tisdag 30 april 2013

Illuminati. papparättsrörelsen och feminismen

Jag såg att en papparättsblogg har länkat till en YouTube-video som verkar mena att feminismen är skapad av Illuminati för att krossa familjen. Lite lustigt, eftersom jag för cirka fyra år sedan stötte på åsikten att papparättsrörelsens framlidne guru, den ökände pedofilförsvararen Richard Gardner, i själva verket var medlem i Illuminati.

Konstigt? Nej, inte konstigare än att det finns hemsidor som bestämt påstår att Illuminati vill avskaffa den privata äganderätten, medan andra lika bestämt hävdar att samma kusliga organisation ligger bakom privatiseringarna. 

Det är nämligen helt riksfritt att påstå saker om Illuminati, för Illuminati kommer aldrig att anklaga någon för förtal. För att göra det måste man nämligen existera. Och det gör inte Illuminati.

5 kommentarer:

Shed Light sa...

Det är ungefär samma nivå som att säga att feminism=fascism som Janne Josefsson gjorde...
Man tar till vad som helst nu när det inte räcker med att feminister är fula, manshatande osv...

Gunnar Wall sa...

Ack ja! Det är sorgligt att reflektera över att alla de konspirationsteoretiska debattörer som hävdar att deras meningsmotståndare tillhör den hemliga och onda organisationen Illuminati egentligen baktalar en gammal rörelse som stod för många av de ideer som är en grundval för de bästa etablerade tankarna i det moderna samhället. Det vill säga att staten ska vara sekulär, att demokrati och jämlikhet är bra och att vi ska försöka förbättra våra levnadsvillkor med hjälp av vetenskapliga metoder. Det var sådana tankar som den verkliga organisationen Illuminati (med säte i Bayern men med förgreningar i övriga Europa) förde fram under sin korta existens i slutet av 1700-talet innan den krossades av reaktionen.

Tidlösa sa...

Gunnar Wall,

Ja, och enligt konspirationsteoretikerna var det Illuminati som låg bakom första maj-firandet också. ;-)

En fråga. Vet man om de Illuminati-dokument som beslagtogs av bayerska säkerhetspolisen verkligen var äkta? Det är ju dessa dokument konspirationsteoretikerna hänvisar till. Jag vill minnas att Weishaupt förnekade äktheten i en del av dokumenten från sin exil i Schweiz.

Gunnar Wall sa...

Tidlösa, jag skulle gärna svara utförligt och exakt på din fråga om de dokument som den bayerska säkerhetspolisen påstod sig ha hittat. Men jag har inte tillgång till några utförliga seriösa källor just nu och får bara hoppas att jag kan titta på denna intressanta fråga någon gång i framtiden.

En liten iakttagelse dock: konspirationsteoretiker brukar ju - ibland av goda skäl - vara mycket misstänksamma mot alla sorters uppgifter från myndigheter. Det borde man förvisso vara den här gången också när polismakten i en reaktionär regim redovisade anklagelser mot upprorsmakare som man betraktade som farliga för den bestående ordningen.

Men som vanligt när det gäller den mest inbitna sortens konspirationsteoretiker: den mest extrema storyn är bäst, särskilt om det handlar om en hemlig världsordning. :-)

noboytoy sa...

"Manshatare, tokfeminister, ultrafeminister, fascistfeminister, extremfeminister, dårfeminister" mm och nu - illuminati?

Ha ha ha!

Antifeministerna blir alltmer desperata men det riktigt intressanta är att fundera över deras rädsla. Ofta hör jag att de är rädda för att "feminismen skall krossa familjen" och då får man ju anta att de menar de familjer, där en man ingår?

Dessa män verkar vara livrädda över att inte få bo under samma tak som kvinnor. Det har ju hittills varit väldigt bekvämt för män att leva på det sättet så det kanske är förståeligt att de känner sig hotade vid tanken.

Den så kallade "manligheten" blir kanske en roll, svår att spela utan kvinnor i mäns omedelbara närhet?