torsdag 31 december 2015

The Tall Man

/Spoilervaring: läs inte detta om ni inte vill ha reda på filmens slut!/
-------------------------------------------------------------------------------------------

Barn försvinner i vår värld. Flyktingbarn försvinner, barn som inte registeras vid födseln kan försvinna, barn kan föras över gränserna.

Detta är något som skett länge, men som sällan talas om, för att inte säga görs något åt. Det är en del av den mardrömslika skuggvärld som finns under ytan i vårt samhälle.

Ibland förnekas och/ eller bagatelliseras det, exempelvis av kända FBI-profiler i USA. Och av många deltagare i svenska debatter om övergrepp mot barn från 90-talet och framåt.

Det är denna verklighet som filmen The Tall Man utgår från, men i ett förvisso helt omöjligt scenario. I dess handling förklaras det på ett sätt som jag inte kan tänka mig någonsin förekommit i debatten, för att nu inte tala om verkligheten.

I en liten ort har många barn försvunnit under åratal. Det ryktas att man har sett en ovanlig, nästan övernaturligt lång, man vid flera försvinnandes. Så försvinnandena sveps in i en närmast mytisk dimma, och många tillskriver denne man närmast övernaturliga egenskaper.

Men i slutändan visar det sig att han aldrig har funnits, han var hela tiden en sägen. Men lösningen är egentligen än mer konstig.

För de som ligger bakom försvinnandena är vare sig pedofiler, eller någon annan typ av förövare. Bakom försvinnandena ligger en grupp hängivna idealister, ett hemligt nätverk som vill rädda barn från osunda och dysfunktionella miljöer, och från fattigdom. De kidnappar barn för att ge dem bättre vårdmadshavare...

En av de mest aktiva i denna grupp grips och riskerar dödsstraff. Hon skulle lätt klara sig undan det hotet om hon berättar sanningen, men för att skydda de gömda barnen hävdar hon envist att alla dessa i slutändan har dödats, exempelvis genom  att ha satts ut i underjordiska gruvgångar.

Det är alldeles mot slutet i filmen som man får reda på att de större delarna av nätverket i hemlighet finns kvar, att barnen ännu lever och uppfostras av kärleksfulla, energiska och ambitiösa reservföräldrar, som i sin tur nära samarbetar med varandra.

Handlingen är förstås omöjlig på alla plan, och präglas tyvärr också av en mindre rolig klassbias - de traumatiserande familjer som barnen räddades från var alla fattiga. Det skulle vara mer djärvt om nätverket också kunde rädda barn från förövarfamiljer i överklassen... Men jag blev ändå positivt berörd av den.

Detta framförallt eftersom jag som barn och tonåring faktiskt lekte med den typen av tankar, som en form av dagdröm. Jag fantiserade faktiskt om att kidnappas av vänliga själar som skulle föra mig till en bättre tillvaro.

Därför blir jag nog mer fascinerad av denna film än vad jag annars rimligen skulle ha blivit...

4 kommentarer:

NoBoyToy sa...

Det är fruktansvärt att veta att det finns så många barn därute i världen som drömmer om samma sak som du drömde om som barn, Erik. Att någon snäll människa skall komma och hämta dem, rädda dem och ta hand om dem. En ser det inte alltid på barnen heller tyvärr, att de lider...

Jag tror inte att jag har sett The Tall Man så tack för tipset och jag vill passa på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År!

Erik Rodenborg sa...

Gott nytt år själv NBT! :-)

Ja, det är nog många barn som önskar något sådant. Därför är det otäckt att det på senare tiden på nytt börjat växa fram en metafysik runt det rent biologiska föräldraskapet, Det blir extra absurt när det gäller faderskap, men i princip är det fel även när det gäller moderskap.

Det finns förstås en mängd underbara biologiska föräldrar, men det beror inte på biologin i sig. En riktig förälder är den som bryr sig om, tar hand om, och älskar barnen, inte nödvändigtvis den som barnen har fått sin DNA-kod från.

Tidlösa sa...

Låter som en väldigt märklig film, ja. Är det en politisk protest mot något? Eller mest bara en konstig idé? Gott nytt, förresten!

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Det är svårt att säga om den har något djupare syfte. Orten som beskrivs är en fattig ort som gick på knä efter att en gruva lades ned. Fattigdomen är alltså stor, barn far illa. misshandlas ofta. Åtminstone ett av barnen drömmer faktiskt om att The Tall Man ska komma och rädda henne. Men hon visar sig efter ett tag ha haft en del kunskaper om vad det verkligen handlade om.

Observera de barn som tas kommer från fattiga, dysfunktionella och ofta brutala familjer. Det vore på sätt och vis ett mer intressant scenario om den beskrev att nätverk som räddade barn från rika skitstövlar... men då hade den ju blivit än mer orealistisk.

Gott nytt år själv!