fredag 21 juli 2023

Offentliga bokbål bör ses som ett hatbrott

Sverige har just hamnat på den exklusiva listan över länder som fått  en ambassad i något annat land stormad.

Listan är mycket kort - de enda andra jag kan komma på just nu är den brittiska ambassaden i Peking 1967 och USA:s ambassad i Teheran 1979.  

Men när det gäller de två andra länderna berodde det på saker som torde uppfattats som väsentliga  - Storbritannien hade strax dessförinnan ganska så brutalt slagit ned maoistiska demonstrationer i Hongkong, och USA hade backat upp en tyrannisk shah.

Här handlar det om något så till synes futtigt som att några idioter fått tillstånd att offentligt bränna religiösa skrifter.

Men även i det sista fallet tycker jag att regeringen i det land som fått sin ambassad stormad får skylla sig självt. Offentliga bokbål bör ses som ett hatbrott - vare sig det handlar om Koranen eller Enid Blyton.

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

I Hongkong är man väl en smula mindre Maoistiska idag ...

Men sedan, bör inte RAF:s aktion i Stockholm 1975 kunna räknas in i sammanhanget ?

Erik Rodenborg sa...

Jo, jag tänkte inte på den. Men å andra sidan skiljer den sig mycket från de övriga. I de tre andra var det grupper av upprörda människor som utan att regeringen ingriper stormar en ambassad. I fallet 1975 var det en mycket liten beväpnad grupp kommande från ett annat land som i direkt konfrontation med regeringen ockuperar ambassaden.

Medan ockupationerna 1967, 1979 och 2023 kan ses som framgångsrika gäller det inte den från 1975.

Och, ja, massdemonstrationerna i Hongkong var riktade mot den brittiska ockupationen och stöddes av Kina, meden de som skett under senare år riktat sig mot Kina, som ju numera också ses som en ockupant.

Hossi

Sabine Hossenfelder har tydligen fått en asteroid uppkallad efter sig .  NASA ringde henne en dag och sa att de ville ha en asteroid uppka...