onsdag 10 december 2014

Kampanjen om skakvåld

Jag noterar att när de stora media - speciellt Aftonbladet och Dagens Nyheter, Sveriges två största dagstidningar - skriver om debatten om skakvåld, Shaken Baby Syndrome, är det numera nästan alltid genom att intervjua någon man som ses som oskyldigt anklagad, därför att den diagnos som låg till grund för anklagelsen numera ifrågasätts av ett antal läkare. .

Artiklarna är suggestivt skrivna och meningen är att man ska tycka "oh, så hemskt att bli oskyldigt anklagad för en sådan sak!"

Och det är ju sant. Men sant också är att många läkare betvivlar det nya synsättet som leder till fler och fler friande domar. Dessa läkare har jag aldrig sett intervjuade i Aftonbladet och DN.

Som vanligt när det gäller övergrepp mot barn lierar sig de stora media nästan alltid med de som automatiskt tror på de som hävdar att anklagade är oskyldiga. I den typen av debatter får nästan aldrig den andra sidan komma till tals. I alla fall inte mer än möjligen korta citat på en halv mening eller så.

Visst är det hemskt att bli oskyldigt anklagad, men det är trots allt ännu värre för barn som misshandlas till döds. De kan aldrig ge några intervjuer i några tidningar.

De stora medias behandling av dessa fall är tyvärr ingen tillfällighet. Det ingår ju i ett större, och kusligt välbekant, mönster. Principen är: i situationer där frågan om existensen eller icke-existensen av övergrepp mot barn är kontroversiell, ge alltid förnekarna tolkningsföreträde.

Vilka som än gynnas av denna policy, inte är det barnen.

PS. Just nu går det inte att koppla min dator till internet. Jag vet ännu inte varför. Detta är skrivet på en biblioteksdator. Jag har just nu inte tid och råd att göra något åt saken så min närvaro på nätet kommer att bli begränsad ett tag framöver.

3 kommentarer:

Verutschkow sa...

Såväl skakvåld som bortträngda minnen verkar ha sett sina bästa dagar, åtminstone inom rättssystemet.

Övervakningskameror i hemmen är
möjligen enda sättet att få säker bevisning ...

Verutschkow sa...

PS. Om du ändå är tvungen att lämna hemmet och bege dig till ett offentligt bibliotek tycker jag att du skall prova lite olika ställen. Det finns faktiskt kulturskillnader ...

Erik Rodenborg sa...

Jag brukar ofta gå till datorer på Södettälje bibliotek, men just nu har jag en skuld där som gör att jag för tillfället är spärrad där.

Annars har datorn fixats nu.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....