lördag 11 maj 2024

Bjørn Lomborg och geoengineering

Bjørn Lomborg har under under ett antal år drivit linjen att den globala uppvärmningen inte är speciellt farlig. För några år sedan hävdade han att tre graders uppvärmning inte var något större problem eftersom det enligt hans egna ekonomiska beräkningar (ja, han är - nyliberal - ekonom,  och definitivt ingen klimatexpert!) inte skulle leda till några större minskningar av BNP.

Men nu tycks han ändå till sist  ha insett att uppvärmningen hotar jorden. Hans förslag till lösning (som kan läsas här ) är dock inte en reducering av utsläppen av växthusgaser utan "geoengineering", -ett sätt att på olika artificiella sätt sänka jordens temperatur. Exempelvis genom att spruta kemikalier i atmosfären.

Lomberg har genom åren skaffat sig en liten, men hängiven anhängarskara. En  del  av dem verkar dessutom ha varit mycket hårda motståndare mot geoengineering. Ska de ändra sig om denna fråga nu - eller kommer de kanske istället att ta avstånd från sin guru?

Inga kommentarer:

"Protection from Negative Energy & Black Magic"

Detta är rubriken på en YouTube-video   som innehåller en lång sjungande recitation av ett mantra kopplat till Tara.  Tara är en entitet s...