tisdag 2 april 2013

Flyktingbarn som försvinner

Det kommer ensamma flyktingbarn till Sverige som försvinner - ofta spårlöst. År efter år.

Det uppmärksammas inte speciellt ofta. Men idag har Monica Gunne skrivit en krönika om det i Aftonbladet. Den kan läsas här.

Då och då ställs frågor till de ansvariga. 2007 fick Tobias Billström frågan om 23 kinesiska flyktingbarn som nyligen försvunnit. Han svarade då att "vi har läget under kontroll". Vad han nu menade med det...

Rent tekniskt skulle det inte vara svårt att stoppa dessa försvinnanden. Inte alls. Men det görs inte.

Uppenbarligen finns det här och var människor som verkligen har läget (och en del av flyktingbarnen!) "under kontroll". Utan att myndigheterna stoppar det.

Man kan drömma mardrömmar för mindre.

9 kommentarer:

Anna Lundin sa...

När jag var liten läste jag i Hemmets Veckotidning om något "veckans brott". Det var någon form av övergrepp och mord på ett barn som skulle ha skett i ett hus i skogen, men jag minns inte exakt. Artikeln avslutades med slutsatsen att det antogs att det inte hade hänt eftersom inget barn hade rapporterats som saknat. Jag minns att jag blev helt chockad över att vuxna var så dumma, till och med jag fattade att man kan föda ett barn utan att berätta det för någon. Flyktingbarn tänkte jag inte på då. Sedan dess har jag tänkt en del på de barn som kansle finns där ute och önskat att fler skulle göra det så tack för att du uppmärksammar den.

Erik Rodenborg sa...

Ja, barn kan födas utan att det registreras, barn kan smugglas över gränserna, och (något äldre) ensamkommande flyktingbarn kan försvinna utan att någon bryr sig.

Det finns många möjligheter. Det här mantrat man hört ända sedan tidigt 90-tal, "med det har ju inte rapporterats om några försvunna barn" är precis som du säger kvalificerat nonsens.

noboytoy sa...

Tänker på den lille 10-årige pojken som hittades i Uppsala. Han talade inte svenska och visste inte var han var. Hur kom han dit och vem släppte av pojkstackarn och bara lämnade honom åt sitt öde? Världen är grym.

Förstår inte heller hur alla dessa flyktingbarn kan "försvinna" från anläggningarna?

Erik Rodenborg sa...

NBT

För några år sedan stod det i tidningarna om en flicka som hittades på stan (jag tror det var Stockholm) . Hon kom från något område av det forna Sovjetunionen. Hon berättade att hon och ett mindre barn hade körts runt i en skåpbil och att de båda hade tvingats till sex med vuxna.

Hon hade lyckats rymma men inte det mindre barnet.

Polisen hittade aldrig skåpbilen och sa att det saknades bevis för berättelsen . Men faktum var att flickan var här, och att ingen alternativ förklaring till varför hon skulle ha kunnat komma hit någonsin presenterades.

noboytoy sa...

Hur kan någon vara så grym mot små barn?! Det är ofattbart och det är också ofattbart hur myndigheterna lägger locket på och låtsas som om det regnar!!

Erik Rodenborg sa...

NBT

Ja, den som på allvar börjar reflektera över vad detta säger om vilken värld vi lever i och dess inre mekanismer riskerar snart nog att börja undra om hen kanske befinner sig i en mardröm - helt vaken och mitt på ljusa dagen...
:-(

Anonym sa...

Du jag kan vara helt fel ute nu men det där med flickan som kördes runt i en skåpbil. Var det inte den som de senare kom på var ett falsarium? Det är något som ringer till i skallen på mig när jag hör detta men ärligt talat vet jag inte. Det kanske inte alls har med detta att göra men det var nån sån grej för några år sedan som senare avslöjades som bluff. I alla fall är det vad jag hört. Känner du möjligen till något om det?

Erik Rodenborg sa...

Anonym 14.06

Så vitt jag minns avslöjades det inte som ett falsarium. Det senaste jag läste var att polisen uttalade någon form av skepsis, men inte att det avslöjades.

Men om du har rätt fick i så fall avslöjandet mycket små rubriker. Jag brukar kolla ganska noga vad media skriver om utsatta barn, så om jag missade detta kan det inte ha slagits upp så det märktes speciellt.

Anonym sa...

Nej jag vet ärligt talat inte. Jag minns bara att det var något med en flicka i en skåpbil och att det var ett väldigt snack om att det skulle ha varit en påhittad grej. Betvivlar inte alls det du skriver det var bara det att något ringde till i skallen om det här minnet.