söndag 28 maj 2023

Varför används "konspirationsteori" som ett pejorativt ord/begrepp?

"Pejorativ används om ett ord eller en fras som är nedsättande eller förringande eller på annat vis uttrycker talarens negativa attityd till en företeelse eller annan person." (Från Wikimedia)

Det är inte ovanligt att en åsikt eller idé besvaras med kommentaren "Det där är ju en konspirationsteori!" ungefär som om det skulle avgöra saken. En konspirationsteori kan närmast definitionsmässigt inte vara sann.  Eller hur?

Och då tänker kanske man sedan på David Icke, som hävdar att världen styrs av reptiler, som har förmågan att skifta form mellan människa och reptil. Jag delar åsikten att detta inte kan vara sant, men det har inget att göra med att det är en "konspirationsteori". 

Om man nu ska börja från början vill jag säga detta. Det finns bevisligen konspirationer, och det borde vara helt legitimt att göra teorier om dem. Alltså bör inte ordet "konspirationsteori" användas som ett pejorativ. Vilket skulle bevisas...

Nu kan detta te sig som en mycket akademisk fråga, men det är det inte. Få skulle bli upprörda över att man avvisar idén att världen under flera tusen år styrts av det hemliga sällskapet Illuminati, och att under senare år så skilda personer som Roosevelt, Lenin, Biden, och Palme  har varit en del av detta kusliga allsmäktiga sällskap.

Vissa konspirationsteorier kan få mycket dödliga resultat. Konspirationsteorin att trotskister och andra mot Stalin kritiska kommunister i hemlighet var i maskopi med Hitler och Göring användes för att motivera de blodiga utrensningarna i Sovjet 1936-39. 

Men... om man tar detta exempel - fanns det ändå inte en konspiration inblandat i detta scenario? Jo, faktiskt. För om man godtar att det milt sagt är osannolikt att dessa ofta ganska så sympatiska  personer var agenter för Gestapo - hur kunde denna föreställning blivit så spridd? 

Den blev spridd därför att ett stort antal personer i Sovjetunionens toppskikt konspirerade, ja, konspirerade, för att fabricera "bevis" för denna föreställning. 

Och många ledande kommunister utanför Sovjetunionen visste att detta inte kunde vara sant, men deltog ändå i denna stalinska konspiration. 

Så om inte trotskisterna konspirerade måste stalinisterna ha gjort det. Och att hävda att de gjorde detta - är ju också en "konspirationsteori". 

Under årtionden har ordet "konspirationsteori" använts för att avfärda exempelvis de som driver linjen att fler än en person var med och organiserade Palmemordet, eller Kennedymordet. 

Det har använts mot de som menat att det kan finnas fakta i Estoniafallet som tystas ner.

Det användes länge för att angripa de som hävdade att USA:s flygvapen medvetet mörkade, eller bortförklarade, rapporter om "oidentifierbara flygande objekt" (idag är det allmänt accepterat att de under många år gjorde just det). 

Det har använts för att angripa de som accepterar att det faktiskt kan finnas mycket ljusskygga saker som pågår i en del ordenssällskap, sekter, och andra slutna grupper.

Det har använts för att avfärda möjligheten att en del av de som friats för sexualbrott har blivit det för att det skulle kunna finnas jurister som har större sympati för förövare än för offer. 

Det har använts för att avfärda möjligheten att en del som driver teorier om falska minnen, eller PAS, gör det för att de egentligen står på förövarnas sida. 

Det har använts för att avfärda alla som konstaterar att  rituella övergrepp mot barn som utförs i grupp faktiskt existerar. 

Det finns välgrundade konspirationsteorier,  det finns tvivelaktiga konspirationsteorier och det finns - förstås - helt utflippade konspirationsteorier. 

Men - återigen - konspirationer existerar -   och det är inte i sig på något sätt suspekt att utveckla teorier om sådana. 

'

Under många år avfärdades faktiskt de som inte ville tro att det var denne man som ensam mördade Olof Palme som fnoskiga konspirationsteoretiker. 

3 kommentarer:

Olof Å sa...

Jag brukar säga så här: det finns ju bevisligen konspirationer, som exempelvis attentatet mot Anwar Sadat eller varför inte elfte september-attackerna. Innan man hade bevisat vem som låg bakom var diskussioner om det definitionsmässigt konspirationsteorier. (Sedan finns det ju de som anser att Al-Qaedas inblandning i 9/11 var en "konspirationsteori" i den pejorativa bemärkelse du benämner ovan, men det kan vi lämna därhän)

Erik Rodenborg sa...

Men det märkliga är ju att väldigt få blir upprörda över att någon anser att islamister, eller Putin, eller Kina, konspirerar.

Det är konspirationer i västvärlden som brukar förnekas - i västvärlden.

Samma personer som blev oerhört upprörda över idén att makthavare i USA hade ett finger med i spelet den 11 september tar det ofta som närmast självklart att FSB hade något att göra med de sprängningar av ryska bostadshus som sedan skylldes på tjetjenerna, och gav Putin en förevändning till att invadera Tjetjenien.

Gunnar Wall sa...

Du har så rätt. Konspirationer har varit en ständig del av mänsklighetens historia. Och detsamma gäller också ogrundade misstankar om konspirationer liksom lögnaktiga kampanjer om påstådda konspirationer.

Vad konspirationer handlar om är ju att en grupp av människor i hemlighet agerar på ett sätt som är avsett att gynna dem själva och som ofta kan vara till nackdel för andra människor.

Hur centralt sådant har varit för människor genom tiderna visar sig bland annat i att det inte finns en enda pjäs av Shakespeare som inte handlar om konspirationer - en del av dem godartade, andra riktigt ruskiga.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....