onsdag 23 oktober 2013

Stenar och glashus

Aftonbladet har idag haft en artikel om hur rasistsajten Avpixlat stöds av högt uppsatta personer.

Det är väl bra. Dessutom berättar man lite om vilka hemska saker Avpixlat sysslar med. Det är väl också bra.

Men i ett fall hajar man till. Det är när artikeln skriver: "Redaktionen har också uppmanat sina läsare att skicka in bilder på gömda flyktingbarn."

Visst, det bör man helt och hållet ta avstånd från. Dessa barn göms och/eller flyr för att slippa utlämnas till en hemsk tillvaro i ett annat land. Att publicera bilder på dem är skändligt.

Men det finns barn som göms för att slippa en hemsk tillvaro inom landet, också. Det finns barn som hotas att lämnas ut till fäder som de har anklagat för övergrepp och som de är livrädda för. Vår reaktionära och barnfientliga vårdnadslagstiftning har bestämt att de måste bo hos dessa.

En del av dessa barn har fått hjälp med att gömma sig, med sina mammor. Och - läs nu mycket noga - en del av just dessa barn har Aftonbladet publicerat stora bilder på, till och med på förstasidan. För att de skulle hittas och lämnas ut till dem som de var rädda för.

I åtminstone några av dessa fall ledde till det att barnen faktiskt  hittades...

I just denna fråga kan jag inte se någon principiell skillnad mellan inställningen hos Aftonbladet och inställningen hos Avpixlat. Kan ni?

3 kommentarer:

TheBananaRepublicofSweden sa...

Även om frågan var retorisk så är svaret ett uppenbart nej. Det finns ingen principiell skillnad mellan Aftonbladets och Avpixlats ageranden i den frågan. Möjligen är Aftonbladets agerande än mer klandervärt givet att Aftonbladet trots allt är en stor och erkänd tidning med mångfalt fler läsare än Avpixlat.

Erik Rodenborg sa...

Instämmer. Aftonbladet läses av oerhört fler människor än Avpixlat.

Av Avpixlat borde man dessutom kunna vänta sig vad som helst. Det BORDE man inte kunna av Afonbladet. Men, tyvärr, numera har man insett att när det gäller frågor om övergrepp mot barn kan man ofta det, i alla fall.

Att tidningen under åratal tillät Jan Guillou att i var och varannan krönika skriva om hur kvinnor och barn ljuger (numera är det nog bara i mindre än var tionde krönika, efter stormen kring "Gömda" tonade han ner temat), och att de sammanlagt, vid flera tillfällen nog har uoblicerat bilder på på sammanlagt ganska många flyende barn hänger kanske ihop på något sätt.

Erik Rodenborg sa...

PS. Nu har Aftonbladet förvandlat artikeln till en plusartikel vilket gör att man måste betala för att läsa den på nätet.