onsdag 8 januari 2014

Debatt på Svensktoppen?

För ett tag sedan kom jag att tänka på vad som verkade ha varit ett exempel på någon form av polemik på Svenskktoppen 1967.

Först kom Sven-Ingvars med sin förförelsesång "Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske" som drev just det tema som fanns i titeln. Kvinnor bör säga, inte "nej", för då blir det så definitivt. Nej, de bör säga "kanske" - så finns det ju ändå ett hopp kvar för den uppvaktande mannen.

Efter ett tag formulerade Gitte Henning ett mycket miltant svar, i sin sång "Man bör veta hur man ska säga nej". Lägg märke till den intensiva betoningen som till och från finns på ordet "NEJ"!

Övertolkar jag? Kan det vara en slump? Nej det tror jag inte. Lyssna noga på Gitte Hennings text, så kommer ni efter ett tag att finna en mening som explicit säger - inte endast att kvinnor ska säga nej, utan också att de inte bör säga kanske...

9 kommentarer:

Verutschkow sa...

Gitte Hennings låt är smått fantastisk. Hon var en av de där schlagerstjärnorna som på 60talet tog utländska pophits till Svensktoppen och på så sätt höjde kvaliteten på detta program. En bit in på 70talet kom regeln om att låtarna måste ha svenska upphovsmän och då tog dansbanden och Bert Karlsson över.

Äger en underbar samlingsplatta med Gitte ...

Verutschkow sa...

Skall också sägas att Sven-Ingvars är betydligt bättre än man kanske inser vid första påseendet. De fick ju faktiskt uppträda på Hultsfred när den festivalen ägde rum på platsen med samma namn. Och häromåret i Kungsan (ABFs jubileum) imponerade de !

"Spela mera rock" körde de INTE då men även den har legat på Svensktoppen.

Verutschkow sa...

Fast exakt när uppstod polemiken ? Enligt Wikipedia låg ju Sven-Ingvars på listan under första halvåret 1966.

Om det nu var en polemik så finns det ju ett antal andra fall, troligen mest utländska, där låtarna kan uppfattas som svar på varandra. Har för mig att det i ett av mina rocklexikon finns någon sorts lista och att det bästa paret utgörs av Neil Young/Lynyrd Skynyrd.

Erik Rodenborg sa...

Jag har ändrat en formulering i texten...

Erik Rodenborg sa...

"Fast exakt när uppstod polemiken ? Enligt Wikipedia låg ju Sven-Ingvars på listan under första halvåret 1966."

OK, jag hade för mig att den kom senare. Men jag lutar ändå starkt åt att Gitte Hennings låt är någon form av svar till "Säg inte nej", som fortfarande spelades gång på gång lite överallt 1967.

Anonym sa...

Vet du vad? Jag sitter definitivt inte inne med den absoluta sanningen men jag tror människor i allmänhet övertolkar väldigt mycket saker.

Minns hur snopen John Lennon såg ut när de "anklagade" honom för att låten Lucy in the sky with Diamond egentligen var drogpropaganda. Minns hur han sa att han efter det gick hem och kollade över andra låtar och om de kan tydas åt några håll.

Själv minns jag när jag hade lektion på Komvux och vår historielärare sa till oss att analysera en gammal film som hete "Vi masthuggspojkar". Jag hade sett den förut för min mormor och morfar älskade den. Jag såg den då, nu och alltid som en lättsam film gjord under krigsåren.

Vår lärare såg den dock helt annorlunda. Efter lektionen sa han att den var nazistpropaganda och att vi skulle analysera varför. Jag märkte hur alla såg på varandra och undrade vilken planet läraren kom ifrån. Men ändå gjorde de som läraren sa för att samla poäng givetvis. Sen kom han till mig och jag sa. "Jag tyder inte in något som aldrig någonsin har varit menat att tydas in i en harmlös film." Efter det var jag luft för honom.

Vad gäller låtarna du nämner vet jag inte men jag tror inte att de har samband. Men jag anser inte att det är analyserandet av Gittes låt är den stora saken utan snarare Sven Ingvars låt. Magkänslan säger mig att den inte har något att göra med "Kvinnor bör säga, inte "nej", för då blir det så definitivt. Nej, de bör säga "kanske" - så finns det ju ändå ett hopp kvar för den uppvaktande mannen."

Jag tror inte han som skrev den texten ens snuddade vid den tanken. Men som sagt jag vet inte. Skulle inte vara första gången i livet jag hade fel om jag hade det här :-)

Erik Rodenborg sa...

Anonym

"Minns hur snopen John Lennon såg ut när de "anklagade" honom för att låten Lucy in the sky with Diamond egentligen var drogpropaganda. Minns hur han sa att han efter det gick hem och kollade över andra låtar och om de kan tydas åt några håll."

Men saken är ju den att Paul långt senare erkände att Lucy in the Sky handlade om LSD.

Jfr mitt inlägg http://kiremaj70.blogspot.se/2011/11/men-vad-handlar-lucy-in-sky-with.html

Du kan ha rätt om Sven-Ingvars låt men jag tror att jag har rätt om Gitte Hennings!

Erik Rodenborg sa...

Från engelska Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_in_the_Sky_with_Diamonds

"Paul McCartney said that the song is about LSD, stating, "A song like 'Got to Get You Into My Life', that's directly about pot, although everyone missed it at the time ... Day Tripper", he says, "that's one about acid. 'Lucy in the Sky,' that's pretty obvious. There's others that make subtle hints about drugs, but, you know, it's easy to overestimate the influence of drugs on the Beatles' music."

Verutschkow sa...

LSD kan betyda Long Slow Distance (löpträning) men kan också vara taget ur låttiteln (Lucy Sky Diamonds).

Lika sant som att Along comes Mary, 60talslåten med the Association handlar om Maryjuana ...

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...