Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
5 kommentarer:
Eller Irakkriget 2003. Dubbelmoralen är förstås slående, fast jag brukar inte bry mig om att nämna det i andra sammanhang eftersom anklagelsen om "whataboutism" då kommer som ett brev på posten, trots att jag inte har något mer till övers för Rysslands regering eller dess krig.
Ryssland av idag är imperialistiskt, men i motsats till USA tillhör de inte samma imperialistiska block som Sverige tillhör. Det är förstås förklaringen till Sveriges agerande. Nu bryr jag mig egentligen inte ett skvatt om vilka som får komma till Nobelfesten, vanligt folk får ändå inte komma dit, men när samma inställning leder till att svenskar och andra EU-medborgare inte får läsa ryska engelskspråkiga tidningar som Sputnik och Russia Today blir jag milt sagt sur.
Som du kanske vet så diskuterades Vietnamkriget aldrig i FN. Samma sak kan
svårligen sägas om Ukrainakriget ...
Det diskuterades definitivt i generalförsamlimgen, mycket livligt, men i säkerhetsrådet ledde aldrig debatter om detta till några beslut. Därför att där hade USA vetorätt. Vilket i och för sig också Ryssland har idag.
PS. Så vitt jag fattar agerar inte FN som organisation i Ukraina. Lika lite som i Vietnam. De vapenleveranser som kommer till Ukraina kommer inte genom FN.
Den enda gång FN agerat i en väpnad konflikt där Sovjet/Ryssland och USA varit på olika sidor var i Koreakriget. Det berodde på att Sovjet bojkottade säkerhetsrådets möten i protest mot att Kina inte fick vara medlem (högerdiktaturen på Formosa/Taiwan sågs av västmakterna som det riktiga Kina).
Därför kunde USA i Sovjets frånvaro kuppa igenom ett beslut i säkerhetsrådet om att FN skulle intervenera militärt på Sydkoreas sida.
Skicka en kommentar