lördag 14 december 2019

Corbyn och Brexit

Jag har inga sympatier för stalinisterna i det så kallade "Kommunistiska Partiet" men här tror jag att de i stort har rätt.

Jeremy Corbin förlorade inte pga att han var för "vänster" utan för att han var emot Brexit, dvs.  han var för en ny folkomröstning, för att riva upp resultaten av den gamla. .Majoriteten av arbetarklassen i Storbritannien är för Brexit.

Stora delar av "vänstern" är emot Brexit, framförallt utifrån nån sorts "guilt by assocation"- logik. Rasister och nationalister är för Brexit, därför måste vi vara emot...

Att dessa obehagliga grupper  är emot Brexit är ju inte så konstigt; den politik de vill föra kommer snabbt att komma i konflikt med EU:s regelsystem (jfr Ungern och Polen).

Men om man vill föra en klart socialistisk politik kommer man snart att upptäcka att den i än högre grad kommer att komma i konflikt med EU:s regelsystem ...

Därför är Corbyns linje i Brexit-frågan inte endast något som är huvudorsaken till Labours ras och Boris Johnsons seger. Den är också både ologisk och kontraproduktiv.

19 kommentarer:

Tidlösa sa...

Du menar att de obehagliga grupperna är "för" Brexit.

Det konstiga är ju att även grupper med en pro-rysk eller pro-kinesisk geopolitik (som Socialist Action) ändå är mot Brexit och alltså stödjer EU. Men ur rysk synvinkel är det ju bra att EU spricker och försvagas - alternativt kastar ut britterna och domineras av fransmännen istället (en traditionell rysk allierad - åtminstone på 1900-talet).

En förklaring jag har hört är att stora delar av den brittiska vänstern är uppknutna till EU via diverse program och byråkratiska strukturer, och man biter som bekant inte den hand som föder en. Jag vet dock inte om detta stämmer.

Erik Rodenborg sa...

Har Socialist Actionn en pro-rysk och/eller pro-kinesisk geopolitik? Hur då?

Tidlösa sa...

De stödde Zyuganov på 1990-talet. De stödjer även Kina rätt så okritiskt. I internationella konflikter brukar de stödja t.ex Syrien, Iran etc.

De säger att Brexit är pro-USA och pro-Trump men man kan ju lika gärna se det som ett försvagande av den västliga alliansen som gynnar Ryssland. Lite märkligt att de inte ser det så...

Erik Rodenborg sa...

De har tydligen haft en minoritet med en annan linje i den typen av frågor. ... https://socialistaction.org/2019/10/22/anatomy-of-the-recent-split-in-socialist-action/

Anonym sa...

Det är fel Socialist Action. Din länk går till den amerikanska gruppen med det namnet. Brittiska SA finns här:

http://www.socialistaction.net/

Tidlösa

Anonym sa...

Wow. Amerikanska SA har faktiskt utvecklat ståndpunkter som liknar brittiska SA (minus Kina-vurmen). Det visste jag inte. Jag trodde amerikanska SA hade rört sig i mer mjuk-trotskistisk riktning, mer år mandelit-hållet!

Tidlösa

Erik Rodenborg sa...

Jag tyckte det var NÅGOT som inte stämde.... Jag visste inte ens om brittiska Socialist Action.

Anonym sa...

Amerikanska SA var ju ursprungligen som Hansens SWP. Alltså SWP pre-Barnes U-sväng. Sedan verkar de ha närmat sig Fjärde Internationalens majoritet, fast fortfarande med mer dogmatisk retorik. Om jag inte totalt missförstått något...

Att denna grupp nu verkar stödja hårdingar som Bashar Assad och Maduro, och nästan Ryssland, överraskar mig.

Fast de säger fortfarande att det är militärt stöd. Brittiska SA (som alltså är en helt annan strömning) skulle nog säga att de ger politiskt stöd till många av de här regimerna. Absolut Kina, Venezüela, Nicaragua och Syrien. Dock ej Ryssland där de antagligen vill ha en rödare politik än Puttes...

Anonym sa...

Brittiska Socialist Action föredrar att verka i det tysta. De har inte alltid haft ett magasin eller en hemsida. De verkar genom CND, Anti-Racist Action, Labour Party Black Sections och Ken Livingstones kampanjer. Det kan vara därför du missat dem.

Tidlösa

Erik Rodenborg sa...

Under kriget i Bosnien vas Socialist Action/USA en av de mest hårda på den antiserbiska sidan. De stödde inte endast Bosnien utan lika mycket Kroatien, och de facto även aktionen i Krajina.

Tidlösa sa...

Intressant. De hade definitivt en antistalinistisk eller s k stalinofob inriktning.

Erik Rodenborg sa...

Ungefär som SWP fram till ca 1978. Socialist Action bröt med SWP för att Barnes och hans grupp lämnade denna.

Anonym sa...

https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Action_(UK)

Wiki har en artikel om Socialist Action (UK).

Tidlösa

Anonym sa...

Apropå Socialist Action-USA så har jag tittat lite på deras material, de är faktiskt mycket "hårdare" än vad jag trodde, trots kopplingen till Förenade Sekretariatet. De insisterar t.ex. på att ställa upp egna presidentkandidater, attackerar öppet Bernie Sanders som "kapitalistisk", hyllar okritiskt Kuba, och säljer "The Hidden History of Zionism" av Ralph Schoenmann (som ironiskt nog bröt med Socialist Action circa 1990 och grundade lambertistiska Socialist Organizer, men sedan verkar ha brutit med dem också). Boken anklagar sionisterna för samarbete med nazister, vill jag minnas. Vad jag inte förstår är deras bredare perspektiv - vad tror de sig hålla på med??

Tidlösa

Erik Rodenborg sa...

Nu tar tiden för datorn slut så ev. kommentarer får jag skriva senare-

Anonym sa...

Stackars Erik. Hänvisad till ett allmänt bibliotek !

Anonym sa...

Ralph Schoenman verkar vara tillbaka i Socialist Organizer. Har kollat deras sajt. Eller bröt han aldrig med dem? LOL. Alla dessa splittringar, skensplittringar och frontgrupper, man blir ju förvirrad!

Tidlösa

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa
Det var länge sedan jag höll någon närmare koll på sånt. På 70-talet gjorde jag det (och köpte i olika omgångar alla nummer av Workers Vanguard och Spartacist som nånsin kommit ut, för att kunna ta del av åratal av skvaller!) men ca 1980 började det gradvis minska och ligger nu nära noll.

Erik Rodenborg sa...

Anonym
Var på en mac-butik igår men alla (!) deras "riktiga" datorer hade tagit slut, de sålde bara Iphones och sånt. Trodde inte mina öron.

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...