måndag 15 augusti 2011

"Debatt" a la Flashback

Jag vill inte länka till Flashbacktrådar men jag tar mig friheten att saxa ur en kommentar från hetstråden om Kjell-Åke Bjurkvist.

Om någon tar illa upp ber jag om ursäkt, men eftersom jag är en av de som "angrips" där tycker jag att jag kan lägga ut kommentaren rakt av.

Läs den och tänk efter vad Flashback är för typ av forum. Och vad dess moderatorer sysslar med, eller rättare sagt inte sysslar med. Dess anhängare säger att Flashback är viktigt för yttrandefriheten. Jag skulle bara vilja säga att den typen av forum är en parodi på yttrandefrihet.

Missförstå mig inte, jag är inte det minsta störd över att någon förfasar sig över hur "ful" jag är. Sådant kunde jag bli knäckt över när jag var 11, men nu tycker jag att det är intressant.

För nedanstående kommentar är inget undantag. Så här ser det ut på Flashback, inte i alla inlägg, men oerhört ofta. En förpubertal syn på vad det innebär att debattera tycks vara skrämmande vanlig där.

I en tråd om mig 2005, som jag inte heller tänker länka till, "anklagades" jag till exempel bland annat för att lukta illa och vara "klädd som en båtflykting". Dessutom påstods, utan ens något försök till belägg, att jag var "rasist", och till på köpet en fundamentalistisk "pånyttfödd kristen". Dessutom visste någon att berätta att jag var en socialt inkompetent autografjägare som brann av iver att få en autograf av Carola. Och till och med påstod sig ha sett det! Läsarna fick också reda på att jag var så konstig att jag brukade gå omkring med helt olika skostorlekar på vardera fötterna, och att personer som kom i min närhet måste rusa in på toaletten för kräkas - så äcklig var stanken.

Nåväl, här kommer kommentaren från Flashbacks forum, utlagd helt nyligen.

"Det stora problemet här känns som att fula skaffar barn med andra fula idioter. Jag som stilig man tycker att kvinnorna som står på ena sidan i denna strid är fullkomligt motbjudande i stil, attityd, åsikter - och även utseende. I den mån de visat sig.

Och männen ska vi inte snacka om. KÅB. Gaahh. *panik* Jag kollade Rodenborg. Fy fan vilken äckel till man! Och de där andra Yakida och vad de heter vågar jag inte ens titta på. Tror jag skulle få svårt att sova när jag tänkte på att jag delar egenskapen "man" med dem.

Människor som är snygga har lite självrespekt och håller inte på så här. Men ni fula jävlar ska nödvändigt klösa ögonen ur varann för att göra de andra ännu fulare. Hoppas ni klöser ihjäl varann. Jävla Gollums!
"

Hur kan vuxna människor sätta sig och skriva sånt? Och hur kan moderatorer dra in sitt eget forum i ett sådant löjets skimmer genom att acceptera det?
..............................................................

TILLÄGG

Det är något med det jag skrivit som stör mig. Efter ett tag kommer jag på att det nog är detta.
"Missförstå mig inte, jag är inte det minsta störd över att någon förfasar sig över hur "ful" jag är. Sådant kunde jag bli knäckt över när jag var 11, men nu tycker jag att det är intressant."

Jag undrar om detta inte är en försvarsmekanism. Tycker jag verkligen att det bara är "intressant" om jag blir kallad ful? Nja... nej. Dessutom är det nog fel att prata om när jag var 11, då brydde jag mig nog inte så mycket. Men när jag var 12, 13 , 14 och 15 skulle jag nog blivit betydligt mer ledsen.

Men när jag tänker efter stämmer nog det jag skrev på ett sätt. Jag blir inte speciellt ledsen av att bli kallad elaka saker på just - Flashback. Utfall på Flashback bör man känna sig hedrad över. För att parafrasera ordförande Mao (och nej, jag har aldrig varit maoist!): "att bli angripen på Flashback är en bra sak".

Nej, nu ska jag gå och lägga mig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Flashback *gäsp* vad är det för människor som orkar sitta och skriva så mycket skit? De kan inte må bra.

Shed Light sa...

Jag tycker att också att bli illa omtyckt på Falskback (oj, blev felskrivining som står få kvar!)är en merit.

Erik Rodenborg sa...

Ja, nu har Flashback raderat några inlägg, bland annat det jag citerade, med motiveringen att de var OT (off topic) och att skvaller om andra personer än Kjell-Åke Bjurkvist inte är tillåtna på just denna tråd.

Ja, Flashback menar precis det de säger. Att vara off topic (och att outa andra deltagare på forumet) är i stort det enda som kan leda till att ens inlägg tas bort.

Så slutsatsen man kan dra är att om den som skrev det jag citerade nöjde sig med att säga att Kjell-Åke B är ful skulle det han skrev fått stå kvar.

Men eftersom han även påstod att andra som inte var ämnet för debatten var fula blev han raderad.

Ja, det är så Flashback fungerar.Att något inte får vara "off topic" eller outa andra på forumet är alltså nästan de enda modereringsprinciperna.

Så ser forumet ut som det gör, också.

Anonym sa...

Blev lite inspirerad av din kommentar och synsätt på vad som kan betraktas som meriterande. Efter att ha funderat en stund så insåg jag att håller med dig. Visst fan måste det vara en merit att bli illa omtyckt av pedofilvännerna på flashback.

Ny tråd kanske: Vi som ogillas av pedona på flashback *asg*