onsdag 9 oktober 2024

Kommissarie Morse-avsnitt om satanism

1993 var ett år då brutala aspekter av satanism i hög grad  uppmärksammades,  Följaktligen brukar det idag utifrån det förnekande perspektiv som efter ett tag kom att dominera  - att ses som en period av "Satanic Panic"... 

Det är en missvisande term, som förutsätter att det saknades alla rationella grunder för en sådan så kallad panik.

1993 kom också ett avsnitt av TV-serien om kommissarie Morse med titeln "The day of the devil". Det handlade just om satanism och kan ses här.

Det var ett avsnitt som inte på något sätt försökte idealisera, utan som utgick från att bakom begreppet satanism det inte så sällan kunde finnas en brutal verklighet.

Det var en allmän inställning dessa år. Några år senare skulle förmodligen inte brittisk TV sända ett sådant avsnitt - i rädsla för att det skulle kunna sprida "satanistpanik". 

Just nu har vi efter  många år av förnekande av att satanism faktiskt inte så sällan kan stå för något mycket ruggigt -  fått avslöjanden om Order of Nine Angles och dess periferi  - som blivit en motvikt mot det "snälla" perspektiv på satanism som länge har varit vanlig i västvärlden (med undantag av en del skriverier om nordisk black metal). 

Så se gärna Morse-avsnittet. Och gör samtidigt en liten tidsresa till tidigt 90-tal. 

PS. Det bör tilläggas att det har ett mycket gåtfullt slut.

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

Även om nu hen skulle vara av det slaget så finns det också något som på engelska
heter "remorse" ...

Erik Rodenborg sa...

Hen skulle vara av det slaget?

Anonym sa...

Jag vet inte, jag bara skriver. Utan tanke. Hur gör du ?

Erik Rodenborg sa...

Jag försöker i alla fall att tänka innan jag skriver. Om jag lyckas med det är jag kanske inte rätt person att avgöra. ;-)

Är "nazisionism" en antisemitisk term?

Det sägs ibland att det automatiskt är ett uttryck för antisemitism att jämföra Israels brott med nazismen.   Det är det inte. Man kan disk...