lördag 13 augusti 2011

Star Trek och Rymdpatrullen

Har just sett "Star Trek - the Motion Picture" från 1979 på TV4. Alltså en filmvariant av serien Star Trek.

Den var ganska så töntig, med ett lite fånigt pseudodjupsinnigt slut. Men lite vackert var det nog i alla fall, slutet. Idén skulle kunna göras mycket bättre, men i Star Trek-tappning blev det som sagt aningen fånigt.

Men om jag hade sett den som 11-12-åring hade jag nog varit överförtjust.

Jag såg aldrig Star Trek-serien men 1966-67 såg jag en tysk föregångare, "Rymdpatrullen". Den gick på TV från december 1966 (om jag minns rätt startade den på mellandagarna) till någon gång in i vårvintern 1967. En trailer till en senare remix finns på You Tube i länken ovan.

Jag var exalterad. Något sådant hade jag aldrig sett förut…. Jag satt klistrad framför TV:n varenda gång den sändes.

Jag skulle nog gärna vilja att den sändes i repris. Inte för att jag i sig skulle tycka den var "bra", i någon rimlig mening, men nostalgivärdet skulle vara enormt!

PS. Oj, då, jag ser se nu att åtminstone en del av de gamla avsnitten även de finns på You Tube, men det är nog inte riktigt samma sak som att se dem igen på TV...

PPS. Har börjat se på det första avsnittet av Rymdpatrullen på You Tube, och det var ju lite töntigt, och ljudet var inte alltid det bästa -men roligt var det...
:-)

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

En annan nostalgitripp hade varit "Månbas Alfa" i repris. Den första Star Trek-filmen anses förresten vara den allra sämsta. De övriga filmerna har kvar töntfaktorn, men i något mindre grad än den allra första filmen.

Den bästa av de tidiga Star Trek-filmerna är enligt min mening Star Trek IV, som delvis återupprepar handlingen från den första filmen: Jorden hotas av en gigantisk, främmande rymdsond som vill kommunicera med knölvalarna, som sondens upphovsmän anser är en intelligent art!

De senare Star Trek-filmerna är proffsigare gjorda och därmed mindre töntiga. "Star Trek Generations" och "Star Trek: First Contact" har jag sett. "Generations" har ett slags kvasi-religiöst tema, där flera av huvudpersonerna fastnar i ett slags fejkat himmelrike där alla önskningar går i uppfyllelse, lite som astralvärlden i teosofin! "First Contact" minns jag inte längre, annat än att det handlar om borger som reser tillbaka i tiden, etc.

Jaha, är vi lika nördiga båda två, alltså?

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har inte sett Månbas Alpha, mer än någon enstaka gång under en period då jag inte var intresserad av den...

Jag vill påpeka att det kan vara problematiskt att gå vidare efter att ha klickat på första delen av avsnitt ett i Rymdpatrullen. Den länkas inte direkt och det som ser ut att vara fortsättningen är en annan inspelning, som saknar översättning till engelska. Man får leta sig fram, men jag kommer lite senare att lägga ut länkar till fortsättningen.