måndag 21 februari 2022

En bild från Titan

Nedanstående är - tycker jag -  en mycket vacker bild. Den är tagen av rymdsonden Huygens, som åtföljde rymdfarkosten Cassini. Cassinis syfte var att studera Saturnus och dess månar. Huygens specifika syfte var att landa på Saturnusmånen Titan., den enda månen i vårt solsystem som har en atmosfär. Vilket den gjorde. Den 14 januari 2005.

Det finns flera bilder som är publicerade från Huygens foton från nedstigningen, men endast en som är tagen från Titans yta. Det är alltså denna bild.

Det konstiga är att man får leta ett tag innan man inser att det endast finns en bild tagen från ytan. Ofta ser man formuleringen att detta är den första bilden som är tagen från Titans yta, men man får som sagt leta ett tag innan man inser att det också är den enda. 

Anledningen ser ut att ha varit tekniska problem, som drabbade kommunikationen mellan Huygens och Cassini.  

Det är dessutom den enda bild vi har som är tagen från ytan på någon himlakropp bortom Mars.

Det finns belägg som anses tyda på att det en bit under Titans yta finns en ocean av vatten,  som sträcker sig runt hela månen.

Eftersom det dessutom verkar finnas organiska molekyler i Titans atmosfär kan det kanske tyda på att det finns någon form av liv på Titan.

Mer om Titan kan man finna i denna dokumentär, som trots den betydligt mer allmänna titel den i alla fall har fått på Youtube, i stort sett endast handlar om Titan.

 

3 kommentarer:

Tidlösa sa...

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-iyuSw9KM&t=16s

Har inte sett den ännu, men kan vara intressant. Handlar alltså om Roger Penrose och hans märkliga Big Bang-teori.

Erik Rodenborg sa...

Tack för info. Har sett andra videor med henne, och av döma av dem torde hon inte vara en anhängare av Penroses kosmiska teori.

Erik Rodenborg sa...

Nej, det var hon inte. Jag har förresten ingen kännedom om någon som stöder Penroses kosmologiska teori förutom honom själv. Han är inte någon som bildat en skola, i alla fall inte en kosmologisk sådan. Hans teori om medvetandet har nog större möjligheter att få anhängare.

Faktum är att i intervjuer med Penrose verkar han inte själv tro att det är någon större chans att hans kosmologiska teori ska kunna få några anhängare.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....