Nu är det juni och som jag ofta brukar påpeka är månaden uppkallad efter den romerska gudinnan Juno.
I Sverige är det ju så att alla månader vars namn har en religiös anknytning är uppkallade efter romerska gudar. (januari, februari, mars, juni - och även juli och augusti eftersom Julius Caesar och Augustus förklarades som gudar efter sin död).
Och alla veckodagar vars namn har en uppenbar religiös anknytning är uppkallade efter fornnordiska gudar (tisdag, onsdag, torsdag, fredag).
Och det finns troligen klart fler ortnamn som är uppkallade efter fornnordiska gudar än som har namn med kristen innebörd.
Är lite förvånad över att alla dessa namn på dagar, månader och orter fick stå kvar. När Sovjetunionen föll ändrades med ytterst få undantag namnen på alla platser, som hade namn som anknöt till sovjettiden, och "avsovjetiserades". Det enda undantag jag kan komma på nu är Kaliningrad..
Om anti-kommunisterna var flitiga i att byta ut namn skedde ju sanna sak tidigare under sovjetstaten, då de bytte ut en rad gamla ortnamn till namn med sovjetisk anknytning.
De kristna i Sverige var väl i alla fall under reformationen minst lika nitiska som sovjetiska kommunister och ryska anti-kommunister. Hur kunde alla dessa namn få var kvar?
Nedan en bild på en statyett av Juno från första eller andra århundradet e.kr.
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren
Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu. Det är en märklig läsning....
-
I dessa dagar läggs namnen på häktade personer snabbt ut på nätet. Först ut brukar vara rännstenssajten Flashback. Sedan följer andra efte...
-
Den nästan helt monolitiska debatten om styckmordet på Catrine da Costa har nu fått en motvikt. I två debattartiklar i tidningen Parabol. De...
-
Jag kan inte låta bli att kommentera de märkliga skriverierna om mig som nyss lagts ut på Monica Antonssons blogg. Inlägget är ganska så sn...
5 kommentarer:
Kan det bero på att kristnandet genomfördes relativt långsamt?
Vet inte. Det skulle vara intressant att jämföra med andra länder. Vad gäller veckodagarna är det ju i stort sett samma situation i engelskan. Vad gäller månaderna är det nästan exakt samma sak i engelskan. Det var ju norska och danska vikingar som invaderade England, inte svenska.
Den katolska kyrkan var ofta försiktig med att utmana lokala seder. Det var inte protestanterna på samma sätt, men när de i Sverige införde sin lära med närmast kulturrevolutions-liknande metoder brydde de sig inte om namn på orter, månader eller veckodagar.
Det skulle alltså vara intressant att gå igenom motsvarande namn i många andra kristnade länder och jämföra.
Jfr denna länk med italienska månader. https://www.wetheitalians.com/web-magazine/italian-language-exploring-the-way-time-has-been-named-the-months-and-thei
Det framgår där att även februari är uppkallad efter en gud, vilket jag inte visste.
Intressant. Enligt Wiki är februari uppkallat efter ett rituellt objekt kallat februum. Guden Februus är uppkallad efter samma föremål och är dess personifiering.
Det finns en hel del mycket specialiserade gudar i just den romerska religionen.
Skicka en kommentar