måndag 1 juni 2020

Kvarlevor från en forntida tro

Nu är det juni och som jag ofta brukar påpeka är månaden uppkallad efter den romerska gudinnan Juno.

I Sverige är det ju så att alla  månader vars namn har en religiös anknytning är uppkallade efter romerska  gudar. (januari, februari, mars, juni - och även juli och augusti eftersom Julius Caesar och Augustus förklarades som gudar efter sin död).

Och alla veckodagar vars namn har en uppenbar religiös anknytning är uppkallade efter fornnordiska gudar (tisdag, onsdag, torsdag, fredag).

Och det finns troligen klart fler ortnamn som är uppkallade efter fornnordiska  gudar än som har namn med kristen innebörd.

Är lite förvånad över att alla dessa namn på dagar, månader och orter  fick stå kvar. När Sovjetunionen föll ändrades med  ytterst få undantag namnen på alla platser,  som hade namn som anknöt till sovjettiden,  och "avsovjetiserades".  Det enda undantag jag kan komma på nu är Kaliningrad..

Om anti-kommunisterna var flitiga i att byta ut namn skedde ju sanna sak tidigare under sovjetstaten, då de bytte ut en rad gamla ortnamn till namn med  sovjetisk anknytning.

De kristna i Sverige var väl i alla fall under reformationen minst lika nitiska som sovjetiska kommunister och ryska anti-kommunister. Hur kunde alla dessa namn få var kvar?

Nedan en bild på en statyett av Juno från första eller andra århundradet e.kr.

.

5 kommentarer:

Tidlösa sa...

Kan det bero på att kristnandet genomfördes relativt långsamt?

Erik Rodenborg sa...

Vet inte. Det skulle vara intressant att jämföra med andra länder. Vad gäller veckodagarna är det ju i stort sett samma situation i engelskan. Vad gäller månaderna är det nästan exakt samma sak i engelskan. Det var ju norska och danska vikingar som invaderade England, inte svenska.

Den katolska kyrkan var ofta försiktig med att utmana lokala seder. Det var inte protestanterna på samma sätt, men när de i Sverige införde sin lära med närmast kulturrevolutions-liknande metoder brydde de sig inte om namn på orter, månader eller veckodagar.

Det skulle alltså vara intressant att gå igenom motsvarande namn i många andra kristnade länder och jämföra.

Erik Rodenborg sa...

Jfr denna länk med italienska månader. https://www.wetheitalians.com/web-magazine/italian-language-exploring-the-way-time-has-been-named-the-months-and-thei

Det framgår där att även februari är uppkallad efter en gud, vilket jag inte visste.

Tidlösa sa...

Intressant. Enligt Wiki är februari uppkallat efter ett rituellt objekt kallat februum. Guden Februus är uppkallad efter samma föremål och är dess personifiering.

Erik Rodenborg sa...

Det finns en hel del mycket specialiserade gudar i just den romerska religionen.

Funderingar om trans...

Jag är inte emot den nyligen antagna lagen för att jag är emot transsexuella. Tvärtom. Under stora delar av mitt liv har jag själv uppfattat...