onsdag 11 maj 2022

Den hemlighetsfulla ön

För ett tag sedan stötte  jag på  en serie på You Tube i hela 21 delar (det skulle vara 22, men en av dem saknas). Den hette "Mysterious Island" och visade sig vara en mycket fri tolkning av en roman av Jules Verne som på svenska heter "Den hemlighetsfulla ön". En roman som jag mig veterligt aldrig har läst. 

Eftersom serien är i hela 22 delar torde den nog också vara en utvidgning av boken. 

Den kan ses här.

Den är faktiskt mycket spännande. Och efter att ha kollat upp lite vad  ursprungsromanen innehåller, verkar det som TV-seriens handling faktiskt är en förbättring av Jules Vernes story - även om det nu kan låta lite respektlöst mot en så stor författare. 

Serien, liksom boken, börjar med att några fångar i ett fångläger som drivs av sydstaterna i inbördeskriget i USA lyckas fly lägret i en ballong . De driver runt, hamnar över öppna havet, och just som det ser  ordentligt hopplöst ut hamnar de på en till synes öde ö. De börjar försöka inrätta sig där, och hittar en grotta som kan användas som bostad.

Men nästan med en gång börjar det hända egendomliga saker, som är oerhört svåra att förklara.  Det finns dock förklaringar, och  konstruktionen av filmens story gör att tittarna vet mer än personerna i berättelsen. En sådan uppläggning kan ibland förstöra handlingen i de bästa historier, men här fungerar det på ett sätt som jag inte tycker minskar spänningen. 

För den som vill ta del av något spännande, i 21 avsnitt a la 45 minuter vardera, kan serien rekommenderas. Jag såg ofta kanske tre avsnitt varje kväll och blev sedan lite ledsen när allt tog slut. Det var inte lätt att sedan hitta något som motsvarade  spänningen i den serien...

Testa gärna att börja se den. det kan ju hända att ni blir lika fängslad av den som jag blev.

 

Jules Verne,  ca 1878

8 kommentarer:

Tidlösa sa...

Läste "Den hemlighetsfulla ön" för många år sedan. Den utgör en slags trilogi, tillsammans med "Kapten Grants barn" och "En världsomsegling under havet". Den mystiske kapten Nemo visar sig vara en störtad indisk maharaja som vill hämnas på brittiska imperiet. Han bygger en avancerad u-båt som attackerar brittiska fartyg över hela världen. Ön är hans hemliga bas. Nemo är alltså (ett slags) hjälte i romanen. Jag har även läst en marxistisk tolkning av romanen, som går ut på att Jules Verne låter som en utopisk socialist när han beskriver hur överlevarna från ballongen bygger upp ett nytt samhälle på den hemlighetsfulla ön. Jag tyckte annars att romanen var rätt så tråkig, utom slutkapitlet, där Nemo äntligen avslöjar sin hemliga identitet...

Har bara sett typ en minut av TV-serien, men där verkar Nemo vara vit!

Erik Rodenborg sa...

Som sagt, det ser ut att vara en mycket fri tolkning av romanen. Och en mer mångfacetterad handling. Nej, jag visste faktiskt inte att Nemo inta var vit. Jag visste inte heller att han förekom i hela tre romaner. . Det finns en ljudbok av romanen om den mystiska ön på YouTube, men den tar nåt i stil med 20 timmar, eller mer, att lyssna igenom, Så det är nog i så fall bättre att försöka få tag i boken.

Erik Rodenborg sa...

Jag tror mig endast ha läst tre böcker av Jules Verne - "Resa till jordens medelpunkt", "Från jorden till månen", och "Hector Servadacs resor i rymden".

Tidlösa sa...

Enligt Wiki finns hans bara i två. Inte i "Kapten Grants barn" (som dock ingår i trilogin). Var väldigt länge sedan jag läste romanerna.

I "Världsomsegling under havet" är Nemos identitet strängt taget hemlig, men i "Den hemlighetsfulla ön" avslöjas det explicit att han är indier.

Tidlösa sa...

Har läst hur många Verne-romaner som helst, men det var när jag var barn eller tonåring. Det här var nog den knäppaste:

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2018/08/topsy-turvy.html

Erik Rodenborg sa...

Jag läste de tre som jag nämnde som barn, men har läst om alla tre som vuxen. Som barn kunde jag inte förstå handlingen i Hector Servadac-boken, vilket var ett bra skäl att läsa om den.

Erik Rodenborg sa...

PS. Jag vet inte hur Nemo var i böckerna, men i denna serie är han milt sagt obehaglig.

Erik Rodenborg sa...

Eller - rättare sagt - vidrig.

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....