorde det. En ståndpunkt bland religionshistoriker verkar vara att yezidismen utvecklades från sufi-islam, och i så fall är yngre än islam...

Anonym sa...

De som läst min blogg om blicken, känner till det osynliga synorgan, som sticker ut ur vår panna. Farao avbildades ju med en gyllne orm på den tiden, då synen inte kunde förklaras med då okända ljusvågor och fotnoter.

Ormen är i den myten människans själ. Det är människan som upprest sig mot Gud och fallit från himlen. Här är vi nu fängslade med svansen i materien, i vår kropp.

Det yezidierna dyrkar, skulle alltså vara bilden av den människa (människoson betyder egentligen bara det), som ångrat sig och vänt åter till Gud.

Yezidierna vill alltså återförena sig med Gud och bli ett med Honom. Det verkar bekant på något sätt, bara annorlunda formulerat.

Anonym sa...

Hej.
Jag är Yezidi och Yezider har funnits över fem tusen år och islam kom för 1400 år sen.
Så när Mohammed kom då började de kriga mot Yezider exakt som de händer nu och tog deras kvinnor.
Muslimer sa om ni inte blir muslimer då dödar vi er och då många blev muslimer för att slippa dö ch många dog för att de ville inte lämna sin religon.
Ni som säger att Yezider dyrkar sig för djävulen, det gör inte Yezider alls. Yezider dyrkar sig för solen och GUD.
Ni som inte vet något om Yezider kan ni vara snälla och sluta säga att Yezider dyrkar sig för djävulen och att islam är äldre än Yezidimen för det är de inte alls.
Yezidimen har funnits över 5000 år och islam har funnits 1400 år.
MVH Hilal

Anonym sa...

Hej Yezdi här också!
Jag läste detta och insåg bara att alla ni som skriver om VÅR religion inte vet ett skit om vår religion, vilket inte överraskade mig genom era kommentarer. Vi dyrkar inte alls för djävulen vi ber till en Gud lika mycket som muslimer ber till Allah. Vi tror på en gud och vi var faktist den första motologiska (Tror på en gud) religionen men ändå kallas vi för djuväldyrkare när vår religion inte har något med djuvulen att göra. Vår religion är skit gammal och därför vet inte så många människor om den. Folk har bara gissat att vi tror på satan men det gör vi inte. Alla religioner har sina egna berättelser och bara för (Musilmer,kristna) Tolkar vår berättelse som Satan så betyder det inte att vi dyrkar till Satan.

Anonym sa...

Yezdier (ezdier) är en av de äldsta religionen i världen så kom inte och säg att ismal är äldre. Vi tror på en gud som skapat världen och människorna. Men var inte ängel gabriel en ängel som gav Mohammed (profeten) koranen? Ju det var en ängel eller hur? Men ingen säger något om att de dyrkar? Vi dyrkar inte satan då skulle vi anse oss som satanismer vilket är stor skillnad. Vi för inte ens nämna satan (shajtan) för att folk har kallat oss för något så hemsk. Herre gud innan ni skriver massa skit tänker efter och läs inte bara på media

Anonym sa...

Oavsett vilket så är ni själva era värsta förtryckare med den här avskyvärda hederskulturen och tvingar män att döda sina egna döttrar eller systrar för sin "heder". Många säger att vi kommit förbi den tiden i Sverige men sådan press har den svenska kulturen aldrig haft i historien, den svenska kulturen har alltid avskytt de som mördar sina familjemedlemmar.

Erik Rodenborg sa...

Anonym 16.57

Ditt påstående är ytterst tveksamt, se ex.vis vad jag skrivit i detta inlägg:

http://kiremaj70.blogspot.se/2010/09/blog-post.html