måndag 26 juli 2021

En nazianstucken gymnastiklärare?

När jag växte upp blev jag efter ett tag förstås medveten om att det fanns olika åsikter, olika politiska partier och tidningar med olika politiska linjer. Men samtidigt fick man intrycket att det på en del områden  rådde någons sorts gemensam uppfattning.

En av dessa var att nazism var dåligt, Hitler var ond och att det var bra att Tyskland förlorade andra världskriget. Det fanns förstås några kufar, som Assar Oredsson, som inte höll med, men det var någon sorts udda undantag i marginalen.

Därför blev jag som jag tidigare skrivit om omtumlad när jag insåg att min fars skollärare uppenbarligen var nazist. 

I högstadiet fick jag kanske uppleva något liknande.

Gymnastiken i högstadiet var, om jag minns rätt,  könsseparerad. Och när vi började sjuan fick killarna i klassen en ny gymnastiklärare.  Jag kommer till och från att kalla honom M.

Redan på första timmen gjorde han ett distinkt intryck. På ett litet överdrivet sätt sa han att vi skulle se honom inte endast som en lärare utan som en kompis. Han var hurtig, entusiastisk på ett sätt som gjorde mig lite misstänksam.

Det visade sig efter ett tag att han hade en del personlighetsdrag som var lite... enerverande.

Jag kommer aldrig att glömma när M satte uppe en bild av en man, som tydligen hade utnämnts till "Mr Sweden". Det var en man med ett enormt muskelberg överallt på kroppen. Jag trodde kanske att han skulle presenteras som någon, som hade gått till överdrift med sin träning. Men, nej då.

M sa med emfas i rösten: "Det där är Mr Sweden. Om ni blir som honom kommer flickorna att springa efter er". Och det var alltså inte menat som ett skämt.

Jag minns att jag tänkte att flickorna snarare borde springa sin väg, om de fick se detta muskelberg närma sig. Och funderade också på vad dessa muskler skulle förvandlas till när  "Mr Sweden" blev äldre och inte orkade träna som förr. Förmodligen skulle de förvandlas till fett, tänkte jag. Kanske inte så oerhört attraktivt...

En annan episod minns jag, även om jag inte var med om den själv. Men jag fick höra att på en gymnastiklektion, som jag hade missat, hade M bestämt att det skulle spelas brännboll. Men inte med mjuka bollar, som var brukligt, utan med små, hårda bollar. Så för den som blev träffad kunde det alltså göra riktigt ont.

Frågan varför går ju att ställa. Men svaret på den fick man kanske under en annan lektion, som jag inte hade missat.

Då hade en kille slagit sig och skrek till.  M utnyttjade tillfället till att hålla en utläggning om varför man inte fick jämra sig.

Han sade ungefär så här. "Jag hörde att någon jämrade sig. Det ska man inte göra. Jag ska berätta en liten historia för er. Den handlar om slaget vid Stalingrad. Tyskarna förlorade det slaget. Och efter nederlaget fick de tyska soldaterna vandra långa sträckor till ett fångläger, bevakade av sovjetiska soldater. Det var strapatsrikt, hungrigt och tröttande. Och gissa vad de sovjetiska soldaterna gjorde om någon av tyskarna jämrade sig. De sköt dem på fläcken. Av detta ska ni lära er att ni aldrig ska jämra er.”

Det var nog när jag hörde det som jag slutligen fick nog. Jag bestämde mig för att undvika gymnastiken, till vilket pris som helst.

Jag bestämde mig för att vägra gå på lektionerna, även om det skulle leda till anmärkningar om olovlig frånvaro. Men det behövde jag inte. För jag gick i terapi på Ericastiftelsen hos Gösta Harding. Han skrev ett intyg om att jag skulle slippa gymnastiken.

Jag minns när jag lämnade över intyget. M såg på mig med förakt. Han insåg väl då att jag var en sån där ynkrygg som aldrig skulle ha klarat av marscherna efter slaget vid Stalingrad.

Om jag hade varit lite djärvare hade jag förstås kunnat fråga honom hur stor chansen enligt honom var, på en skala, att vi som vuxna skulle få vara med om ett erövringståg i Sovjetunionen. Men jag vågade inte tänka på vilket utbrott han skulle fått då.

Men det tål att tänka på vad hans ord egentligen uttryckte. Att han föraktade de som jämrade sig, och förutspådde dem en säker död i nästa världskrig, är ju helt uppenbart.

Men jag tror att hans exempel också tydde på något annat. Varför valde han slaget om Stalingrad som exempel? Och, framförallt, varför identifierade han sig med just de tyska erövrarna? Varför lade han upp exemplet på just detta sätt – hur man som tysk krigsfånge hos de rysliga bolsjevikerna skulle bete sig för att överleva?

Nej, jag visste ju inte om han hade varit, eller rentav  fortfarande var, nazist. Men att han på ett spontant sätt identifierade sig med dessa, och verkade mena att vi borde göra detsamma, fick mig att  misstänka det.

Jag var i alla fall glad över att jag i fortsättningen slapp att gå på hans lektioner.

18 kommentarer:

KS sa...

Mina andrea bloggar.Såg att du har stavat fel
på en rubrik på en sida som jag ej finner just nu.

Hugge sa...

Om läraren pladdrat om nazister som sköt sovjetsoldater som jämrade sig, hade han varit "kommunistanstruken" då?

Erik Rodenborg sa...

En rent hypotetisk fråga. Det gjorde han inte. Hela hans världsbild var elitistisk, macho-artad, och reaktionär. Det passade mycket bra ihop med att han verkade identifiera sig med soldaterna i Wehrmacht.

Verutschkow sa...

Min tyskalärare på högstadiet hette Adolf. I förnamn ...

Verutschkow sa...

"Några av namnen på de som tränade där var Svenne Berg och Aren Tammer. Svenne Berg som var den första Mr Sweden och Arne Tammer är mest känd för hur han lärde ut träning utan redskap. Han sålde nästan en halv miljon träningskurser."

Apropå Mr Sweden ...

Träning utan redskap ! Det skulle ingen uppfinna idag ! Materialismen har
tagit över ...

Verutschkow sa...

https://www.expressen.se/kvallsposten/missen-dodforklarad-robinson-deltagare/

Erling Wahlgren är den Mr Sweden jag s a s minns från min ungdom, när jag
började bli intresserad av omvärlden med sport, musik och media. Fanns ju
sådant även då men inte i samma skala som idag ...

Erik Rodenborg sa...

Tro det eller ej, men 1969 använde jag Arne Tammers program i flera månader. Efter det kunde jag genomföra 100 armhävningar i rad. Det kan jag definitivt inte nu...

Hugge sa...

Läste på en amerikansk träningsblogg om Charles Atlas träniningsprogram och liknande som kunde beställas på postorder i USA kanske tio år innan Arne Tammer upprepade samma sak i Sverige.
Bloggaren menade att det var i grunden ett utmärkt program för hemmaträning med ingen eller väldigt lite utrustning. Irriterande mycket kommersiell hype men ändå i grunden bra.
Det som var lite speciellt med programmet var att man skulle träna samma muskler varje dag men på en så lätt nivå att man aldrig blev utmattad.
Långt senare blev det känt att sovjetiska idrottare exprimenterat med detta under vetenskaplig observation. Mycket tydde på att det var ett överlägset sätt att träna för allt utom ren bodybuilding.
Följde Tammers program samma filosofi?

Hugge sa...

Verutschskov:

Träning utan redskap häller på att komma tillbaka stort, mycket tack vare internet. Folk bryter träningstips på ett sätt som var omöjligt förr. Duck duck Goa "Grind style Calisthenics'. Detta är till skillnad från vanlig gymnastik en träningsform där man använder gymnastiska rörelser som styrketräningsmetod istället för att sträva efter att göra så snygga och komplicerade rörelser som möjligt.

Erik Rodenborg sa...

"Följde Tammers program samma filosofi?"
Jag minns inte vilken filosofi han följde. Programmet funkade i alla fall. Om jag hade kvar det skulle jag kanske testat igen.

Verutschkow sa...

https://www.synsam.se/sportglas%C3%B6gon/padel
Nya (och oumbärliga kantänka) prylar ...

"Välj kupat och okrossbart glas till dina padelglasögon

Glaset behöver därför vara tillräckligt högt och bågen och glaset kan med fördel vara kupat och sitta nära ansiktet. När du väljer kupade glasögon behöver du också vara uppmärksam så att du använder ett optiskt kompenserat glas. Vi rekommenderar också att undvika progressiva eller bifokala glas eftersom de kan påverka avståndsseendet i sidled och nedåt."

Erik Rodenborg sa...

Jag har faktiskt skaffat glasögon på Synsam för några månader sedan (av plast, inte av glas) , men den här typen av erbjudande slapp jag.

NoBoyToy sa...

Tur att lärarna i modern tid får mer pedagogisk utbildning - vilken idiot till lärare du råkade ut för. Och tänk att lärarna förr i tiden fick misshandla skolbarnen? Inte klokt.

Erik Rodenborg sa...

Man tror ofta att Sverige har en mer human syn på barn men om man kollar Wikipedia ser man att Sverige förbjöd skolagan relativt sent. Sverige förbjöd den 1958 - medan Polen förbjöd den 1783, Italien 1928, Japan 1947,Kina 1949, Nederländerna 1920, Ryssland 1917, Uruguay 1877.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skolaga

När det gäller aga i hemmet var Sverige däremot bland de första att förbjuda det. (I Wikipedia står det 1966, men det stämmer inte, förbudet kom 1979 - men det var ändå tidigt.)

Erik Rodenborg sa...

Lägg märke till att skolagan förbjöds i Kina 1949, och i Ryssland 1917 - dvs de år när revolutionerna segrade. Det är ju inte konstigt. Lite mer mystisk är uppgiften att Italien förbjöd den 1928 - när Mussolini satt vid makten...

Verutschkow sa...

På den gymnasieskola vars mark jag beträdde kom (under tiden jag gick där)
nedanstående bok ut.

https://books.google.se/books/about/Skolas.html?id=xKbvAAAAMAAJ&redir_esc=y
https://www.bokborsen.se/list/Nilsson-Mats/Skolas-Roman?f=1&qi=9100400114

Handlar om betygsjakten och hur viktigt det var att nå 4.0 i betygssnitt ...

Men en som får sig en känga är gymnastikläraren. Han hade en gång i tiden
värvats av ortens fotbollslag som sedan ordnat ett jobb åt honom. Senare
i livet slutade han springa efter bollar. "Den forne högerhalvens aktions-
radie var numera begränsad till XXXX meter."

Det skulle också varit så att han höll på att skratta på sig när en av
"de fetaste eleverna" fastnade mellan en bom och golvet !

Måste ha funnits korn av sanning i det mesta som skrevs där. Men tvivlar
lite grand på att det var just min gamle gymnastiklärare som avsågs. Han
var alltså gammal och gjorde inte själv några trick när han skulle visa
hur man hoppade över bockar och sådana där saker ...



NoBoyToy sa...

Erik: Wow. Polen och Uruguay förvånar verkligen. Men jag vet att vi var sena i Sverige eftersom jag har äldre släktingar som blev misshandlade av lärarna i skolan.

Erik Rodenborg sa...

"Jag har äldre släktingar som blev misshandlade av lärarna i skolan"..

Det blev förstås inte vi, som började ettan 1962, men våren 1967 hade vi en klart sadistisk vikarie, som öppet sa att han önskade att det fortfarande skulle vara tillåtet att slå oss.

https://kiremaj70.blogspot.com/2010/08/den-sadistiske-vikarien.html

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...