onsdag 9 november 2011

"Stammens hemligheter"

Ovanstående är titeln på en film som SVT sände igår som också finns på nätet.

Den bygger till stor del på Patrick Tierneys bok "Darkness in El Dorado". Filmen visar (liksom Tierneys bok) hur antropologer systematiskt begått övergrepp på Yanomanifolket i Venezuela. En antropolog praktiserade barnäktenskap, en annan antropolog, en lärjunge till Claude Levi-Strauss, utnyttjade systematiskt stammens unga pojkar sexuellt, och flera antropologer spred till och med (av allt att döma medvetet) dödliga sjukdomar i experimenstsyfte

Filmen börjar kanske lite segt, men ju längre det går desto klarare blir den..

En sak som endast beskrivs perifert i filmen behandlas mer utförligt i Patrick Tierney bok. Den visar systematiskt hur antropologen Napoleon Chagnon uppmuntrade och ofta de facto skapade väpnade konflikter, för att sedan hävda att de utgjorde en del av Yanomanifolkets natur. På så sätt skapade han sina egna "sanningar" som passade som hand i handske till hans sociobiologiska teoribildningar.

Filmen kan verkligen rekommenderas. Se den!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg den i tisdags och den var mycket intressant!
Helt sanslöst hur man kan manipulera och förfalska forskning och helt cyniskt förstöra kulturer i forskningens namn.
Det är väldig tur att det finns enstaka personer som vill och vågar berätta och säga ifrån.
Men för Yanomani är allt ändå för sent.
Som vanligt var det män som valde att utmärka sig som expoatörer. En enda kvinna yttrade sig i programmet och hon valde att skydda männen.

Erik Rodenborg sa...

Det var en mer än en kvinna som uttalade sig. En av kvinnorna i programmet bidrog till avslöjandet av den antropologiske seriepedofil som utnyttjade unga pojkar hos Yanomani. Den mannen hade skrivit en ordbok för Yanomani och hon påpekade hur han i den sexualiserade ord som inte hade någon sexuell betydelse. Och beskrev hur det hade gjort henne misstänksam. Jag tycker inte att hon skyddade honom på något sätt.

Anonym sa...

Det stämmer. Jag glömde henne.

Moder Thorium sa...

Två saker i filmen är extra anmärkningsvärda. Det ena är att Chagnon anklagar Good för att vara pedofil för att denne gifte sig med en 11-årig flicka, samtidigt som han samarbetade med Lizot, som alla visste var pedofil?!

Det andra är den katolska missionären som erkänner att alla visste att Lizot var pedofil, men att det inte spelade någon roll, för det var ju hans "privatliv".

WHAT THE FUCK???!!!!

Däremot hade jag svårt för att inte skratta åt slutsekvensen, alltså den där sociobiologiska hyllingsfesten till Chagnon. Den var direkt pinsam. Rena sektmötet. En av talarna var förresten Ed Wilson, den gamle sociobiologen.

Nu skall jag förresten titta på "Sons of Perdition", om en polygamistsekt i Arizona. Kan vara intressant...

Erik Rodenborg sa...

Moder Thorium

Jag uppfattar det som att filmen medvetet försöker visa att hyllningsfesten till Chagnon är pinsam. Fick en kommentar på Facebook som verkade uppfatta det som om filmen hyllade Chagnons sociobiologiska teorier, men det är absolut inte mitt intryck.

Om jag hade trott det hade jag sannerligen inte rekommenderat den så varmt!

Moder Thorium sa...

Filmen är förment "objektiv", och Chagnon får (kanske av taktiska skäl) sista ordet, när han jämför sig själv med Galilei, men egentligen är den en attack på honom. De var väl tvingade att göra den pseudo-objektiv, för att han skulle ställa upp på intervjun...

Moder Thorium sa...

Apropå detta, så uppfattar Wikipedia också den här filmen som kritisk till Chagnon, och kopplar ihop den med boken "Darkness in El Dorado" (som jag tyvärr inte har läst).

Moder Thorium sa...

Sitter och läser lite i Robert Borofskys bok ”Yanomami: The fierce controversy and what we can learn from it”. Där framgår det att Chagnon och Lizot (pedofilen) tillhörde två olika fraktioner. Chagnon riktade allvarliga anklagelser mot de katolska missionärerna i området, medan Lizot samarbetade med dem. I dokumentären ”Stammen hemligheter” tar en av nunnorna Lizot i försvar, men det framgår inte uttryckligen att Chagnon och Lizot var ovänner. Så här skriver Chagnon om de katolska missionärerna (the Salesians):

”The Salesian policies include attracting remote Indian groups to their missions, where they die of disease at four times the rate found in remote villages. While the Salesians claim that they no longer attract coverts by offering shotguns, that was their policy until 1991. Over the past five years there has been a rash of shotgun killings. Yanomami from the missions raid distant, defenceless villages, often traveling in power boats borrowed from the Salesians. They kill the men with guns, abduct the women and gang-rape them. … The Salesians have done little to stop this practice. It is likely that many more Yanomamö die from mission policies than at the hand of garimpeiros [gold miners]”. (citerat på sid. 36 i Borofskys bok.)

Det här skrev Chagnon sedan han blivit utvisad ur Venezuela, uppenbarligen efter ett ingripande från missionärerna och kanske Lizot. Eftersom alla verkar ljuga som grisar i den här historien, är det svårt att veta vad som är sant, men efter att ha sett hur ”salesianernas” nunna försvarar pedofilen Lizot i ”Stammens hemligheter”, börjar man ju undra…