onsdag 24 maj 2023

Apropå NATO-debatten (och Charles de Gaulle)

Charles de Gaulle sade 1966 att NATO var en krigsrisk, eftersom alliansen riskerar att dra in medlemsländerna i krig som inte ligger i deras intressen. Det fanns NATO-trupper i Frankrike då, och de Gaulle förbjöd dessa att stå under NATO-befäl. Alla militära styrkor i Frankrike måste stå under franskt befäl. NATO svarade med att dra bort alla NATO-trupper från Frankrike..

Formellt var fortfarande Frankrike medlem i NATO, men allt militärt samarbete förblev avbrutet så länge de Gaulle satt kvar som president.

Efter att ha krossat den högerextrema terrororganisationen  OAS och dragit tillbaka de franska trupperna från Algeriet blev motståndet mot NATO och USA:s dominans det viktigaste inslaget i de Gaulles utrikespolitik.  Redan 1963 angrep han USAs intervention i Vietnam och under resten av sin regeringstid krävde han att USA skulle dra tillbaks alla trupper från Sydvietnam. Vilket ledde till att USA:s marionettregim i Saigon avbröt de diplomatiska förbindelserna  med Frankrike. 

När USAs militär invaderade Dominikanska Republiken 1965 krävde de Gaulle att  trupperna omedelbart skulle dra sig tillbaka.

Han blev ju annars känd för att gå emot att Storbritannien skulle få gå med i EEC (numera EU). Hans huvudargument var att Storbritannien var så knutet till USA att de i praktiken skulle fungera som USA:s trojanska häst i Europa. 

Efter att de Gaulle avgick 1969 tonade även hans eget parti snabbt ned motståndet mot USA och NATO.  Efter ett tag fanns i stort inget kvar av den och Frankrike blev på nytt ett "normalt" västeuropeiskt land.

de Gaulle var ju en borgerlig politiker, men en ovanligt klarsynt sådan. 

Han hade absolut rätt om NATO, vilket man kan tycka även utan att vara gaullist. ;-) 

Sverige bör inte gå med i NATO.

4 kommentarer:

Gunnar Wall sa...

Mycket intressant postning, Erik. Jag kände till en del, men inte allt. Tack!

Erik Rodenborg sa...

Det var roligt att höra.

Olof Å sa...

Macron verkar vilja göra något liknande de Gaulle om kanske på mindre skala, som när han på sistone var i Peking och betonade att Europa kan gå sin egen väg. Jag tror vi kommer att få se mer sådant de kommande åren.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag skrev "i stort inget kvar"...

Men LITE fanns kvar och har funnits hela tiden. Frankrike efter de Gaulle blev ändå aldrig lika USA-lojala som ex.vis Storbritannien.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....