söndag 22 mars 2009

Signs – otäck och fånig

Skräckfilmer om utomjordingar duggar tätt. Dagen efter att TV5 visat ”Världarnas krig” visade TV4+ Mel Gibsons ”Signs”. Det måste vara en av de fånigaste filmer jag har sett.

Det innebär inte att den inte var otäck. Omedelbart efter att den slutat slocknade plötsligt toalettlampan och eftersom hallampan inte fungerar fick jag gå in i en ganska mörk toalett och byta lampan. Jag tittade oroligt in i en dunkel spegel, rädd för att få se konturen av någon sorts varelse bakom mig. Det slapp jag dess bättre.

Men den är som sagt fånig i alla fall. Det handlar inte om ett i någon vettig mening organiserat anfall mot jorden. Istället springer nakna obeväpnade utomjordingar omkring och angriper människor en och en.

Mot slutet väljer Mel Gibson och hans familj att skydda sig mot dessa genom att barrikadera sig i sitt ensliga trähus på landet, i hopp om att utomjordingarna inte kan ta sig in genom låsta trädörrar och igenspikade fönster. Det visar sig egendomligt nog fungera. En civilisation som kan flyga mellan stjärnorna vet inte hur man slår in trädörrar.

Sedan drivs de bort från jorden. Anledningen verkar vara, om jag förstår filmen rätt, att de inte tål vatten. Varför intelligenta varelser som inte tål vatten väljer att försöka invadera en så vattenfylld planet förklaras förstås inte. Vad skulle de ha gjort om det börjat regna?

Men filmen har en mörk, ångestfylld stämning, som kan skrämma en mellan skratten.

1 kommentar:

Blomfluga sa...

Jag såg den filmen på bio för några år sedan. Jag minns att den innehöll ett obegripligt övernaturligt inslag. Var inte Mel Gibson en avhoppad katolsk präst i filmen? Han tappade sin tro efter att frun dött i en trafikolycka. När Gibson ställs inför rymdvarelserna, inser han att fruns sista ord ungefär betydde: ”Attackera det där monstret med det basebollträ som finns på väggen”. Jaha? I filmens slutscen har han tagit på sig prästkappan igen… (Rättelse: Enligt Wikipedia var han anglikansk präst. Okej.)

Filmen är ganska dålig, men den innehåller ett inslag som är ganska dråpligt. Ungarna i filmen har fått tag på en UFO-bok som innehåller ”information” om rymdvarelser, och de kommer fram till att man måste sitta med pappershattar på huvudet för att inte bli påverkad av ”strålningen” från rymdgubbarna. Det där är en klar drift med UFO-subkulturen. Det finns dessutom en subkultur där man sitter med aluminiumfolie på huvudet, eftersom man tror att hemlig ”strålning” från amerikanska försvaret kan hjärntvätta folk.

Egentligen är det väl inte så roligt att skämta om paranoia, men det var faktiskt den enda scenen i filmen som jag tyckte var rolig…