tisdag 1 februari 2022

Ingen djurrätt i Göbekli Tepe

I denna YouTube-video hävdas det att man i den religiösa symboliken i Göbekli Tepe,  i Turkiet, ca 9.500 f. kr. kan finna tecken på att människorna då, för första gången någonsin, visar att de nu anser att de står över djuren och växterna, och är deras herrar. Från denna ideologi följer senare övergången till såväl jordbruk och boskapsskötsel. 

Det är alltså inte så att övergången till jordbruk kommer först. Nej, först kommer ideologin att människan står över djur och natur, och som en konsekvens av detta uppstår, kanske tusen år senare, övergången till  neolitikum, och då bland annat jordbruket.

Nja, jag vet inte om  beläggen för denna djärva och omvälvande teori direkt kan beskrivas som övertygande. Men det är ändå lite intressant att ta del av den.

2 kommentarer:

Hugge sa...

Tycker inte den här teorin håller. Varför skulle inte jägar-samlare kunna ha en chauvunistisk syn på djur utan att intressera sig för jordbruk? Finns alla möjliga varianter på attityd till djur bland jägar-samlare. Allt från en i mitt tycke vidrig syn där nöjesjakt och onödigt lidande ses som helt ok medan andra stammar respekterar sina byten och ber djurets ande om ursäkt efter att man dödat det. Dessutom borde minimala typer av trädgårdsjordbruk ha uppstått spontant lite varstans. Från det kan inte steget ha varit långt till att fundera på metoder för att maximera utdelningen på det man planterar.

Erik Rodenborg sa...

" Dessutom borde minimala typer av trädgårdsjordbruk ha uppstått spontant lite varstans. Från det kan inte steget ha varit långt till att fundera på metoder för att maximera utdelningen på det man planterar."

Men ingenstans före ca 9000 f.kr. Trots att Homo Sapiens funnits i 300.000 år.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....