lördag 7 november 2009

Göran Skytte och Mammon, del 2

Att kritisera texter av Göran Skytte är ju inte svårt. Självgod och ologisk fortsätter han med sina krönikor i Svenska Dagbladet.

Han försöker kombinera en alltmer fundamentalistisk kristendom med uppfattningen att privatägandet, rätten till rikedom och aktiemarknaden är helig.

Det är pinsamt, milt sagt.

Nu senast har han utryckt sin tveksamhet över att vara kvar i Svenska Kyrkan. Skälet?

”För min del började jag fundera på frågan när jag under 1990-talet successivt började förstå att Svenska kyrkan styrs av politiker, som ofta inte ens tror på Gud. Det fortsatte när jag började förstå att en del ledande företrädare för Svenska kyrkan tycker illa om delar av Jesu budskap och vill skrota delar av Bibeln.”

Så Skytte tycker om allt i Jesu budskap och vill inte skota några delar av Bibeln? Fan trot.

Jag skulle vilja se den mannen uttala sig om några bibelcitat.

Lukas 6:24-25: ”Men ve er som är rika, ni har fått ut er glädje. Ve er som är mätta nu, ni skall få hungra. Ve er som skrattar nu, ni skall få sörja och gråta.”

Matteus: 19:24: ”Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike."

Matteus 6:24: ”Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”

Jakobsbrevet 5:1-5:
”Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er.
Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal,
ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar.
Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron.
Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen.”

Jag uppmanar Skytte att till nästa krönika fördjupa sig i dessa citat. Och förklara hur Svenska Kyrkan har övergett dessa väsentliga partier i Bibeln.

Men det kommer han inte att göra. Kristna fundamentalister har nästan alla, retoriken till trots, den egenheten att de konsekvent blundar för alla de avsnitt i Bibeln de inte själva kan leva med.

Skillnaden mellan dem och ”liberalteologerna” är huvudsakligen den att de sistnämnda är ärligare.

Inga kommentarer: