fredag 22 december 2017

#MeToo och Fittjadomen

#MeToo är en upprorisk massrörelse.

Sådana är, nästan definitionsmässigt, vare sig städade eller respektabla. De är till och från bråkiga, aggressiva, djärva. Och kan förstås ibland också begå övertramp.

Det sista är egentligen inte att beklaga. En upprorisk massrörelse som aldrig begår övertramp är nästan en självmotsägelse.

Nu använder sig en uppsjö av moraliserande kritiker risken för övertramp, för att svärta ner #MeToo. 

Det var helt förutsägbart.

 #MeToo har någon gång även kallats för - en revolution. Och en sådan är ju, för att nu dra upp ett gammalt Mao-citat, ingalunda en städad tebjudning.

En uppsjö av kritiker letar nu efter fel hos  #MeToo .Ett av dessa påstås vara att namn publiceras utan rättegångar och fällande domar. Det kan ju te sig olustigt, och i några enstaka fall kan nog även jag undra över om just det eller det namnet verkligen borde ha lämnats ut. Observera i enstaka fall. För det mesta tycker jag nog det är helt OK...

Nu säger de välartade kritikerna  att - ni borde gå till domstol istället för att lägga ut namn någonstans på nätet. Vi lever ju ändå i en rättsstat. Vi vill inte ha några folkdomstolar.

Det finns en ung kvinna i Fittja som just följde detta råd. Hon gick den juridiska vägen och har alltså betett sig precis som de välartade tycker att man alltid bör göra.

Resultatet blev en obegriplig friande dom.

Hur obegriplig den är kan man kanske se om man i ETC läser detta och detta inlägg.

Se där en viktig lärdom. Vi lever alltså inte i ett samhälle där någon rättvisa är garanterad genom att endast gå den välartade juridiska vägen...

De herrar och damer som nu är så angelägna om att allt skall gå välartat till - och som unisont ropar - twittra inte några namn, bilda inga Facebook-grupper där fall tas upp, lämna inte ut något identifierbart. De skulle kunna tas på LITE större allvar om de på allvar arbetade på att vi får ett rättssväsende som ger de utsatta en chans till en verklig upprättelse.

De brukar de ofta inte alls göra. Och så länge de inte gör det får de nog finna sig i att namn publiceras, och att den inte alls alltid så välartade massrörelsen inte alltid snällt väntar på eventuella fällande domar.

#MeToo  är alltså inte en välartad och anpassad rörelse. Med tanka på domen i Fittja ska vi nog vara väldigt tacksamma för det.

4 kommentarer:

NoBoyToy sa...

OT men jag vill önska dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År, Erik. <3

Erik Rodenborg sa...

Tack detsamma... :-)

Anonym sa...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5206793/Girl-locked-mom-years-turns-19.html

Erik Rodenborg sa...

När man skriver om manliga övergrepp dyker det då och då upp den här typen av länkar, se kommentaren ovan. Med exempel på hemska övergrepp som begåtts av kvinnor.

Det brukar oftast bli lite off topic I och för sig. Men framförallt verkar de uttrycka någon sorts tendens av typen "ni ska MINSANN inte tro på att endast män begår övergrepp, det gör kvinnor minsann också, så det så".

Det är ju att slå in öppna dörrar, i alla fall på denna blogg. Jag har aldrig ens en sekund förnekat att kvinnor kan begå övergrepp av olika typ.

Däremot begås den överväldigande majoriteten av sexuella övergrepp av män. Det kan inga länkar i världen ändra på.