onsdag 29 januari 2014

Sandy Edwards

Det är lätt att göra sig löjlig över personer som så lever sig in i fiktiva TV-serier så att de börjar se dem som verkliga. Och börjar ställa frågor som vad som egentligen fick den eller den att göra så eller så. Eller vad som egentligen hände efter scener där manusförfattaren väljer att vara tyst.

Jag brukar undvika den typen av kvasipsykotiskt fantiserande, men det finns ett undantag. Och det är den australiska TV-serien Prisoner.

Den gick mellan 1994 och 2000 på TV4 under namnet Kvinnofängelset, och sändes  på nytt i repris mellan 2000 och 2004. Den har 692 avsnitt, och jag har sett nästan alla.

Och nu har jag så sakta börjat se om dem, för de finns på YouTube. Alla avsnitt. Jag har just sett avsnitt 236.

Just nu har Lizzie Birdsworth frigetts och flyttat in i ett hus som hon ärvt av Sid Humphrey. Men det har börjat spöka, och eftersom jag har sett serien förut, vet jag att det är dennes elake son, Gordon Humphrey, som ligger bakom. Det är ändå nervöst spännande.

Men det finns någon som dyker upp  just då  som jag nästan helt hade glömt. . Det är Sandy Edwards. Hon dyker upp i avsnitt 235 och "försvinner" i avsnitt 264. Och jag minns att jag tyckte om henne.

Egentligen kan det verka lite konstigt, hur kan man tycka om någon som under en stor del av sitt liv varit knuten till McNallys gangstersyndikat? Jo, i det här fallet kan man göra det - för hon har kvaliteter som gör henne mycket sympatisk. Eller det är så jag upplever det. Samtidigt som hon faktiskt är en komplex karaktär som också har en del mindre tilltalande drag.

Men känslomässigt upplever jag henne ändå väldigt positivt. Och eftersom jag nu vet att hon kommer att "försvinna" om mindre än 30 avsnitt är det ju lite dystert. Speciellt som man måste anta att hon inte lyckades rymma, utan med all säkerhet mördades av den (som det snart ska visa sig) rejält otäcka Kate Peterson. Om jag hade varit manusförfattare skulle jag ha undvikit denna tragedi. Om det nu var så att skådespelaren som spelade Sandy Edwards nu måste sluta, skulle jag ha låtit henne rymma istället.

23 avsnitt efter att hon försvinner övergår serien till att bli riktigt jobbig, eftersom den elaka fångvaktaren Joan Ferguson dyker upp i avsnitt 287 och sedan förpestar Wentworth tills hon slutligen avslöjas och grips i avsnitt 692. Hon håller spänningen vid liv,  men gör samtidigt situationen så deprimerande.

Men just nu kan jag glädja mig åt att Sandy Edwards också lyckas så bra med att sätta en del obehagliga personer på plats. Och så vitt jag minns kommer  hon att göra det ett tag till.

3 kommentarer:

Erik Rodenborg sa...

Snälla, skriv inte kommentarer om bortträngda minnen under inlägg som inte handlar om detta. Den närmaste framtiden kommer OT att raderas.

Squareeye sa...

Men, den såg jag när den gick i repris och jag gillade den skarpt. Jag har för mig att den gick rätt sent. Jag hade inte TV4 första vändan.

Den var otroligt populär.

Maggie Kirkpatrick gör en fantastisk rolltolkning av Joan Ferguson som en psykopat.
Nu har jag sett första avsnittet och det kommer jag faktiskt ihåg.
Jag ska hänga på igen då alla avsnitten ligger på youtube.

Här är några porträtt
http://prisonercellblockh.wikia.com/wiki/Special:NewFiles

Och rollista
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Prisoner_characters_%E2%80%93_prison_staff

Erik Rodenborg sa...

Ja, den gick mellan halv två och halv tre på natten, ungefär, ibland ännu senare.

När de 692 avsnitten hade sänts hösten 1994-februari 2000, startade en kampanj för att tvinga TV4 att sända den igen. Det var även en demonstration den 31 mars 2000, där jag faktiskt var med.

Till sist gav TV4 efter, och serien började sändas på nytt i november 2000. Då visades den oftare, och utan sommaruppehåll, så de blev klara redan 2004. Men då förklarade TV4 resolut att någon tredje gång, det ska det inte bli.

Men nu finns den ju på You Tube och jag hoppas verkligen att inte Australiens anti-pirater aktiverar sig i frågan...