tisdag 14 oktober 2008

Förtal utan gränser

Om det finns någon som arbetat ihärdigt i trettio års tid mot övergrepp mot barn är det Monica Dahlström-Lannes. Det vet många.

Men om man söker på hennes namn i sökprogram domineras bilden av obehagliga utfall mot henne. Förtal, illasinnade fantasier, halvsanningar och rena lögner. Jag vill inte länka till något, men det är lätt att kolla.

De finns ofta på bloggar från rättshaveristiska män, stackars krakar som fått för sig att kvinnorna förföljer dem. Var och varannan man som förlorat vårdnaden om ett barn verkar ha fått höra av någon att det egentligen är Monica Dalhström-Lannes fel.

I en internetvärld fylld av illvilja och feberfantasier byggs hetsen mot henne upp. Inläggen tävlar om att vara så osakliga som möjligt, det ena invektivet följer på det andra.

Varför inte göra en skillnad genom att berömma hennes enastående arbete lite här och var på nätet? Förr eller senare kommer det att märkas i sökprogrammen.

Fast egentligen visar angreppen på hur stor nytta hon gör. Förövarna och deras anhängare är tyvärr fler än man tror, och bland annat på detta sätt visar de sitt hat.

Men hur hätska rösterna mot henne än må vara, och hur välbesökta deras webbplatser än är, för de en förlorad kamp. Vi lever i en tid då en mångtusenårig tystnad om sexuella övergrepp mot barn håller på att brytas. Det är en oåterkallelig process. Det finns ingen väg tillbaka. Och det bör vi vara glada för.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I vintras skrev jag om henne, och inser nu att det verkligen behövs.
Jag kommer att skriva om henne under dagen eller morgondagen.
Hennes fantastiska insatser måste lyftas fram!

Jättebra att du tar upp detta Kire!

Kram!

Emma sa...

Kikade in här lite bara :)

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Kan inte nog belysas och framlyftas, vilka är det som förtalar och hotar? Precis som du skriver dom som har ngt att dölja.
Och visst har hon gjort stor nytta, bara för oss att fortsätta ;-)

Ha det gott Kire

Ps blir i västerår tis. föreläser på en konferans. ds

Greta B sa...

Skönt att se uppskattning av Monica Dahlström-Lannes, en stark och ärlig kvinna, som följer den väg hon anser vara den rätta utan att bry sig om vad andra anser.

Väldigt många tycker som du och jag, men tyvärr skriker och hörs den andra sidan alltför ofta högst.

HURRA för Monica och tack Kire för dina positiva ord som värmer alla oss Monica-fans!

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...