tisdag 4 augusti 2020

Helgonet och Loch Ness

Jag har tidigare skrivit om hur tagen jag som tolvåring 1967 blev av att se ett avsnitt av  Helgonet,  där Simon Templar (Roger Moore) mötte Loch-Ness-odjuret. Eller det gjorde han kanske inte rent fysiskt. Men han var vid Loch Ness, och andra kanske mötte detta. Eller kanske inte.

Men sedan jag sist skrev om det på bloggen har YouTube äntligen lagt ut en sebar version av detta avsnitt. Det kan ses här.

Jag såg många avsnitt av Helgonet som barn. Men det var endast avsnittet om Loch Ness-odjuret som jag mindes handlingen på. Det var nog ingen tillfällighet.

Om man ser det bör man förstås se hela - för det är i de sista minuterna i slutscenen som man får någon form av,  vad ska jag säga, riktigt intressant klimax.

Själv har jag ingen som helst åsikt om Loch Ness-odjuret. Men jag har för mig att man med dagens teknik borde kunna kartlägga Loch Ness-sjön - och få svaret om det finns ett jättelikt djur där eller inte.

Men om svaret blev nej skulle väl den skotska turistindustrin få ett avbräck. En fråga som även Simon Templar/Roger Moore snuddar vid, i en av sina fyndiga kommentarer i filmen.

Se den gärna, om ni gillar dem typen av serier...  eller Loch Ness-odjuret.

Bild från 1934, som ska ha avslöjats som bluff.

13 kommentarer:

Tidlösa sa...

Kommer faktiskt också ihåg delar av avsnittet. Kanske kommer att länka till det från min blogg så småningom. Kan ju relateras till mitt intresse för kryptozoologi...

Verutschkow sa...

Helgonet fanns också som serietidning ...

Erik Rodenborg sa...

Tidslösa
Hur många år var du 1967? (Den har i och för sig sänts senare också, på TV4).

Ver
Jag tror jag har sett omslaget till den nån gång. Man aldrig läst den, och jag tro inte Helgonet riktigt passar som serietidning.

Tidlösa sa...

Det var förstås senare än 1967 men nog var det innan TV4 ens existerade?

Erik Rodenborg sa...

SVT kanske sänt en repris nån gång, men det går nog att kolla ganska snart.

Verutschkow sa...

Serietidningen där Helgonet var huvudfigur och resten av serierna utfyllnad
existerade faktiskt så länge som mellan 1966 och 1985 och kom oftast ut en
gång i månaden ...

Erik Rodenborg sa...

Jag har alltså ett vagt minne av den. Jag köpte den aldrig, kanske jag hade en känsla av att Helgonet gör sig bäst på TV.

Olof Å sa...

Jag besökte området i 2010 och frågade en taxichaufför om monstret. Han hade inte sett något men förklarade att han en gång upplevt en konstig sak - "there were waves as if from a boat but there was no boat". (Rent språkligt är det för övrigt intressant att "boat" nästan uttalas som "båt" på lokaldialekten)

Verutschkow sa...

Tidningen gick upp i JAMES BOND, en annan svensk serietidning efter 1985 och även
Roger Moore bytte ju rollfigur så det skiftet var på många sätt helt logiskt ...

Går f ö Bondfilmer på TV12 var och varannan sen kväll nuförtiden. Igår såg jag
delar av Live and let die ...

Erik Rodenborg sa...

Olof
Det låter spännande. Om det inte hade hänt i en insjö skulle man ju spontant associerat till en u-bår som ligger mycket nära ytan. En man som bodde i Gräddö jag träffade i mitten av 80-talet berättade om just vågor som såg ut som de kom från en båt men det syntes ingen båt. Han trodde det var en u-båt och kontaktade militären men de avskrev ärendet. Då tänkte jag att det berodde på att de ev. visste att det var em svensk u-båt. Men när jag kollar det nu ser det ut som om Sverige har så oerhört få u-båtar så det vore nog osannolikt att en av dem just då skulle navigera mellan Gräddö och den närmaste ön Asken.

Ver
Visste inte ens att det fanns en TV 12. Jag har ingen TV, men kan se TV 1, TV 2 och TV 4 på datorn.

Tidlösa sa...

Det du skrev syns inte automatiskt, det finns en ikon under kommentarsfältet där det står "Load more". Tryck på den och då syns alla inläggen. Annars kan du posta på inlägget innan, där jag maniskt har börjat kommentera redan :-)

Erik Rodenborg sa...

Har skrivit på inlägget före...

Verutschkow sa...

Nu kan jag inte heller se TV12. Comhem har slagit till ...

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...