fredag 13 mars 2009

De vuxnas dumhet och elakhet - en orättvis betraktelse?

Vuxna är dumma. Och vuxna är elaka. Ofta.

När ett barn blir vuxen utvecklar det en större hjärna. Vuxna borde alltså bli förnuftigare än barn. Men att de ofta inte är det beror på att de samtidigt utvecklar något som kallas ”sexualitet”.

Kärleken är blind… sägs det. Men det gäller nästan bara vuxna. Visst kan barn älska föräldrar som gör dem illa. Men det beror på att de är tvungna. Så fort barn kan välja så älskar de dem som tycker om dem. Som inte är elaka.

Ett barn som tycker om ett annat barn kommer att sluta att göra det om det andra barnet systematiskt gör det illa. Men vuxna kan stanna kvar i destruktiva relationer därför att deras ”sexualitet” förmår dem att ”älska” de som gör dem illa.

Men det är än värre. Vuxna kan till och med älska inte bara de som gör dem illa, utan DET som gör dem illa. Inga barn tycker om att bli slagna. Men vuxna kan av mysko sexuella skäl tycka om det. Det är något som inget barn kan förstå. Men så är barn förnuftigare än vuxna. Sexualiteten har ännu inte fördunklat deras omdöme.

Någon kan invända att barn kan tycka om att slå andra barn. Det är sant, till viss del. Barnet kan vara argt, eller vill visa sin styrka, eller makt. Barn är inga änglar. Men i motsats till hos vissa vuxna är inte barnets slående kopplat till känslor av intensiv lust. Om ett barn får reda på att det just nu kan få äta en god chokladtårta om de lägger av med att slåss, kommer nästan varenda en att välja det, även de mest stökiga. Det är bara för vissa vuxna som njutningen i att slå någon är större än den man får när man äter något verkligt gott.

Om vi lämnar elakheten och går över till den rena dumheten skulle inga barn ägna sig åt något så fånigt som att slicka en sko, i varje fall inte mer än någon sekund. Det är bara vuxna som kan göra något så löjligt, under inflytande av denna mystiska ”sexualitet”.

Man kan gå vidare i dumheter och gräsligheter – alltifrån att äta bajs, bada i urin till monstruösa handlingar med lik (eller ännu värre, med de som ännu inte är lik).

Jesus lär ha sagt att bara den som blir som ett barn kan komma in i Guds rike. Det var kanske inte det här han syftade på men det är ju värt en tanke. Sexualiteten har å andra sidan förmågan att få många vuxna att gå in i dumhetens rike, elakhetens rike och grymhetens rike.

Och i värsta fall rikta sin dumhet, elakhet och grymhet mot barnen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kira!
Intressant!
Kanske lite orättvis mot själva sexualiteten.
Man skulle också kunna beskriva det som att inre tryck, kopplat till skuld, utsatthet, rädsla, maktbegär och annan negativ energi kanaliseras i sexualdriften ?!?

Kira sa...

Hej Maria!
Ja, kanaliseras, men också förstärks...
MVH Kira

Anonym sa...

Ja, så är det nog!
Maria